Nieuws

Verruiming maatregelen vanaf maandag 11 mei

Tijdens de persconferentie van het kabinet op woensdag 6 mei heeft premier Rutte met een routekaart perspectief geboden voor verschillende sectoren in Nederland. Hierbij is aangekondigd dat vanaf 11 mei niet-contactsporten, zoals paardrijden, voor alle leeftijden buiten weer zijn toegestaan, mits de 1,5 meter gewaarborgd blijft. Wedstrijden zijn helaas nog niet toegestaan. De KNHS en FNRS  hebben gekeken naar wat de nieuwe maatregelen en routekaart betekenen voor de paardensport.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
7 mei 2020 | 4 minuten lezen

Onderstaande informatie is gebaseerd op wat er op dit moment bekend is vanuit de Rijksoverheid. Het kan zijn dat er in de loop van de dagen nog extra informatie beschikbaar komt. Wij volgen dit op de voet. Kijk ook op de website van de Rijksoverheid voor alle geldende maatregelen en een overzichtelijk stappenplan waarin de route naar meer verruiming is uitgelegd.

1. Paardensportactiviteiten zoals lessen, trainingen, oefenparcoursen en buitenritten vanaf 11 mei voor iedereen toegestaan in de buitenlucht

Paardensportaccommodaties mogen vanaf 11 mei weer georganiseerde paardensportactiviteiten aanbieden zoals trainingen, oefenparcoursen en buitenritten aan volwassenen, mits dit in de buitenlucht gebeurt en er 1,5 meter afstand gehouden wordt. Het uitgangspunt  blijft zo min mogelijk verplaatsen van personen. Bij klachten zoals koorts, hoesten of verkoudheid geldt nog steeds: blijf thuis.

In de paardensport wordt onder niet-contactsporten verstaan disciplines waarin je de anderhalvemeter afstand kunt garanderen.

2. Verwachting vanaf 1 september weer wedstrijden mogelijk

De verwachting is dat vanaf 1 september wedstrijden en competities weer mogen plaatsvinden zonder publiek. Tot die tijd brengt de KNHS geen wedstrijdafdrachten in rekening.

Evenementen waarvoor een vergunning nodig is of die de organisatoren vooraf moeten melden, zijn in ieder geval tot 1 september verboden. De overheid komt voor 1 september met een update.

3. Verwachting vanaf 1 september mogen binnensportaccommodaties en kantines open

Binnensportaccommodaties  mogen weer volledig open vanaf 1 september. Per sector of sport wordt in overleg met de overheid gekeken of binnensportaccommodaties van bepaalde sporten eerder open mogen.

4. Uitzonderingspositie binnensportaccommodaties paardensport

Tot 1 september geldt voor de paardensport nog steeds de uitzonderingspositie dat individueel rijden en verzorgen van paarden in de binnenaccommodatie is toegestaan voor paardeneigenaren en verzorgers in verband met het welzijn en de gezondheid van de paarden. Hieronder valt zowel de verzorging van de paarden als het geven van voldoende dagelijkse beweging. Om dit te kunnen garanderen blijven binnensportaccommodaties (verenigingen, maneges, stallen, etc.) aangepast open voor dierverzorgers (zoals eigenaren, bijrijders en huurders), personeel en dienstverleners zoals hoefsmeden, dierenartsen en leveranciers.

Het organiseren van sportactiviteiten in binnenaccommodaties is landelijk niet toegestaan. Echter, lokaal beleid blijft bepalend. Gemeenten kunnen individuele afspraken met verenigingen en bedrijven maken. De KNHS en FNRS zijn in gesprek met diverse partijen om op landelijk niveau eenheid in deze regelgeving te verkrijgen. Voor sportaanbieders geldt: ga in gesprek met je gemeente en bespreek wat mogelijk is op jouw vereniging, stal of manege binnen de geldende maatregelen.

5. Sportkantines zonder horecavergunning blijven vooralsnog gesloten

Kantines van sportbedrijven en -verenigingen blijven vooralsnog gesloten tot 1 september. Terrassen en zitplaatsen waarbij 1,5 meter afstand gehouden kunnen per 1 juni weer open. Met een horecavergunning mag je maximaal 30 personen (incl. personeel) op reservering ontvangen. De horecavergunninghouder moet in een gesprek vooraf inschatten of een bezoek risico’s oplevert.
 

Overzicht versoepeling maatregelen vanaf 11 mei

Paardensportaanbieders mogen weer paardensportactiviteiten aanbieden in de buitenlucht onder de volgende voorwaarden:

 • Jeugd t/m 12 jaar mag onder begeleiding buiten sporten en hoeft geen 1,5 meter afstand te houden.
 • Jeugd van 13 t/m 18 jaar mag onder begeleiding buiten sporten en moet 1,5 meter afstand houden tot elkaar.
 • Volwassenen mogen buiten sporten en moeten 1,5 meter afstand houden tot elkaar. Dit betekent dat er ook weer (groeps)lessen gegeven mogen worden aan volwassen als de 1,5 meter afstand gewaarborgd kan worden.
 • Een buitenrit met meerdere personen is mogelijk. Wel moet men altijd minimaal 1,5 meter afstand houden van elkaar.
 • Heb je verkoudheidsklachten en of koorts blijf dan thuis. Heeft iemand in het gezin koorts, ook dan blijf je thuis.
 • Wedstrijden zijn niet toegestaan tot 1 september.


De gedrags- en hygiëneregels die voor iedereen gelden:

 • Vermijd drukte
 • Was je handen vaak met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Schud geen handen
 • Houd 1,5 meter (2 armlengtes of 1 paardlengte) afstand van elkaar
 • Heb je verkoudheidsklachten en of koorts blijf dan thuis
 • Heeft iemand in het gezin koorts, blijf dan thuis

Gemeentelijke verschillen mogelijk

Gemeenten kunnen individuele afspraken met verenigingen en bedrijven maken. Hierdoor kunnen er verschillen tussen gemeenten ontstaan. Het is voor sportaanbieders dus belangrijk om bij je gemeente te informeren wat er in jouw omgeving geldt. Ga in gesprek en bespreek wat mogelijk is op je vereniging, stal of manege binnen de geldende maatregelen. Neem altijd beslissingen die in lijn zijn met de overheidsmaatregelen. Kijk niet naar hoe buren of andere sportaccommodaties de regelgeving interpreteren, maar maak keuzes op basis van de wettelijke voorschriften.

Protocollen anderhalvemetersamenleving

De  KNHS en FNRS werken samen met NOC*NSF, het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en Vereniging van Sport en Gemeenten (VSW) gezamenlijk een nieuw algemeen sportprotocol en sportspecifiek-protocol voor paardrijden uit die door verenigingen, paardensportaccommodaties, ondernemers en gemeentes gebruikt kunnen worden om de sport op hun locatie goed in te richten naar de eisen van de anderhalvemetersamenleving. De verwachting is dat deze voor het weekend beschikbaar is. Hiervan wordt u direct op de hoogte gesteld.

Dit bericht is gebaseerd op basis van de informatie die we op dit moment ter beschikking hebben. Bekijk ook het overzichtelijke stappenplan van de overheid en raadpleeg antwoorden op veelgestelde vragen over de maatregelen en mogelijkheden binnen de sport op de website van de rijksoverheid en NOC*NSF. De gebeurtenissen volgen elkaar snel op. Wij blijven dit op de voet volgen en informeren u zodra er nieuws is of maatregelen aangepast worden. Voor aanvullende informatie of vragen kunt u terecht bij de FNRS: 

Tijdens kantoordagen van 08.30 tot 17.00 uur via: 

088-0224300 

ondernemersdesk@fnrs.nl 
  

Buiten kantoortijden + gedurende weekenddagen via: 

0630909918 

h.blaauw@fnrs.nl 

Onze accountmanagers zijn bereikbaar voor onze leden: 

Noord - Swaen Brink: 06 19 03 78 10 

Oost – West - Patrick Marsman: 06 53 47 73 41 

West - Anita de Ruiter: 06 23 08 39 71 

Zuid - Merel van Kooten: 06 12 43 74 36