Nieuws

#Ditdoetpaardrijden – Dinja van Liere vertelt haar verhaal

Meer dan de helft van Nederland weet (nog) weinig over paarden als hobby en sport. Jammer, want de band tussen paard en mens is uniek. Op een paardenrug vindt een uitzonderlijke samenwerking plaats. Samen trainen voor een wedstrijd, samen de natuur in of samen die ene sprong wagen. Deze samenwerking is goed voor zowel mens als paard. Aan heel Nederland willen wij laten zien hoe mooi de omgang met paarden en het paardrijden is met de campagne #ditdoetpaardrijden. Topamazone Dinja van Liere kan als geen ander vertellen en laten zien hoe mooi de omgang met paarden én de paardensport is en wat dit betekent voor zowel mens als paard.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
1 augustus 2022 | 2 minuten lezen

‘DE TROTS VOOR MIJN PAARDEN IS ONBESCHRIJFELIJK’

Bekijk de video

Als TeamNL topamazone in de Nederlandse Dressuursport was Dinja van Liere er al vroeg van overtuigd dat zij van haar passie haar werk wilde maken. Haar hele leven staat in het teken van paarden. "Toen ik als klein meisje voor het eerst een paard zag wist ik gelijk dat dat het was. Dat wilde ik ook. Nu heb ik uiteindelijk van de paarden mijn beroep kunnen maken en mag ik elke dag met de paarden bezig zijn, dat is het mooiste wat er is".

Bij Dinja op stal staan zeventien paarden waar zij samen met haar team elke dag voor zorgt en mee aan het werk is. Alle paarden zijn uniek en hebben een eigen karakter. "Het ene paard vindt het super leuk om op buitenrit te gaan, het ander wil veel liever op de wei en de volgende vindt de paddock weer heerlijk". Dinja merkt aan de topsportpaarden die zij rijdt dat zij het erg leuk vinden om te focussen, te concentreren en zo nieuwe dingen te leren. "Elk paard is anders en daar passen wij ons als ruiters en verzorgers zo goed mogelijk op aan. Zo blijft het leuk voor paard en ruiter".

Dinja vertelt dat paarden onwijs van aandacht houden, maar natuurlijk zijn ook daarin alle paarden uniek. "Je kan het vergelijken met honden. Je hebt bijvoorbeeld Border Collies en Buldoggen. Border Collies vinden het leuk om opdrachten te krijgen, trucjes te leren en bezig te zijn met hun baasjes. Buldoggen daarentegen doen liever iets voor zichzelf. Hier op stal hebben we echt Border Collies staan, die het heel erg leuk vinden om nieuwe dingen te leren. En als ze het snappen kan je een soort trots bij ze herkennen en gaan ze steeds beter hun best doen". Door met de paarden aan de slag te gaan door te trainen en te verzorgen, bouwen Dinja en haar team een sterke band op met de paarden. 

Verschillende momenten met de paarden kunnen bij Dinja een glimlach op haar gezicht toveren. "Dat begint al als ik 's ochtends de stal opendoe en alle paarden beginnen met hinniken. Daarnaast heb ik samen met de paarden ontzettend veel plezier in het rijden. Samen zijn we bezig om een band op te bouwen en je merkt dat kwartjes vallen. Daar krijg ik een lach van op mijn gezicht. Het paard vindt het leuk om te doen, hij snapt het en doet daarom steeds meer zijn best". Een ander mooi moment vindt Dinja wanneer zij afgroet na een proef en mensen gaan applaudisseren. "Dan voel ik die onbeschrijfelijke trots voor mijn paarden”.

Paarden zijn goed voor mensen en mensen zijn goed voor paarden, paardenliefhebbers weten dat, maar dat weet niet iedereen. Actiegroeperingen en politieke partijen schetsen regelmatig een negatief beeld over de paardensport. Daardoor krijgen Nederlanders die nog niets weten van paardrijden een verkeerd beeld. Om Nederland te laten zien hoe uniek de eeuwen oude band tussen ruiter en paard is en dat paarden iets heel bijzonders met en voor mensen doen, zijn de KNHS en de FNRS de campagne "Dit doet paardrijden" gestart.

Trots op onze paardensport!
Iedereen kan paardrijden of van paarden genieten, maar dat wist je als paardenliefhebber al. Nu willen we dat de rest van Nederland er ook achter komt. En daar hebben we jou bij nodig!

Heel veel paardenliefhebbers laten dag in dag uit op social media zien hoe mooi het is om paard te rijden en met paarden om te gaan. Graag willen wij dit aan iedereen laten zien en daar kun jij aan bijdragen. Plaats, net als Dinja, jouw eigen, mooie ervaringen op social media en zet #ditdoetpaardrijden erbij. Dus deel, zoals je waarschijnlijk al vaker doet, jouw foto, video en verhaal, gebruik de # en laat iedereen meegenieten!

Meegenieten van alle mooie paardenverhalen? Volg dan de hashtag #ditdoetpaardrijden op Instagram of Facebook of kijk eens op ditdoetpaardrijden.nl.