Nieuws

Verduurzaming: kans of uitdaging?

De huidige maatschappij biedt ook veel kansen voor jou als ondernemer. Zo kun je jouw onderneming toekomstbestendig maken door te verduurzamen. Maar hoe vrijblijvend is dit eigenlijk?

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
27 februari 2023 | 2 minuten lezen

Er speelt momenteel nogal wat in de paardenhouderij: de stikstofproblematiek, vergunningen, maar ook de groeperingen die onze geliefde sport in een negatief daglicht (proberen te) zetten. ‘Duurzaamheid’ wordt steeds meer een begrip waar we niet meer omheen kunnen. Maar wat betekent het nou eigenlijk precies? Wat houdt duurzaamheid nog meer in, naast het leggen van zonnepanelen? Volgens de VN-commissie Brundtland uit 1987 betekent duurzame ontwikkeling een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen. Hierbij wordt ook wel gesproken over de ‘footprint’ die mensen achterlaten op deze aarde.

Duurzaamheid omvat alle manieren om deze footprint te verkleinen, liefst naar nul of die zelfs een positieve invloed heeft op de toekomst. Bekende voorbeelden hiervan zijn het leggen van zonnepanelen, isoleren of het recyclen van producten. Maar er zijn nog veel meer manieren om jouw bedrijf te verduurzamen. Zo kun je ook kijken naar de manieren van transport, lokale voorzieningen versus internationale voorzieningen en sociale aspecten zoals arbeidsvoorwaarden en pensioenopbouw. Een manier om het begrip duurzaamheid wat concreter te maken is door gebruik te maken van de drie P’s: People, Planet, Profit/Prosperity.

People

Een onderneming die op de P van People duurzaam bezig is, staat voor zorg voor de gehele samenleving. Niet alleen binnen de eigen organisatie, maar ook daarbuiten. Dus niet alleen goede arbeidsvoorwaarden of pensioenopbouw voor eigen werknemers, maar ook met zorg en respect omgaan met personeel in bijvoorbeeld de leveranciersketen.

Planet

Naast de bekende voorbeelden van zonnepanelen en isolatie, zijn ook andere factoren hierin van belang. Bijvoorbeeld: hoeveel transport is er nodig voor je en jouw bedrijfsvoering? Haal je jouw brokken, strooisel en ruwvoer zo lokaal mogelijk of haal je dit uit het buitenland? Zijn er daarnaast andere oplossingen te bedenken voor jouw bedrijfsafval?

Profit/Prosperity

Simpelweg houdt deze P in dat je een winstgevende organisatie moet leiden om de andere twee gebieden te kunnen verbeteren. Vanuit welvaart kunt je bijvoorbeeld investeren in verduurzaming van jouw bedrijf en bedrijfsprocessen.

Hoe duurzaam is jouw bedrijf?

Kortom, er zijn veel verschillende mogelijkheden en kansen om jouw onderneming toekomstbestendig te maken. Zoals eerder aangegeven is duurzaamheid een begrip waar we niet meer omheen kunnen. Er zijn dan ook reeds signalen vanuit de EU dat ondernemers hier in de toekomst over moeten gaan rapporteren. Een belangrijke eerste stap in dit proces voor jou als ondernemer is om te inventariseren waar je nu staat qua duurzaamheid.

FNRS-zaken

De eerste editie van 2023 van de FNRS-zaken staat volledig in het teken van duurzaamheid. In deze FNRS-zaken nemen we je mee in diverse mogelijkheden om jouw bedrijf te verduurzamen en klimaatkansen te benutten voor een duurzame ontwikkeling van jouw onderneming. Alle FNRS-leden kunnen in maart de FNRZ-zaken op de mat verwachten volledig in een nieuw design! 

Meer weten?

Wil je meer weten over duurzaamheid, de mogelijkheden om je hierbij te ondersteunen of te adviseren of over de dienstverlening van ABAB? Neem contact op met Jo-Anny Schoppink, relatiemanager van ABAB, via telefoonnummer 013-4647257 of stuur Jo-Anny een e-mail.