Nieuws

Voorkom zand-etende paarden

De meeste mensen hebben hun paarden graag zo lang mogelijk buiten lopen. In de herfst en de winter neemt de weerstandsbehoefte behoorlijk toe. Paarden die voornamelijk ruwvoer krijgen, lopen de stoffen die zorgen voor deze weerstand mis. Met name de elementen koper, zink, selenium, vitamine E en biotine zijn belangrijk voor de ondersteuning van de weerstand.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
16 februari 2023 | 1 minuut lezen

Zand in de darmen funest

Krijgen paarden hiervan onvoldoende binnen, dan zie je nogal eens paarden die zelf op zoek gaan naar deze vitaminen, mineralen, en sporenelementen. Wat dat betreft zijn paarden behoorlijk zelfregulerend. In de herfst en winter staan veel paarden vaker in paddocks om het land te sparen. De paddocks zijn vaak gevuld met 'scherp' zand, waarin de paarden gaan graven om de grond die eronder zit te benutten als bron van mineralen en sporenelementen en deze op te likken of op te eten. Zand eten kan ook een gevolg zijn van verveling. Het beschikbaar stellen van ruwvoer in de paddocks kan dit voorkomen. Het is belangrijk om zand eten te voorkomen, omdat zand in de darmen funest is voor de voedselopname en  een levensbedreigende koliek kan veroorzaken. 

Paardenlikemmer als aanvulling

Krijgen paarden onvoldoende vitaminen, minderalen en sporenelementen binnen, dan zie je nogal eens paarden die hier zelf naar op zoek gaan. De meeste paarden krijgen door het verstrekken van een brok, muesli, of vitaminekorrel naast hun ruwvoer, hiervan voldoende binnen. Paarden die voornamelijk ruwvoer krijgen hebben een aanvulling nodig. Voor paarden in de opfok en paarden met veel weidegang adviseert FNRS-partner Vente Paardenvoeding om vanaf medio augustus de Vente Paardenlikemmer in het land te plaatsen. Plaats deze zo veilig mogelijk in het land; bij voorkeur in een hoek waar de emmer in een ingegraven pvc-buis, zodat de emmer niet opgepakt kan worden.

Paddock Block

Voor de paddocks zijn de Paardenlikemmers vaak wat te groot. Hiervoor hebben we het Paddock Block ontwikkeld. Een liksteen van 10 kg die een paar maanden weersbestendig is. Deze blokken zijn, anders dan de bekende likstenen van dezelfde vorm, zeer royaal voorzien van vitaminen, mineralen en sporenelementen om zandopname te voorkomen. Een paard dat het Paddock Block 24 uur beschikbaar heeft, neemt zo’n 50-70 gram per dag op. Dit is te vergelijken met de hoeveelheid vitaminen, mineralen en sporenelementen die een paard uit 1,5 kg basiskrachtvoer opneemt.

Het Paddock Block is eenvoudig op te hangen met een touw of te plaatsen op een hiervoor bestemde houder. Het Paddock Block kost slechts € 15,10 per stuk (incl. BTW) of extra voordelig voor € 19,99 in combinatie met een Paddock Block-houder. De Paddock Blocks kunnen worden meegeleverd bij de (bulk)bestelling of besteld worden in de webshop van Vente Paardenvoeding.

Voorkomen is beter dan genezen!