Nieuws

Minder afval op hippisch bedrijf

Door het scheiden en verminderen van afval, kan een hippisch bedrijf ook bijdragen aan een beter klimaat. Dat is nodig, want we hebben maar één planeet met een beperkt aantal grondstoffen. Door afval te verminderen en te scheiden werken we toe naar een schonere en circulaire wereld waarin afval straks niet meer bestaat. Met afval scheiden streven we naar minder afval en vervuiling, slimmer gebruik van grondstoffen en minder CO 2 -uitstoot. Hier kan iedereen een steentje aan bijdragen!

Profielfoto van Frederieke Verhaar
10 november 2022 | 3 minuten lezen

Vaak wordt afval uit verschillende stromen bij het restafval gegooid, dat kan anders. Om te starten met het scheiden van afval is het belangrijk om inzicht te krijgen in de soorten afval die er zijn op het bedrijf. Om inzicht te krijgen in het verschillende afval dat rondgaat op jouw bedrijf, moet je als eerst weten welke producten bij het afval belanden. Start dus met de analyse van de soorten afval op jouw bedrijf. Zijn dat veel plastic flesjes uit de kantine? Of is het verpakkingsmateriaal van voer?

Analyseer en begin met één afvalstroom

Heb je zicht gekregen in de huidige samenstelling van het afval op jouw bedrijf, dan kan je één of meerdere afvalstromen kiezen om mee aan de slag te gaan. Zamel de meest voorkomende afvalstroom, die niet in het restafval thuishoort, apart in en verminder hiermee de hoeveelheid restafval. Je kunt bijvoorbeeld papieren zakken van het voer apart inzamelen of voedselverpakkingen uit de kantine terugdringen.

Tip! Vergelijk je afvallijst met je inkooplijst. Zo kun je bepalen of het gaat om eigen afval of afval van buitenaf. Ook kun je kijken of je bepaalde dingen niet of anders kunt inkopen. Sommige producten kun je vervangen door milieuvriendelijkere opties of zijn zelfs overbodig. Deze kun je dus schrappen van de inkooplijst. Kijk bijvoorbeeld welke wegwerpproducten je aanbiedt op de locatie en of je deze kunt vervangen voor herbruikbare producten. Op deze manier produceer je minder afval.

Afvalpreventie scheelt kosten

De beste manier om met afval om te gaan, is om te zorgen dat het er niet is. Er zal altijd afval blijven, maar sommige soorten afval zijn overbodig. Al het afval dat je kunt voorkomen, is natuurlijk mooi meegenomen. Minder afval kan betekenen dat de bakken minder vaak geleegd hoeven worden en dat scheelt weer kosten. Een paar tips om afval te verminderen.

  • Vraag klanten om een eigen bidon of drinkfles mee te nemen om tijdens of na het paardrijden water te drinken. Het is sinds 2021 verboden om wegwerpplastic te verkopen. Kijk naar alternatieven voor in de kantine. Op plastic flesjes zit nu statiegeld. Zorg ervoor dat je deze flesjes apart inzamelt en weer inlevert. Je kan je bedrijf ook aanmelden als innamepunt voor statiegeld. Het statiegeld wordt dan gedoneerd aan jou bedrijf. Kijk voor meer informatie op de website van Statiegeld Nederland. Let op: op 31 december 2022 gaat ook het statiegeld voor blikjes in.
  • Op een manege belandt vaak veel kleding en ander materiaal bij de gevonden voorwerpen. Als niemand het komt ophalen, belandt het uiteindelijk in de afvalbak. Je kan dit voorkomen door kleding en sportspullen te personaliseren, dan krijgt het meer waarden en is de eigenaar makkelijker te traceren.  
  • Kijk of het mogelijk is om voer met minder verpakkingsmateriaal aan te schaffen. Bijvoorbeeld krachtvoer in grotere verpakkingen of bulk of onverpakt ruwvoer.

Besparen door afval te scheiden

Gescheiden afval afvoeren is vaak goedkoper omdat de afvalstromen zuiverder zijn en makkelijker te verwerken. Gescheiden afval ophalen en verwerken kost vaak maar de helft van het tarief van ongescheiden inzameling. Sommige afvalverwerkers werken met minimale volumes. Haal je dat niet op jouw bedrijf? Kijk dan of je een samenwerking met een bedrijf in de directe omgeving kan aangaan.

Informeer je klanten over afvalscheiding

Om te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de nieuwe werkwijze rondom afval, is het belangrijk om dit goed te communiceren naar je klanten. Om afvalstromen beter te scheiden moeten er misschien nieuwe afvalbakken komen. Vaak stellen afvalverwerkers deze ook beschikbaar als je met regelmaat gebruik maakt van hun diensten. Gebruik pictogrammen op de afvalbakken om voor iedereen duidelijk te maken wat waar hoort. Op de website van Rijkswaterstaat zijn allerlei sjablonen en pictogrammen beschikbaar om te downloaden

Stappenplan afvalpreventie en -scheiding

Jouw bedrijf kan een voorbeeldfunctie zijn. Geef het juiste voorbeeld en ga verantwoordelijk met afval om. Laat je inspireren door tips, tricks en voorbeelden van andere sportclubs en –ondernemers met het Stappenplan sportclubs afvalpreventie en- scheiding van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. In dit stappenplan ga je stap voor stap naar minder afval. Hoe krijg je inzicht in je afvalstromen? Wat kun je doen om afval te scheiden? Hoe maak je een goed plan voor jouw locatie?

Stappenplan sportclubs afvalpreventie en- scheiding