Nieuws

Ziekteverzuim in de hippische sector: oorzaken en tips

In de hippische sector, waar paardenliefhebbers hun passie uitoefenen in een beroep, is het ziekteverzuim een groeiend uitdaging. Ziekteverzuim heeft namelijk een aanzienlijke impact op de bedrijfsvoering van hippische bedrijven, van maneges tot fokkerijen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
19 juli 2023 | 2 minuten lezen

Ziekteverzuim beïnvloedt niet alleen de productiviteit, maar ook de kwaliteit van het werk. In dit artikel lees je drie oorzaken (en natuurlijk ook tips) van verzuim in de hippische sector.

  1. Fysieke werkzaamheden

De hippische sector staat bekend om zijn fysiek veeleisende werkzaamheden. Het tillen van zware voorwerpen, het uitmesten van stallen en het rijden van paarden zijn reguliere taken, maar hebben wel effect op het lichaam van werknemers. Dit kan onder andere leiden tot blessures en vermoeidheid, wat op zijn beurt het ziekteverzuim verhoogt.

Tip: Besteed aandacht aan ergonomie en de juiste werktechnieken om het risico op blessures te verminderen. Schaf bijvoorbeeld elektrisch en/of lichtgewicht gereedschap aan om de werklast te verlagen.

  1. Werkomstandigheden

Daarnaast spelen ook de werkomstandigheden een rol bij het ziekteverzuim in de hippische sector. Werknemers hebben te maken met soms ongunstige weersomstandigheden, zoals extreme hitte, kou of regen. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals uitdroging, onderkoeling of verkoudheid.

Tip: Investeer in geschikte beschermende kleding en uitrusting om de gezondheid van werknemers te waarborgen. Denk hierbij aan speciale werkschoenen of beschermende bedrijfskleding.

  1. Stress

Een andere belangrijke factor die bijdraagt aan ziekteverzuim is stress. Werknemers in de hippische sector hebben vaak te maken met deadlines, lange werkdagen en zorgtaken. Naast de zorg voor de dieren, hebben ze ook te maken met de wensen van paardeneigenaren. Door de betrokkenheid van de medewerker(ster) komt de privé-werkbalans nog wel eens in de knoei.

Tip: Praat regelmatig met je werknemers om te kijken hoe het met ze gaat, of ze stress ervaren en hoe jij daarbij kan helpen.

Doe de Verzuimscan van Aon

Het nemen van voorzorgsmaatregelen tegen verzuim is het belangrijkst. Toch kan het gebeuren dat een medewerker ziek wordt. Kan je de kosten dragen wanneer een medewerker ziek wordt of heb je een verzekering nodig?

Met de verzuimscan van FNRS-partner Aon weet je hoe je ervoor staat.  Door enkele vragen te beantwoorden krijg je binnen twee minuten advies op je verzuimsituatie.

Doe de verzuimscan

Liever direct contact opnemen met een verzuimexpert? Neem dan contact op met Henri Damen via 06 138 174 17 of mail naar inkomendesk@aon.nl.