Nieuws

Van Ansem Derks Fourage nieuwe partner FNRS

De FNRS heeft in Van Ansem Derks Fourage een nieuwe partner gevonden. Van Ansem Derks Fourage levert kwaliteitsfourageproducten tegen een scherpe prijs en met service op maat. Ze bieden voor elke situatie een passende fourageoplossing. We maken kennis met dit jonge bedrijf en de drijvende krachten: Stijn Derks, Daan van Ansem en Emmeke Derks – Verburg.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
5 juli 2023 | 5 minuten lezen

Van Ansem Derks Fourage is pas twee jaar geleden opgericht, maar de jonge ondernemers hebben sindsdien al behoorlijk aan de weg getimmerd. Ze onderscheiden zich door met kwaliteitsproducten alleen te focussen op de hippische sector. Waar Stijn en Daan eerst onafhankelijk van elkaar dezelfde producten leverden bij dezelfde doelgroep, hebben de heren in 2021 de handen ineen geslagen. Met een flinke dosis lef zijn ze samen Van Ansem Derks Fourage gestart. Stijn vertelt: “Door samen te werken kunnen we ons volledig focussen op de hippische ondernemers. Daan heeft goede contacten voor de inkoop en zorgt dat de vrachten geleverd worden. Ik zorg voor het netwerk van verkoopadressen. Mijn partner Emmeke regelt de administratie.”

Kwaliteit uiteindelijk goedkoper

Het klantenbestand is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid. “We merken dat ondernemers steeds kritischer worden op de kwaliteit van het ruwvoer en strooisel. Bij ons vertrekt geen enkele lading zonder onze kwaliteitscontrole. Dit houdt in dat we de fourage altijd eerst zelf bekijken en beoordelen voordat we het afleveren. Daarnaast laten we elke lading ruwvoer apart analyseren, zodat we precies weten wat er in elke partij zit. Alleen op die manier kunnen we het juiste passende voer leveren dat aansluit bij de behoeftes van de paarden van de klant.”

Het is wel duidelijk dat de kwaliteit centraal staat bij Van Ansem Derks Fourage. Naast de uitgebreide kwaliteitscontrole geven ze hier ook een garantie voor af. Bevalt de levering niet? Dan halen ze het weer op. Daan legt uit: “We willen graag langdurige relaties met klanten. Meerwaarde zit in onze kwaliteit, die willen we ten alle tijden waarborgen. We zijn daarmee niet de goedkoopste, maar kwaliteit betaalt zich altijd uit. Door de gedetailleerde analyses en het juiste advies kunnen ondernemers gerichter voeren naar de individuele behoeftes van hun paarden. In praktijk betekent dit vaak dat er veel minder krachtvoer bijgevoerd hoeft te worden dan men in eerste instantie dacht. Dit vraagt wel een aanpassing in management en mindset.”

   

Arnhems Hippisch Centrum de Waterberg: "Op lange termijn voordeliger uit"

Liset Gaastra van Arnhems Hippisch Centrum de Waterberg maakte onlangs kennis met Van Ansem Derks Fourage en deelt haar ervaring. “We zaten al langere tijd te tobben met ons ruwvoer, we hadden te gevulde paarden en pony’s, toen we in contact kwamen met Stijn. Het aanbod van Van Ansem Derks Fourage was interessant door de heldere analyse en het bijpassende advies. We hebben een grote diversiteit aan manege- en pensionpaarden en pony’s op ons bedrijf waarvoor het belangrijk is om het rantsoen per dier te kunnen bepalen. Elk dier levert een andere prestatie en heeft dus een andere voedingsbehoefte. Met de heldere analyses van Van Ansem Derks Fourage weten we nu precies wat elk paard eet en kunnen we hier gericht op sturen. Doordat ze ook nog eens samenwerken met FNRS-partner Vente zijn de lijntjes voor ons helemaal kort: we kunnen nu het ruwvoer en krachtvoer nog beter op elkaar afstemmen. We zijn wel iets duurder uit dan bij onze vorige leverancier, maar doordat we nu passend kwalitatief ruwvoer voeren zijn we op langere termijn hopelijk wel voordeliger uit. We kunnen nu precies voeren naar gelang de behoefte. De duidelijke analyses werden met name goed gewaardeerd bij de pensionklanten, die zijn ook te spreken over de kwaliteit. Alle paarden eten het ruwvoer ook met smaak. Op één na, maar ook daarin denken ze met ons mee voor een andere optie. Heel prettig hoe er meegedacht wordt over de behoefte op ons bedrijf. Ze zijn transparant over de mogelijkheden en kunnen alles onderbouwen met de juiste gegevens, dat gaf ons wel de doorslag.”

 

 

Analyse geeft waardevolle informatie

Uit een ruwvoeranalyse kan de voedingswaarde van een partij opgemaakt worden. Emmeke zorgt ervoor dat elke partij bemonstert wordt door Dumea Agro. Ze vertelt: “Uit de analyse is de energie-, eiwit- en suikerwaarde af te lezen. Ook het drogestofgehalte wordt gemeten. Dit leveren we overzichtelijk in een soort dashboard bij elke partij zodat het begrijpelijk is voor iedere klant. We werken daarnaast nauw samen met FNRS-partner Vente Paardenvoeding zodat paardenhouders met de juiste kennis en een passend voedingsadvies het rantsoen gericht kunnen bepalen.”

Stofarm ruwvoer in kleine verpakking

Voor het ruwvoer dat Stijn en Daan uiteindelijk niet leveren bij paardenhouders hebben ze een oplossing bedacht. Onlangs kochten ze een fabriek (Bowit) aan voor de productie van hooi en stro in kleinverpakkingen voor knaagdieren. Ze bewerken het hooi en stro zodat het korter, stofarm en verpakt geleverd kan worden aan groothandels, tuincentra en dierenwinkels. Bowit is een bekende speler in deze markt. “We zijn hiermee veel flexibeler geworden met leveranciers, maar dit productieproces is ook een waardevolle aanvulling op onze fouragehandel. Het ruwvoer wordt eerst ontstoft om het geschikt te maken voor knaagdieren. Dit leek ons ook erg interessant voor paarden. Voor paarden met een (stof)allergie hebben we stofarm hooi, stro en voordroog ontwikkeld in kleine verpakkingen (15 tot 20 kg). Dit was een goede keuze. Het blijkt namelijk ook een enorm gewild product te zijn! Omdat het verpakt is in plastic, is het eenvoudig mee te nemen op transport naar wedstrijden bijvoorbeeld. Ook dierenklinieken maken hier gretig gebruik van.”

   

Innovatie als toegevoegde waarde

Het is duidelijk dat deze jonge ondernemers innovatief zijn en zich volledig focust op de behoefte van het paard. Stijn: “Op korte termijn zullen we weer een nieuw product lanceren. We zien dat meer paardenhouders hun stallingssysteem aanpassen naar vrijloopstallen of paddock paradises. Dit vraagt weer een andere manier van ruwvoer aanbieden. Op dit moment hebben we nog een pilot lopen bij een aantal testbedrijven, maar hopen op korte termijn hier meer over te kunnen vertellen.”

Naast kwaliteit en innovatief vermogen onderscheid Van Ansem Derks zich ook door het persoonlijke contact. Daan: “We doen graag zoveel mogelijk zelf binnen ons bedrijf. Alleen op die manier kunnen wij kwaliteit garanderen. We staan écht achter onze producten. Het persoonlijke contact met leveranciers en klanten is prettig. We willen niet alleen fourage leveren, maar echt van toegevoegde waarde zijn voor hippische ondernemers.”
Het jonge bedrijf heeft zeker ambitie en potentie om verder te groeien. “Maar we willen altijd benaderbaar blijven, dat is juist de kracht van ons bedrijf. We willen graag blijven leren en analyseren zodat we onze adviserende rol zo goed mogelijk kunnen invullen.”

   

Samenwerking met FNRS

Stijn, Daan en Emmeke zijn blij met de samenwerking met de FNRS. “Met de samenwerking willen wij meer hippische ondernemers voorzien van de juiste kennis over ruwvoer en strooisel. Wij komen graag persoonlijk in gesprek met hippische ondernemers om hun behoefte te peilen en na te denken over het best passende rantsoen voor hun paarden.”

Van Ansem Derks zal de komende tijd via de kanalen van de FNRS kennis uitwisselen over onder andere het belang van goed ruwvoer, ruwvoeranalyses en slow feeden. FNRS is verheugd met samenwerking en hoopt hiermee bij te dragen aan de kennisvergroting rondom fourage. Wil je weten of Van Ansem Derks Fourage iets voor jouw bedrijf kan betekenen? Neem dan contact op met Stijn, Daan of Emmeke. Zij staan je graag vrijblijvend en persoonlijk te woord.
Vul het formulier in op de partnerpagina of neem direct contact met ze op via info@vanansemderks.nl of 06 18 89 72 79.