Nieuws

Waar starten met verduurzamen hippische accommodatie?

De hippische sector staat voor een grote uitdaging. Niet alleen de coronacrisis hakte erin bij hippische bedrijven, ook de energierekening doet een aardige duit in de zak. De gas- en energieprijzen zijn de afgelopen maanden enorm gestegen en veel bedrijven ontvangen al een flink verhoogde energierekening. Bij een deel van de bedrijven zijn de kosten ongeveer verdubbeld ten opzichte van voorgaande jaren. Hoog tijd dus om de energielasten structureel omlaag te brengen. Want zo houden we de paardensport toekomstbestendig.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
27 december 2022 | 2 minuten lezen

Verduurzamen met behulp van Sport NL Groen en gratis energiecoach

De vraag naar verduurzaming op hippische bedrijven neemt toe, want hiermee kunnen de energiekosten structureel worden verlaagd. Maar het is soms lastig om door de beschikbare maatregelen, subsidies en financieringsmogelijkheden heen te navigeren.

Om sportondernemers en -verenigingen een duwtje in de rug te geven, is de tool Sport NL Groen gelanceerd. Een initiatief van de Routekaart Verduurzaming Sport (zie kader).  Met deze online tool krijg je gratis advies voor de verduurzaming van jouw (hippische) sportaccommodatie, met inzicht in alle subsidies en de goedkoopste leningen. Je ontvangt direct een concreet verduurzamingsplan zodat je zelf aan de slag kan gaan op jouw accommodatie.

Ondernemers moeten direct weten waar ze terecht kunnen

Met Sport NL Groen kunnen (hippische) ondernemers de eerste stap zetten om daadwerkelijk te verduurzamen. Dat ziet ook Haike Blaauw, directeur FNRS: “Wanneer ondernemers bezig zijn met het thema duurzaamheid, dan moeten ze direct weten waar ze terecht kunnen. Onze samenwerking met Sport NL Groen draagt hieraan bij. Omdat het platform laagdrempelig is, kunnen ondernemers snel inzien wat ze zelf kunnen doen om te verduurzamen. Het brengt daarnaast alle landelijke en regionale subsidies en financieringsmogelijkheden in kaart.” FNRS verwijst ondernemers naar de tool van Sport NL Groen en heeft ervoor gezorgd dat de locaties van alle leden te vinden zijn. “Het besef bij hippische ondernemers moet nog indalen dat het verduurzamen van de accommodatie niet alleen maatschappelijk urgent is, maar ook geld oplevert. Energiekosten vormen nu een enorme kostenpost voor een onderneming en dat gaat de komende jaren niet veranderen. Krijg daar eerst grip op. FNRS bekijkt altijd waar de branche behoefte aan heeft en we delen informatie om iedereen op weg te helpen. Sport NL Groen is een prachtig platform wat hieraan bijdraagt.”

Al 24.200 ton CO2 en 11,6 miljoen euro besparing gevonden

Vanaf het moment dat de tool gelanceerd werd vorig jaar, weten sportbonden, clubs en sportondernemers de tool te vinden. Inmiddels stromen de aanvragen binnen en zijn er al diverse energiecoaches en concrete offertes aangevraagd. Met de aanvragen die bij Sport NL Groen zijn gedaan kan er inmiddels 24.200 ton CO₂ en 11,6 miljoen euro worden bespaard.

Hippische ondernemers weten hun weg naar Sport NL Groen inmiddels ook te vinden. FNRS hoort positieve geluiden over het gebruik van de tool. Zo zegt een ondernemer: “Ik was aangenaam verrast toen ik zag dat mijn accommodatie in Sport NL Groen stond. Binnen een paar minuten kreeg ik meteen interessante inzichten. Zo zag ik dat ik een jaarlijkse besparing van 3.700 euro kan realiseren door te investeren in ledverlichting en jaarlijks 18.000 euro kan besparen door te investeren in zonnepanelen. Met een totale investering van 90.000 euro kan ik de komende 15 jaar ruim 135.000 euro besparen. Dat is interessant! Ik raad dus alle hippische ondernemers aan om te onderzoeken of er maatregelen zijn die besparing opleveren. Als ondernemer kijk je toch naar de kosten en ik denk dat velen verbaasd zullen zijn over hoe snel maatregelen zijn terugverdiend.”

Energiecoach ondersteunt

Via de tool kan ook gebruik worden gemaakt van een gratis energiecoach. Een energiecoach voert een energiescan op locatie uit. Het resultaat van deze energiescan is een overzicht van de financiële mogelijkheden en de potentiële besparingen na het nemen van verduurzamingsmaatregelen. Vervolgens kun je als bedrijf bepalen of je samen met de energiecoach ook het implementatietraject in gaat, waarbij de energiecoach assisteert bij het opvragen van offertes, contact hebben met installatiebedrijven en het uitzoeken van financierings- en subsidiemogelijkheden. De adviseur krijgt vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport budget om dit per locatie uit te zoeken.

Aan de slag met verduurzamen met Sport NL Groen

Wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van jouw hippische sportaccommodatie en daarmee het verlagen van jouw energierekening? Ga dan naar Sport NL Groen via www.sportnlgroen.nl en bekijk wat verduurzamen voor jouw accommodatie oplevert.

Ga naar Sport NL Groen