Nieuws

Column Ruitersportcentrum Bergemo: “Je bedrijf vermarkten met respect voor mens en dier”

Ons bedrijf is gelegen in het Noord-Limburgse plaatsje Heijen. We zijn ruim 45 jaar geleden met Ruitersportcentrum Bergemo gestart met een manegebedrijf naast het al bestaande agrarische bedrijf. Toentertijd was de paardensport nog niet voor iedere portemonnee weggelegd, zodoende werd er toen al met het bedrijf gekeken wat naast de paardensport nog meer mogelijk was met en rondom het paard.

Profielfoto van Hans Thijssen
20 juli 2022 | 3 minuten lezen

Samenwerking vakantiepark

Ongeveer 37 jaar geleden werd er naast ons bedrijf een vakantiepark gebouwd. Dit heeft ons toen doen besluiten om te stoppen met het agrarische gedeelte van het bedrijf en een samenwerking aan te gaan met dit vakantiepark. Vanaf dat moment is ons bedrijf zich volledig gaan concentreren op recreatieruiters. Dit gaf ons in het begin voornamelijk de mogelijkheid om de daluren van het normale manegebedrijf aanzienlijk te vullen. In samenwerking met het vakantiepark hebben we uiteindelijk arrangementen en activiteiten op en rondom de paarden opgezet. Inmiddels is ons bedrijf uitgegroeid tot een locatie waar zowel mensen uit het binnen- en buitenland ons weten te vinden voor onder andere buitenritten.

Persoonlijk en op maat

Het meest laagdrempelige alternatief dat we hebben is het pony/-paard tourtje. Deze activiteit is voor iedereen geschikt en heeft de instructeur voornamelijk de rol van een storyteller. De inhoud van deze tour is gebaseerd op respect voor mens en dier.

De kracht van de arrangementen die we met ons bedrijf aanbieden is dat we ze persoonlijk en op maat maken. Wanneer de gasten een reservering maken op ons bedrijf kennen we ze natuurlijk nog niet en weten we ook niet of en wat voor ervaringen ze met paarden hebben. Bij iedere aanvraag houden we en intake met de klant zodat we precies kunnen achterhalen wat het niveau van de ruiter is. Door de jaren ervaring die onze medewerkers hebben kunnen we in no-time de ruiters van de niet-ruiters onderscheiden. En dit is van groot belang want mensen denken al snel dat ze heel veel ervaring en kennis op zak hebben, wanneer ze in werkelijkheid soms alleen paard in bezit hebben gehad om in de wei naar te kijken. Vanuit de informatie die we krijgen tijdens de intake wordt er bekeken welke activiteit de ruiter zou kunnen doen. Ondanks dat we altijd zorgvuldig te werk gaan tijdens de intake gesprekken, gaat het wel eens mis en blijkt tijdens de activiteit dat de persoon toch niet zoveel ervaring heeft. In dat geval kunnen we gedurende de activiteit deze gelukkig eenvoudig aanpassen, dit is tijdens een buitenrit lastiger. Al onze buitenritten starten dan ook met een losrijmoment op het bedrijf zodat we een beter beeld krijgen van het niveau van de ruiter en om te kunnen zien of de ruiter een klik heeft met het paard.

 

Vrijetijds-paardenbedrijf

De combinatie van het hebben van een manegebedrijf met een groot aandeel in recreatief is dat wij ons bedrijf zodanig hebben kunnen vormgeven en profileren als echt vrijetijds-paardenbedrijf. Doordat mensen die hier op vakantie zijn als met een ander budget op pad gaan, is de prijsstelling vaak geen probleem. Kwaliteit en persoonlijkheid staat bij ons voorop. Er zijn op ons bedrijf drie ingangen voor ruiters:

  1. De “lokale” ruiter komt om te leren paardrijden .
  2. De aspirant “gast”ruiter komt om kennis te maken met “Het Paard” 
  3. De ervaren ruiter komt voornamelijk voor Paard en Natuur .

De leukste momenten zijn dat families terug blijven komen op ons bedrijf. Zelfs na jaren en generatie op generatie.  Het gevoel wat mensen bijvoorbeeld bij de Efteling krijgen, willen wij meegeven maar dan aan een pony/paarden activiteit gekoppeld.

Veel flexibiliteit

Minpunten zijn er ook zeker, het werken met toerisme vergt veel flexibiliteit van onze werknemers. Als je de opleiding tot instructeur gaat volgen kies je ervoor om ruiters de sport te leren. Je wilt bepaalde doelen bereiken met je vaste ruiters.  Bij de vakantiegast is je doel al anders, naast instructeur ben je ook een soort van animator. De vakantiegast wil je vooral een moment meegeven wat ze blij blijft, daar moet je vaak alles voor uit de kast halen. En dat in drie of vier verschillende talen.  

Het vergt ook wat van je dieren, je moet pony’s en paarden op stal hebben staan die geschikt zijn hiervoor die nuchter in het hoofd zijn, maar die ook in de middag/avond dressuurmatig aan het werk kunnen waar de vaste ruiter voldoening uithaalt.

Als ondernemer dien je je ervan bewust te zijn dat je laagdrempelig moet insteken en daarin de kwaliteit moet waarborgen zodat een ieder kan genieten van een momentje met het Edele Ros .

 

Uitdagende toekomst

De toekomst voor een manegebedrijf is spannend met zaken als het paard en welzijn en met alle andere opkomende regels wordt het een hele uitdaging om dit alles tot een rendabele sector te kunnen behouden.

Wij hopen dat wij in de toekomst het vrijetijdsgevoel met respect voor de waarden van dier en mens te kunnen blijven vermarkten. Één ding is zeker het paard hoe dan ook speelt een heel belangrijke rol in onze welvaartstaat .

Een rondje wandelen met je maatje of een 1.40 parcours springen, beide hebben te maken met respect voor een dier wat ons al eeuwen “dient”.

Met vriendelijke groet ,

Team and Horses

Bergemo Recreatie

Hans Thijssen