Nieuws

Voordelig en duurzaam een hippisch bedrijf verlichten

De dagen worden korter, daarom wordt kunstlicht weer belangrijker voor het welzijn van mens en dier. In deze tijd van energiecrisis is het extra belangrijk om te verduurzamen en te kijken waar er op energie bespaard kan worden. Rofianda, partner van de FNRS, heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen en het toepassen van verlichting in de meest uiteenlopende omstandigheden op onder andere hippische bedrijven.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
7 oktober 2022 | 3 minuten lezen

Veiligheid, gebruiksgemak en eenvoud zijn hun uitgangspunten. Lichtoplossingen ontwikkeld op basis van praktijksituaties maakt het mogelijk in elke omgeving een passende oplossing te bieden.

Tot eind 2022 bieden zij 25% korting op alle binnen(led)verlichting die vanuit voorraad leverbaar is.

De ledverlichting van Rofianda:

  • zorgt voor beter overzicht, wat een veiliger gevoel geeft.
  • zorgt voor betere kleur onderscheiding, waardoor werk in de stallen beter zichtbaar is en eventuele afwijkingen aan de dieren makkelijker kunnen worden gezien.
  • vermindert vorming van wintervacht, mits natuurlijk op de juiste manier gebruikt
  • is het juiste licht en houdt je fris en alert, waardoor je na een avond lesgeven niet vermoeid uit de baan stapt.
  • helpt energiekosten te besparen.

De lichtoplossingen van Rofianda houden rekening met de verschillende eisen die per discipline worden gesteld. Het lichtniveau op jouw accommodatie kan hierop worden aangepast. Zo is het niet nodig op een accommodatie waar voornamelijk recreatief wordt gereden de rijbanen op internationaal niveau te verlichten. Dit betekent echter niet dat je moet inleveren op de lichtkwaliteit, het betekent wel dat er een lichtplan op maat wordt gemaakt.

Gelijkmatige verlichting op de juiste manier toegepast

Voor iedereen is een gelijkmatig, rustig en niet verblindend beeld het meest belangrijk. Het zorgt voor rust bij ruiters, paarden en instructeurs. Of een rijbaan gelijkmatig is verlicht kun je aan de hand van de hoeveelheid licht op de wanden al bepalen. Het punt waar de lichtbundels elkaar raken op de korte zijde moet zo hoog mogelijk zijn, het liefst 3 meter hoog of hoger. Dit zorgt dat het licht goed in elkaar overvloeit en het niet onbewust donker is voor ruiters en paarden. Het mooiste is zelfs als er geen “harde lijnen” te zien zijn, dit betekent helemaal dat het licht rustig overvloeit. Lichtcirkels, zebrapaden of kringen op de grond zijn een teken van verkeerde verlichting, dit geldt ook wanneer u al wel led heeft hangen. Op de juiste manier toegepast, veroorzaakt led geen “lichtvlekken” op de bodem.

Verschillende lichtniveaus per discipline

Maar wanneer komt dan het verschil tussen verschillende disciplines? Bij springen vanaf 1 meter is gelijkmatigheid van de verlichting nog belangrijker, dit om schaduwen rondom hindernissen te vermijden. Bij dressuur speelt dit minder, omdat het paard veel minder dieptes hoeft in te schatten en het daarnaast vaak op een lagere snelheid beweegt. Wanneer er veel wordt gefilmd of foto’s worden gemaakt is een hoger lichtniveau vooral prettig voor de fotograaf en de kwaliteit van de foto’s maar ook hierin is de gelijkmatigheid van het licht leidend. Het is vrijwel onmogelijk om standaard waardes af te geven waarmee kan worden gezegd dat een lichtniveau ‘past’. Dit omdat elk bedrijf anders is en elke rijbaan anders wordt gebruikt. De waardes die Rofianda probeert aan te houden voor binnenrijbanen zijn:

  • Dressuur (t/m Z)/springen (<1m) op recreatief niveau ca. 150-200 lux
  • Springen > 1m of professioneel gebruik >200 lux
  • Topsport >500 lux

Laat je goed adviseren!

De belangrijkste tip: Ga bij collega’s kijken, vergelijk, bekijk wat je prettig vindt en bovenal, laat je goed begeleiden! Het toepassen van led, zeker in de hippische sport, is niet eenvoudig en kan makkelijk misgaan. Het is belangrijk dat je met een bedrijf werkt dat ervaring heeft met paarden én led, niet een van beide.

Kwaliteit en service op maat

Rofianda levert kwaliteit en service op maat, en blijft werken aan duurzaamheid en innovatie zonder steeds van model te wisselen. Indien je na verloop van tijd toch een defect aan jouw lamp mocht krijgen, zullen zij in eerste instantie proberen deze te repareren. Om ervoor te zorgen dat je niet zonder komt te zitten, zorgen wij voor een vervangende lamp zodat je één op één kunt wisselen, en niet twee keer (met de hoogwerker) omhoog hoeft.


De energieprijzen lijken momenteel maar te blijven stijgen. In deze dure tijden hebben we tot en met 31 december 2022 een speciale actie; als FNRS-lid ontvangt u in plaats van 15% korting maar liefst 25% korting op ledverlichting die vanuit voorraad leverbaar is. Deze korting geldt voor alle binnenverlichting en dient uiterlijk 31 december 2022 geleverd te zijn. Download hier een folder met de actievoorwaarden van Rofianda.

Bel of mail Rofianda voor een vrijblijvende (telefonische) afspraak via 013-8500965 of mail naar sales@rofianda.nl