Nieuws

Inschrijving instructeursopleidingen geopend

Komend voorjaar worden er weer diverse instructeursopleidingen gestart waaronder de opleiding Aspirant Instructeur Manege en de Aspirant Instructeur Allround in zowel de voltijd als de verkorte variant. Ook start de opleiding Aspirant Instructeur Voltige. Meld je medewerkers hier tijdig voor aan. Bij voldoende cursisten op één locatie, dan kan er een examendag op locatie verzorgd worden.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
6 december 2022 | 3 minuten lezen

Aspirant Instructeur Manege

In februari start de KNHS met de opleiding Aspirant Instructeur Manege in zowel de voltijd als de verkorte variant. Deze opleiding is speciaal gericht op de manege instructeur. In deze opleidingen leggen we de basis voor een carrière als manege-instructeur. Naast het basisprogramma Aspirant Instructeur leren de cursisten lesgeven aan groepen en het omgaan met klanten. De opleiding tot Aspirant Instructeur is bedoeld voor mensen die in de toekomst de instructeursopleiding willen volgen. Ze leren lessen te begeleiden. Dit is de eerste stap op weg naar zelfstandig instructeur.

Als je het Aspirant programma met een voldoende afrondt mag je lesgeven op een accommodatie met een Veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau. Je bent dan bevoegd om startende ruiters en kinderen de beginselen van het rijden bij te brengen. Je kunt ook de ruiteropleiding ‘Leer paardrijden met plezier’ (Brons) van de KNHS verzorgen. En je hebt laten zien dat je zelf op het gestelde niveau een paard kunt trainen. Je mag de opleiding voor het Ruiterbewijs geven, je mag zelfstandig buitenritten begeleiden en leert assisteren bij evenementen zoals proevendagen, ruiterkampen en kinderfeestjes.

Aspirant Instructeur Manege Voltijd

De opleiding bestaat uit een startbijeenkomst in Ermelo en daarna 19 opleidingsbijeenkomsten op doordeweekse avonden in de periode februari tot en met juni 2023. Er zijn 3 locaties waar je dit voorjaar deze opleiding kunt volgen in Echt, Markelo en Hillegom. De opleiding wordt afgesloten met 2 examendagen op de gekozen locatie.

De avonden bestaan hoofdzakelijk uit praktijklessen waarin de theorie verweven zit en de leerstof besproken wordt. In het praktisch deel wordt voornamelijk het rijden en lesgeven geoefend.

Naast deze manage variant start ook de opleiding Aspirant Instructeur Allround.

Klik hier om je direct in te schrijven voor de opleiding van je keuze;

 • Aspirant Instructeur Manege en Allround in Echt
 • Aspirant Instructeur Manege en Allround in Markelo
 • Aspirant Instructeur manege en Allround Lisse
 • Aspirant Instructeur Allround Ede
 • Aspirant Instructeur Allround Dronten
 • Aspirant Instructeur Allround Tolbert
 • Aspirant Instructeur Allround Uden
 • Aspirant Instructeur Allround Hoeven

Aspirant Instructeur Manege verkort

Deze opleiding is een verkort traject voor ruiters die al ervaring hebben in het geven van lessen en het rijden in dressuur en springen. De opleiding zal grotendeels in zelfstudie gedaan worden waarbij met enkele webinars en digitale leermiddelen ondersteuning wordt geboden. Daarnaast zijn er twee centrale bijeenkomsten waarbij aanwezigheid verplicht is.

Omdat er al ervaring is met lesgeven en in het rijden in dressuur en springen kan de opleiding in verkorte vorm gevolgd worden. In deze vorm worden er geen lessen tijdens cursusavonden gevolgd maar bereidt de deelnemer zich thuis en op het manegebedrijf voor op de PVB’s (examens).

In ongeveer vier tot vijf maanden kan in deze verkorte opleiding een diploma gehaald worden.

 • Klik hier om je in te schrijven voor de verkorte opleiding
 • Kijk hier voor meer informatie over de KNHS-instructeursopleiding Aspirant Instructeur Manege

Aspirant Instructeur Voltige

Deze opleiding is alleen als verkorte opleiding beschikbaar. Je dient dus al wel wat ervaring te hebben met de voltigesport. Met deze opleiding mag je lesgeven op een accommodatie met een veiligheidscertificaat aan de hand van een voorgeschreven lesplan ofwel onder supervisie van een instructeur paardensport op hoger niveau.

De opleiding zal grotendeels in zelfstudie gedaan worden waarbij met enkele webinars en digitale leermiddelen ondersteuning wordt geboden. Daarnaast zijn er 2 Centrale bijeenkomsten waarbij aanwezigheid verplicht is. In deze vorm worden er geen lessen tijdens cursusavonden gevolgd maar bereidt de deelnemer zich thuis en op het manegebedrijf voor op de PVB’s (examens). In ongeveer vier tot vijf maanden kan in deze verkorte opleiding een diploma gehaald worden.

 • Klik hier om je in te schrijven voor de opleiding Aspirant Instructeur Voltige.

Startdata

 • De opleiding Aspirant Instructeur Manege (voltijd) zal starten met een startbijeenkomst op 6 februari 2023 in Ermelo (vanaf ca. 19.30 uur)
 • De opleiding Aspirant Instructeur Manege Verkort zal starten met een startbijeenkomst op 16 februari 2023 in Ermelo (vanaf ca. 19.30 uur)
 • De opleiding Aspirant instructeur Voltige zal starten met een startbijeenkomst in Ermelo op 16 februari 2023 in Ermelo (vanaf ca. 19.30 uur)

Mocht er een bedrijf zijn waar minimaal vier cursisten vandaan komen, kan er op locatie een examendag Aspirant Instructeur Manege aangevraagd worden.

 • Kijk hier voor meer informatie over de opleiding Aspirant Instructeur Manege
 • Kijk hier voor meer informatie over de opleiding Aspirant instructeur Voltige

Heb vragen over een van deze instructeursopleidingen? Neem dan contact op met de KNHS via academy@knhs.nl.