Nieuws

Leer kinderen paardrijden met Bixie&Friends

Ken jij Paardrijden met Bixie&Friends al? Dit is de spiksplinternieuwe ruiteropleiding van de KNHS en FNRS voor kinderen. Hiermee leren kinderen niet alleen goed paardrijden, ze leren ook heel veel over pony’s. Bijvoorbeeld hoe ze het beste verzorgd kunnen worden en wat ze nodig hebben om gezond en gelukkig te blijven. Ze leren de basis van dressuur, voltige, springen en eventing en ze kunnen meedoen aan Bixie&Friends Proevendagen. Super tof dus. Biedt jouw bedrijf al Paardrijden met Bixie&Friends aan?

Profielfoto van Frederieke Verhaar
20 januari 2023 | 4 minuten lezen

Britt Dekker ging onlangs op bezoek bij Manege Meulendijks. Zij maken al een tijd met veel enthousiasme gebruik van de Bixie&Friends ruiteropleiding. Britt ging langs en maakte er een mooie video van voor PaardenpraatTV.

Een aantal FNRS-maneges en KNHS-verenigingen heeft eerder al deelgenomen aan de pilot Paardrijden met Bixie&Friends. De ervaring met deze pilot is ronduit positief. Daarom rollen we nu Paardrijden met Bixie&Friends uit voor alle FNRS-maneges en KNHS-verenigingen.

Wat houdt Paardrijden met Bixie&Friends in?

Paardrijden met Bixie&Friends bestaat uit twee onderdelen. Via het 88 stempels tellende stempelpad in het Bixie&Friends Ruiterpaspoort leren kinderen alles over de omgang en verzorging met paarden en pony’s maar ook over dressuur, voltige, springen en eventing. Daarnaast kunnen zij met een manegepony of eigen pony deelnemen aan Bixie&Friends Proeven en Parcoursen. De resultaten hiervan worden ook bijgehouden in het Bixie&Friends Ruiterpaspoort.

Het Bixie&Friends Ruiterpaspoort

Kinderen die meedoen aan Paardrijden met Bixie&Friends ontvangen een eigen Bixie&Friends Ruiterpaspoort. Hierin kunnen stempels verzameld worden voor alles wat ze geleerd hebben. Ook kan er bijgehouden worden welke diploma’s ze hebben verdiend en welke Bixie&Friends Proeven ze hebben gereden. Wil je op jouw bedrijf F-proeven blijven aanbieden? Dan kunnen de proefjes F1 t/m F6 ook bijgehouden worden in het Bixie&Friends Ruiterpaspoort.

Mijn eerste paardrijles met Bixie&Friends

Kinderen ontvangen na aanmelding naast het Bixie&Friends Ruiterpaspoort ook gratis het boekje Mijn eerste paardrijles met Bixie&Friends. In dit super handige boekje vinden ze alle informatie over de eerste 20 stempels die ze kunnen halen als ze gaan Paardrijden met Bixie&Friends.

Boek Paardrijden met Bixie&Friends

Speciaal voor Paardrijden met Bixie&Friends is er een mooi boek gemaakt waarin kinderen precies kunnen lezen wat ze allemaal moet kunnen en weten om alle stempels in het paspoort te verdienen. Dit boek is speciaal gemaakt voor jonge paardenfans. Met eenvoudige teksten en leuke tekeningen van Bixie en zijn vrienden leren kinderen allerlei leuke en interessante dingen over pony’s en paarden en hoe ze het beste verzorgd kunnen worden. We geven tips waarmee kinderen op stal, maar ook tijdens het rijden, voltigeren en springen aan de slag kunnen. 

Om de kinderen goed voor te bereiden op het behalen van de stempels en diploma’s kunnen zij niet zonder dit boek. FNRS-bedrijven en KNHS-verenigingen kunnen dit boek met korting bestellen via de KNHS-webshop via www.agradi.nl/knhs-webshop. Zij kunnen dit boek vervolgens aanbieden aan hun eigen klanten en leden. Let op dat je bij het bestellen ingelogd bent met je KNHS-nummer!

Bixie&Friends Proeven en Parcoursen en Bixie&Friends Proevenboek

Speciaal voor Paardrijden met Bixie&Friends zijn er Bixie&Friends Proeven en Parcoursen ontwikkeld. Een Bixie&Friends Proevendag kan bestaan uit verschillende onderdelen: Spelletjes, Ponyleiden, Zit-/Longeproef, Dressuur, Voltige, Springen en Eventing. Kinderen kunnen instromen op hun eigen niveau en mogen altijd een stapje terug of vooruit. Voor kinderen die het rijden van een proef of parcours spannend vinden mag er ook een begeleide meelopen. Dat geeft de kinderen een fijn gevoel toch? Er hoeven geen prijzen uitgereikt te worden. Na de proef krijgen de kinderen een protocol en een mooie stempel in hun paspoort als je voldoende punten hebben gehaald voor de proef.

Alle Bixie&Friends Proeven en Parcoursen staan in het Bixie&Friends Proevenboek. In dit boekje staan ook alle regels die gelden voor het rijden van Bixie&Friends Proeven en Parcoursen en leuke spelletjes die met pony’s gedaan kunnen worden.FNRS-bedrijven en KNHS-verenigingen kunnen dit met korting bestellen in de KNHS-webshop via www.agradi.nl/knhs-webshop. Zij kunnen dit proevenboek vervolgens aanbieden aan hun eigen klanten en leden. Let op dat je bij het bestellen ingelogd bent met je KNHS-nummer!  

Haal alles uit de ruiteropleiding met de Instructeurshandleiding

Om de kinderen goed te ondersteunen tijdens hun Bixie&Friends ruiteropleiding is er voor instructeurs een Instructeurshandleiding beschikbaar. Met deze uitgebreide handleiding krijgen instructeurs veel handvatten en leuke tips om de lessen voor te bereiden en in te richten. Er staan ideeën in voor veel variatie van theorie- en praktijklessen en proevendagen. FNRS-bedrijven en KNHS-verenigingen kunnen de Bixie&Friends Instructeurshandleiding gratis downloaden via de werkmap in Mijn KNHS. Binnenkort is deze handleiding ook tegen betaling in hardcopy beschikbaar.  

Bied Paardrijden met Bixie&Friends aan op jouw accommodatie

Ben je enthousiast geworden over Paardrijden met Bixie&Friends? Elke manege of vereniging die is aangesloten bij de FNRS of KNHS kan Paardrijden met Bixie&Friends aanbieden of een Bixie&Friends Proevendag organiseren. Bedrijven en verenigingen kunnen zelf bepalen hoe ze deze ruiteropleiding aanbieden. Kinderen hebben een KNHS-lidmaatschap nodig om te kunnen deelnemen aan Paardrijden met Bixie&Friends.

Heb je als sportaanbieder interesse om ook de Bixie&Friends ruiteropleiding aan te bieden op jouw accommodatie? Stuur dan een mail met je interesse, naam bedrijf en contactpersoon naar bixiefriends@knhs.nl en we nemen contact met je op voor een kennismakingsgesprek of bezoek.

Klik hier voor meer informatie over Paardrijden met Bixie&Friends: www.knhs.nl/bixiefriends

Bixie&Friends is onderdeel van FNRS KNHS Partners in Paardrijden, de samenwerking tussen de KNHS als sportbond en de FNRS als brancheorganisatie voor hippische ondernemers.

Bixie&Friends Webinars

In december is er een webinar geweest over de Bixie&Friends Ruiteropleiding in het algemeen en het organiseren van de nieuwe Bixie&Friends Proeven en Parcoursen. Je kunt de webinars terugkijken als je deze hebt gemist. Op deze pagina vind je een opname van beide webinars en de bijbehorende presentaties. Hier kun je ook de Bixie&Friends Instructeurshandleiding downloaden.