Nieuws

Wolf zorgt voor steeds meer problemen

Afgelopen weekend is een schapenhouder gewond geraakt toen hij zijn schapen wilde beschermen tegen een aanval door een wolf. FNRS heeft eerder al haar zorgen geuit over de vestiging van de wolf in Nederland en pleit voor een aanpak om beheer op de wolf mogelijk te maken.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
10 juli 2023 | 1 minuut lezen

Het aantal incidenten met een wolf is de afgelopen maanden toegenomen. Ook in de hippische sector waren een aantal incidenten te betreuren. Al deze incidenten waren helaas nog niet voldoende om een beheerplan te realiseren omdat de meningen hierover sterk uiteen lopen. Deze discussie is na de aanval van afgelopen weekend weer in alle hevigheid opgelaaid. De FNRS maakt zich zorgen over de veiligheid van mens en dier en vindt het van cruciaal belang dat er een evenwicht gevonden wordt tussen het behoud van de wolf en het waarborgen van de veiligheid van mens en vee.

Preventieve maatregelen niet voldoende

Beheer van de wolf is nu nog niet mogelijk omdat de wolf een beschermde status in Europa heeft. Het is verboden om wolven te doden, vangen en opzettelijk te verstoren. Op dit moment kunnen er alleen preventieve maatregelen genomen worden om paarden te beschermen. Deze zijn niet altijd effectief, haalbaar en betaalbaar. Het beleid van de overheid laat geen andere keuze dan het treffen van preventieve maatregelen om het de wolf zo moeilijk mogelijk te maken. In de ‘Faunaschade PreventieKit’ voor de wolf van BIJ12 staat een overzicht van preventieve maatregelen die dierhouders in een wolvengebied kunnen nemen om schade door wolven te voorkomen of beperken. Schade door wolven valt niet geheel uit te sluiten, maar de kans op een aanval door de wolf kan wel sterk beperkt worden door de inzet van preventieve maatregelen.

Beheerplan voor de wolf

De FNRS pleit, net zoals vele andere organisaties, voor een beheerplan voor de wolf. Nederland is te klein om de wolf ongecontroleerd zijn gang te laten gaan. Daarnaast moet er een duidelijke structuur komen met betrekking tot vergoedingen van schade veroorzaakt door de wolf. Daarbij gaat het niet alleen over schade door doodgebeten paarden maar ook over preventieve maatregelen om dit te voorkomen en emotionele schade bij eigenaren van paarden. Ook moet er nagedacht worden over de hoogte van de vergoeding in relatie tot de waarde van het paard.