Nieuws

Vraag het de ondernemer: “Hoe ervaar je toerisme op je bedrijf?”

Vakantie met paarden wordt steeds populairder. Of dit nu met een eigen paard is of gewoon een heerlijke rit in de buurt van de vakantiebestemming. Steeds meer mensen kijken er naar uit om te recreëren met paarden in eigen land. Er zijn al veel FNRS-leden die zich bezighouden met toerisme op hun bedrijf. Zo schreef Ruitersportcentrum Bergemo hier laatst een uitgebreide column over, waarin ze hun verhaal en ervaringen deelde. We spraken voor dit artikel Anne van Dijk van PSC De Dijkgraaf, Familie Brinkman van De Lourenshoeve en Jan van Loon van Natuurpoort van Loon over hun ervaringen met toerisme op hun bedrijf.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
29 augustus 2022 | 3 minuten lezen

Kwaliteit voor klant en paard

Anne van Dijk van PSC De Dijkgraaf vertelt over de activiteiten die zij voor toeristen organiseert samen met de meertalige instructeurs: “In Ouddorp komen ongeveer 25.000 toeristen per jaar. We organiseren onder andere strandritten, duinritten, ponywandelen, koetsritten en huifkartochten. Voor jong en oud is er dus van alles te beleven. We zijn erg ingericht op toeristen en hebben daarom ook een souvenirshop. Onze instructeurs spreken Duits, Frans en/of Engels. Wanneer een instructeur een taal niet beheerst, leiden wij ze op. Toeristen zijn erg opgelucht als ze in hun eigen taal kunnen communiceren, hierom komen ze ook terug.

We kiezen voor kwaliteit van de rit voor de klant en paarden, daarom rijden we niet met grote groepen. Het is belangrijk dat een klant alle gangen beheerst voordat hij/zij op bijvoorbeeld een strandrit gaat. Op ons eigen terrein maken we dus altijd een proefrit. Als iemand niet geschikt is om zelfstandig te rijden, nemen we ze niet mee met een groepsrit. We bieden dan andere activiteiten aan zoals een privéles, zodat we geen klanten verliezen. Als je het maar goed uitlegt, hebben ze er begrip voor. We houden ook rekening met het maximum gewicht en de lengte van de ruiters, dit vragen we aan iedereen om onze paarden niet te overbelasten. Als iemand te zwaar is, bieden we een leuk alternatief zoals mennen. Zo zorgen we dat de klanten verbonden blijven.”

Recreatie en paardrijden van toegevoegde waarde

De Lourenshoeve is een familiebedrijf dat bestaat uit een paardensportcentrum met een mini-camping en een ruim opgezet vakantiepark een groepsaccommodatie. Ze richten zich op verschillende doelgroepen waaronder families met kinderen alsook ouderen die komen genieten van een ontspannen fiets- en/of wandelvakantie. Ook komen er veel paardenliefhebbers naar de Lourenshoeve voor een paardrijvakantie. Familie Brinkman vertelt over het toerisme op hun: “Ons paardensportcentrum heeft ruimte om vakantiepaarden te stallen. Je kunt met je eigen paard of pony deelnemen aan de lessen zowel in privé- als in groepsverband. Ook is het mogelijk om bijvoorbeeld onder begeleiding een wedstrijd te rijden of een buitenrit te plannen. Tevens worden er in de nabije omgeving veel meerdaagse wedstrijden georganiseerd voor zowel springen als dressuur. Zo komen er regelmatig ruiters, die deelnemen aan een wedstrijd in de omgeving, overnachten in één van onze vakantieboerderijen. Ook voor ruiters die niet over een eigen paard of pony beschikken, bieden we mogelijkheden om tijdens vakantie lessen te volgen. De combinatie recreatie en paardrijden is voor ons van toegevoegde waarde en een heel mooi concept voor paardenliefhebbers. Wij beschikken over enthousiaste instructeurs en fijne paarden en pony’s. Daarnaast nodigt de ligging van ons paardensportcentrum zich prima voor een heerlijke buitenrit in de omgeving.”

“Sinds enkele jaren maken wij gebruik van Manegeplan en kunnen wij de gasten eenvoudig inplannen voor deelname aan activiteiten zoals groeps- en/of individuele lessen, alsmede buitenritten. Tevens geeft dit ons als paardensportcentrum een goed overzicht van de aantallen lessen die worden gegeven, de bezetting van de instructeurs en de loopuren van de paarden. Wij denken dat het organiseren van meerdaagse trainingen voor maneges een aantrekkelijk concept kan zijn mits zij over de benodigde overnachtingsmogelijkheden beschikken.”

Ook zonder rijervaring een unieke ervaring

Natuurpoort van Loon ligt direct tegen de Loonse en Drunense Duinen. Door de combinatie van natuurpoort, herberg en manege is er voor iedereen wat wils. Aangezien één dag te kort is om goed te kunnen genieten van alles wat Natuurpoort van Loon en de omgeving te bieden heeft is er de mogelijkheid om alleen of met je paard te blijven slapen. Jan van Loon: “Je kan je paard stallen in een van onze boxen en de ruiters kunnen slapen in het hotel, het vakantiehuis, trekkershutjes of groepsaccommodaties. De groepsaccommodaties worden meestal gebruikt voor ponykampen of ponyclubs die met hun eigen paarden komen. Je kan bij ons ook onder begeleiding buitenritten maken op een van onze 75 manegepaarden. Je moet hier wel een ervaren ruiter voor zijn. Bij het aanmelden verklaar je dat je minimaal één jaar rijervaring hebt en dat je een paard onder controle kan houden in draf en galop. Mocht dit onvoldoende zijn dan besluit ik de persoon niet mee te nemen. We hebben hiervoor een online overeenkomst die de ruiters moeten tekenen.  Ook hanteren we een maximaal gewicht. Voor mensen zonder rijervaring hebben we het systeem: De Hittax. Dit heb ik zelf ontworpen. Het is een veilige vorm van paardrijden voor mensen zonder rijervaring. De Hittax is een lange stang op wielen welke wordt voortbewogen door een stevig trekpaard. De stellage is voorzien van zij-armen die voor ons de paarden begeleiden. De paarden staan met twee naast elkaar opgesteld en op deze wijze worden de mensen op een veilige manier door de natuur geleid. Dit is echt een unieke ervaring!”

Inspelen op hippisch toerisme

Afhankelijk van de ligging en faciliteiten van een bedrijf zijn er veel mogelijkheden om toerisme te combineren met hippische activiteiten. In een eerder artikel vertelde we hoe je als hippisch ondernemer goed in kan spelen op hippisch toerisme op jouw bedrijf.