Nieuws

Bereid je bedrijf voor op het nieuwe jaar

Het eind van 2022 komt steeds dichterbij. Tijd om voorbereidingen te treffen voor het nieuwe jaar. De FNRS heeft een checklist opgesteld om jou als ondernemer een handje te helpen door een groot aantal belangrijke en jaarlijks terugkomende zaken op een rij te zetten.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
23 december 2022 | 1 minuut lezen

Overzicht voor je onderneming

Als hippisch ondernemer heb je het vaak druk. De dagelijkse gang van zaken op het bedrijf houden je meer dan bezig en zorgen er voor dat je eigenlijk nooit tijd over hebt. Er zijn veel zaken die je als ondernemer regelmatig moet controleren of onderhouden. Denk hierbij aan wettelijke verplichtingen, onderhoud van de accommodatie, maar ook personeelszaken. Het is handig dat je een duidelijk overzicht hebt van de te controleren punten, zodat je niet iets kunt vergeten of te laat mee aan de slag gaat.

Jaarlijkse controle wettelijke verplichtingen

Een bedrijf in Nederland dient te voldoen aan wettelijke eisen. Het is voor FNRS van groot belang dat bedrijven aan deze wettelijke normen blijven voldoen. In deze checklist vindt je verschillende punten die jaarlijks gecontroleerd moeten worden en verbonden zijn aan een wettelijke verplichting. Denk aan de RI&E, een ontruimingsplan en brandpreventie. Sommige punten kunnen wellicht langer mee dan één jaar, maar wij adviseren hier wel jaarlijks aandacht aan te schenken. Een gezond personeelsbeleid is een onderdeel van een professionele organisatie en valt ook onder wettelijke normen. Dat betekent dat er geldige contracten en duidelijke werkafspraken zijn.

Adviespunten jaarlijkse controle

Daarnaast hebben we vanuit de FNRS enkele adviespunten genoteerd die jaarlijks gecontroleerd of bijgewerkt kunnen worden. Dit zijn punten die bijvoorbeeld gaan over kantoorzaken, veiligheid, gezondheid paard en accommodatie. De punten sluiten aan op ons kwaliteitsbeleid en zijn zo algemeen mogelijk geformuleerd, zodat diverse bedrijven hier gebruik van kunnen maken. In het ‘Handboek FNRS-kwaliteitsbeleid’ staan ook nuttige tips en adviezen om de bedrijfsvoering te verbeteren.

Mocht je vragen hebben over de punten uit de checklist kun je altijd contact opnemen met de Ondernemersdesk via ondernemersdesk@fnrs.nl of 088-02 24 300.

Download de bedrijvencheck