Nieuws

Verduurzamen kans voor ondernemen

De laatste jaren gebeurt er ontzettend veel op het gebied van duurzaamheid. In het nieuws horen we regelmatig begrippen als 'energieakkoord' en 'klimaatwet' voorbijkomen. Het is niet gek dat er zoveel aandacht aan besteed wordt, want gezamenlijk hebben we afgesproken dat Nederland in 2050 voor 95% energieneutraal moet zijn. Om deze doelstelling te halen zijn er verschillende maatregelen genomen door de overheid. Het verduurzamen van bedrijven staat ook op de agenda. Ook hippische bedrijven moeten dus stappen nemen om te verduurzamen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
21 maart 2023 | 2 minuten lezen

Naast het feit dat verduurzaming voor bedrijven een verplichting is, is het in veel gevallen ook een kans. De markt verandert, klanten zijn bewuster en zo ontstaan er mogelijkheden voor nieuwe verdienmodellen. Ondernemerschap draait om inspelen op kansen, nieuwe ontwikkelingen signaleren en ermee aan de slag gaat om ervoor te zorgen dat je bedrijf toekomstbestendig is. In de duurzame economie zit voldoende potentieel om als ondernemer te benutten in je bedrijfsvoering. Om in te spelen op de kansen van de klimaatplannen en de energietransitie is het misschien nodig om investeringen te doen. Vooruit lopen loont: in de transitie naar een duurzame, circulaire economie zit veel potentie voor ondernemers. Heb jij plannen om je processen energiezuiniger te maken of wil je je bedrijfspand verduurzamen? Welke aanpassingen en investeringen mogelijk en het meest kansrijk zijn voor jouw organisatie, hangt natuurlijk af van veel factoren op jouw bedrijf. Je bedrijf verduurzamen kan op verschillende manieren.

Mogelijkheden om te verduurzamen in FNRS Zaken 1 - 2023

In de eerste FNRS Zaken van 2023 (die deze week bij iedereen op de mat valt*) nemen we je mee in verschillende mogelijkheden om jouw bedrijf te verduurzamen en klimaatkansen te benutten voor een duurzame ontwikkeling van jouw onderneming. En daar zijn om te beginnen geen grote investeringen voor nodig. Er zijn quick wins die op ieder bedrijf toe te passen zijn. Deze open deuren zijn een kleine eerste stap in bewustwording en energiebesparing. Wil je het direct groter aanpakken, maar heb je geen idee waar je moet beginnen? In deze editie lees je waar je kan starten met oriënteren en hoe je hulp kan krijgen van een gratis energiecoach die op bedrijfsniveau met je meekijkt en -denkt.

Inmiddels zijn er al veel hippische ondernemers die op verschillende manieren stappen hebben genomen om hun bedrijf te verduurzamen. Een bijzonder voorbeeld is Manege Middelsee; door nieuw te bouwen konden ze hun bedrijf direct volledig energieneutraal realiseren. Dat verduurzamen ook zonder grote investering kan vertelt Susanne Bredero van Stal de Schoolt; op haar daken liggen meer dan 200 zonnepanelen zonder dat het haar iets gekost heeft. Ruitersport Wittenhorst en Manege Wieneshof vertellen hoe zij juist hun verduurzamingstraject gefinancierd hebben gekregen met crowdfundingsacties en fondsenwerving. We vroegen nog drie andere hippische ondernemers wat zij op hun bedrijf hebben gedaan om te verduurzamen. De antwoorden zijn inspirerend om te lezen. De aanpassingen die zij hebben gedaan zijn uiteenlopend en gaan verder dan de voor de hand liggende zaken.

Ook met kleine stappen komen we gezamenlijk langzaam in de goede richting. In deze editie geven we ook inspiratie om naast verduurzamen rondom energiebesparing ook te verduurzamen op andere vlakken. Denk aan mestverwerking, maar ook om de relatie met je personeel en klanten duurzaam te behouden.

Het is voor hippische ondernemers inmiddels niet meer de vraag meer ‘of’ ze moeten verduurzamen, maar ‘wanneer’ ze dit gaan doen. We moeten ook als hippische sector de kansen om te verduurzamen beter benutten om zo ook het  imago van je bedrijf te verduurzamen. 

*De eerste editie van de FNRS Zaken van 2023 verschijnt tussen 20 en 25 maart. Heb je hem na deze week nog niet ontvangen? Stuur dan een mail naar ondernemersdesk@fnrs.nl of bekijk deze editie hier digitaal.