Nieuws

FNRS-KNHS Nederlandse Kampioenschappen voor manegeruiters

Na circa 20 jaar Spring- en Zitcompetitie krijgen deze competities vanaf 2024 nog meer een landelijke erkenning en zal aan de naam worden toegevoegd “Nederlandse Kampioenschappen”. Daarmee wordt voor de deelnemende manegeruiters een landelijk erepodium geboden, net als voor de ruiters in de topsport. Winnaars van de competities mogen zich vanaf 2024 dan ‘FNRS-KNHS Nederlands Kampioen Springen Manegeruiters’ en ‘FNRS-KNHS Nederlands Kampioen Zitcompetitie’ noemen in plaats van ‘Bestspringende – of Bestzittende Manegeruiter van het Jaar’.

Profielfoto van Han Aalmans
3 augustus 2023 | 1 minuut lezen

Marc Jansen, projectleider Partners in Paardrijden:

“In mijn deel van ‘Even Voorstellen’ bij de start van het PIP-team eerder dit jaar heb ik al gemeld dat het onder andere mijn doel is om voor de manegeruiters een landelijke erkenning te verwerven en te komen tot Nederlandse Kampioenschappen voor Manegeruiters. Naar mijn mening verdienen ze dat! Ik ben dan ook trots dat het PIP-team het vertrouwen heeft gekregen van beide directies (FNRS en KNHS) om de manegeruiters dit erepodium te kunnen bieden.
Veel landelijke prominente topsport-ruiters in zowel de dressuur als bij het springen zijn ooit begonnen op een manege om kennis te maken met de prachtige paardensport en zijn doorgegroeid naar de topsport. Zij hebben al vaker op het erepodium mogen staan; vanaf 2024 dan ook een erepodium voor de ruiters en amazones die nu (nog) rijden op een FNRS-ruitersportcentrum. Ik kijk al uit naar de prijsuitreikingen, want hoe trots kun je als manegeruiter zijn als jij de titel ‘Nederlands Kampioen’ hebt behaald.”

Vanaf 2024 landelijk erepodium voor manegeruiters

Als eerste zullen de FNRS-KNHS Springcompetitie, voorjaar 2024, en de FNRS-KNHS Zitcompetitie, najaar 2024, de toevoeging ‘Nederlands Kampioenschap’ krijgen. Uiteraard blijven de titels voor het ‘Bestspringend Ruitersportcentrum’ en ‘Bestzittend Ruitersportcentrum’ bestaan.

Ook voor de F-proeven wil het PIP-team onderzoeken om een Nederlands Kampioenschap op te zetten. Dit vergt nog wel het nodige onderzoek en aanpassingen, zowel bij de FNRS-ruitersportcentra als binnen de interne organisatie, omdat de registraties van de F-proeven nog zeker niet optimaal zijn. Vanzelfsprekend gaat het PIP-team hiermee aan de slag.
“Voor FNRS-ruitersportcentra is het een toegevoegde waarde als zij kunnen berichten dat zij één of meerdere Nederlandse Kampioenen hebben opgeleid”, aldus Marc Jansen.

Ambassadeurs

Om meer erkenning te geven aan beide competities is het PIP-team bezig om voor zowel de Springcompetitie als de Zitcompetitie (weer) een ambassadeur te vinden. Een ruiter of amazone met landelijke bekendheid, affiniteit met manegeruiters en loyaal aan de competities voor deze doelgroep. Zodra daarover meer bekend is, wordt uiteraard bekend gemaakt wie aan deze competities zich als Ambassadeur verbindt.

Contact met het PIP-team

Wil je meer weten over het PIP team of contact opnemen met één van de medewerkers uit dit team, kijk dan hier voor alle contact gegevens.