Nieuws

Paardensport in 2025 rookvrij

Roken en (paarden)sport gaan niet samen. Op sommige ruitersportcentra wordt er langs de rijbaan nog steeds gerookt. Dat is niet alleen gevaarlijk in een omgeving met veel brandbaar materiaal, maar ook nog eens hartstikke ongezond. 

13 juni 2022 | 1 minuut lezen

Op weg naar rookvrij

Een rookvrij ruitersportcentrum geeft een goed voorbeeld voor de jeugd, want zien roken, doet immers vaak roken. Als kinderen anderen zien roken lijkt dat normaal en maakt nieuwsgierig. Zeker als zij mensen zien roken naar wie zij opkijken zoals andere ruiters, instructeurs en ouders. Daarnaast is meeroken zowel binnen als buiten schadelijk, met name voor kinderen. Ook in de buitenlucht kunnen kinderen in aanraking komen met tabaksrook. Door een rookvrij ruitersportcentrum voorkomen we dit.

Paardensport in een rookvrije omgeving

In het Nationaal Preventieakkoord hebben alle sportbonden en NOC*NSF met het Ministerie van VWS de ambitie vastgelegd dat uiterlijk in 2025 alle sportverenigingen en sportevenementen rookvrij zijn. Logisch, want we willen dat iedereen kan genieten van (paarden)sport in een rookvrije omgeving. Zo houden we sport leuk en gezond en dragen we bij aan de Rookvrije Generatie.  

Wil je jouw ruitersportcentrum ook rookvrij maken?

Wil je jouw ruitersportcentrum rookvrij maken? Zorg voor duidelijke communicatie en leg uit dat jouw accommodatie een belangrijke omgeving is voor opgroeiende kinderen. Een rookvrij ruitersportcentrum draagt bij aan het realiseren van de Rookvrije Generatie.

Op de website van de Rookvrije Generatie vind je meer informatie en tips om jouw accommodatie rookvrij te maken. Je vindt hier een digitaal informatiepakket met handige hulpmiddelen zoals: een stappenplan, argumentenkaart, flyer/poster, een communicatiepakket met voorbeelden en een toolkit met tips en tricks voor de naleving.

Op rookvrij op de kaart vind je welke sportterreinen in Nederland al rookvrij zijn. Is jouw sportterrein (gedeeltelijk) rookvrij, maar staat deze nog niet op de kaart? Laat het dan weten door je locatie aan te melden als rookvrije locatie: iets om trots op te zijn!

Borden terrein rookvrij

Is jouw terrein al rookvrij? Laat met rookvrij-borden zien dat jouw sportterrein rookvrij is. Deze zijn te bestellen via de webshop van De Rookvrije Generatie.

Kijk op www.rookvrijegeneratie.nl/sport voor meer informatie.

Lid worden?FNRS-bedrijvenWebshop