Nieuws

Column Stal Willig: “Betalen klanten meer als wij verduurzamen?"

Als hippisch ondernemers willen wij met ons bedrijf graag een bijdrage leveren aan de klimaatdoelen. Veel plannen staan op ons wensenlijstje maar blijken lastiger uit te voeren dan gedacht. De wil om meer te verduurzamen is bij ons, en ik hoor bij andere ondernemers, er zeker wel. Naast de plannen hebben we gelukkig ook al het een en ander kunnen realiseren. 

Profielfoto van Heleen Willig
16 november 2022 | 2 minuten lezen

Realisatie duurzaamheid 

Het runnen van een hippisch bedrijf is qua kosten niet makkelijk. Er is niet altijd extra geld over voor grote investeringen om bij te dragen aan duurzaamheid. Graag zouden wij dit wel meer willen en proberen wij ook bij te dragen zover mogelijk is. Op dit moment hebben wij 85 zonnepanelen op ons dak om onze eigen accommodatie te voorzien van stroom. Dit hebben we kunnen realiseren vanuit een subsidieronde hier in de regio. Wij zouden nog meer zonnepanelen kwijt kunnen om  groene stroom terug te leveren aan het netwerk, maar daar moet dan wel een nieuwe kabel voor gelegd worden. Wij hebben dak genoeg op onze stallen en rijbaan dus ik zou zeggen ‘leg ze maar neer’. Het aanleggen van deze kabel zal rond de 30.000 euro gaan kosten.  Dat hebben we niet zo maar terugverdiend. Misschien kan de FNRS een collectief plan uitwerken met ondernemers die behoefte hebben aan zonnepanelen om het gezamenlijk voordeliger te maken? Ik denk namelijk dat er meer ondernemers willen investeren hierin. 

Wensenlijst duurzaamheid

Het overstappen op ledverlichting staat ook op ons wensenlijstje, waarmee niet alleen energie maar ook geld wordt bespaard. En zo zijn er nog meer mogelijkheden om de bedrijfsvoering nog verder te verduurzamen. Zo hebben wij ook gekeken naar elektrische voertuigen en machines, deze willen we graag aanschaffen. Hier hebben we vorig jaar subsidie voor aangevraagd, maar deze hebben we helaas niet toegewezen gekregen. Elektrische voertuigen zijn in de aanschaf best duur en energie is tegenwoordig ook duur, maar gelukkig hebben we wel voldoende zonnepanelen. Als laatste willen we ook graag waterbakken installeren die werken op zonne-energie. Met behulp van het zonnepaneel kan er water opgepompt worden vanuit oppervlakte- en bronwater. Veel plannen en ideeën, maar  het zou fijn zijn en financieel ook aantrekkelijker als  er ook vanuit de overheid wordt meegedacht middels aantrekkelijke financieringsmogelijkheden, fiscale regelingen of dat we in aanmerking komen om subsidies te krijgen. 

Duurzaam pension

De veranderingen in onze maatschappij wat duurzaamheid betreft is een hoge prioriteit, maar zijn pensionklanten ook bereid hieraan bij te dragen? Als paardeneigenaren op zoek gaan naar een pensionstal, kijken ze dan ook naar de duurzaamheid van een stal? En zo ja, zijn ze dan ook bereid om meer stalling te betalen voor een stal die geïnvesteerd heeft in duurzaamheid?

Best interessant voor de FNRS om hier eens onderzoek naar te laten doen. Misschien is er een bepaalde doelgroep die dit wel aanspreekt.

Heleen Willig
Stal Willig

Starten met verduurzamen met Sport NL Groen

Wil je met jouw hippische bedrijf starten met verduurzamen? Maar heb je geen idee waar je moet beginnen? Welke verduurzamingsmogelijkheden zijn er op jouw bedrijf? Wat is de investering? En hoe snel heb je deze terugverdiend?

Kijk op www.sportnlgroen.nl naar de mogelijkheden op jouw bedrijfslocatie. Alle FNRS-leden kunnen hun bedrijf hier terugvinden en de mogelijkheden bekijken.