Nieuwsbericht

Aangepast paardrijden onder begeleiding toegestaan

18 juni 2020 | 1 minuut lezen

Het ministerie van VWS heeft in een brief aan de Federatie Paardrijden Gehandicapten (FPG) laten weten dat gehandicapte sporters hulp mogen krijgen van een (professionele) begeleider of mantelzorger tijdens het paardrijden. Voor de reguliere sport geldt dat trainers, begeleiders en vrijwilligers anderhalve meter afstand moeten houden.

Begeleiders moeten zich goed beschermen

Bij het aangepast paardrijden is er vaak contact nodig met een kwetsbare doelgroep. Het is daarom belangrijk dat de begeleiders en mantelzorgers zichzelf wel goed beschermen. Het RIVM heeft hiervoor een afwegingskader voor contactberoepen gemaakt.

Niet-professionele begeleiders (de vrijwilligers, familieleden en/of mantelzorgers) kunnen in de begeleiding gebruik maken van de adviezen voor mantelzorgers. Dat betekent vooral: geen contact als een van beide klachten heeft die passen bij COVID-19, ook niet bij hele lichte klachten, en hygiënemaatregelen toepassen.
 

Tot 1 juli alleen paardrijden in de buitenlucht

Ook voor het aangepast paardrijden geldt dat tot minimaal 1 juli er alleen in de buitenlucht gereden mag worden. Na 1 juli mogen binnenbanen waarschijnlijk ook weer gebruikt worden. Zie hiervoor dit nieuwsartikel.

Lokale richtlijnen leidend

Goed nieuws dus voor de ruiters die aangepast paardrijden! Lokale richtlijnen blijven ook bij deze versoepeling wel bepalend. Overleg dus altijd met de gemeente over wat mag en kan op uw bedrijf.

Lid worden?FNRS bedrijven