Nieuws

FNRS breidt kennis uit met dierenarts Gerard van Essen

Vorig jaar lanceerde de FNRS haar nieuwe kwaliteitsbeleid. Het nieuwe FNRS-kwaliteitsbeleid is volledig gericht op de kernwaarden kwaliteit, veiligheid en welzijn. Vooral welzijn krijgt een prominentere rol. Om ondernemers goed te kunnen adviseren op dit gebied is besloten om een ervaren dierenarts met veel kennis op dit gebied aan de FNRS te binden.

10 juni 2022 | 2 minuten lezen

Nieuwe kwaliteitsbeleid

Het nieuwe kwaliteitsbeleid heeft uiteindelijk als doel om de kwaliteit in de hippische sector verder omhoog te brengen. Ondernemers kunnen terecht trots zijn als zij voldoen aan deze nieuwe kwaliteitseisen. De FNRS heeft welzijn hoog in het vaandel staan. Om het paardenwelzijn te beoordelen wordt er gekeken naar de algehele gezondheid van de paarden. Huisvesting en vrije beweging zijn belangrijke criteria voor het welzijn van de paarden. De boxmaat en het aantal uren op een weide of paddock (vrije beweging) en de onderlinge contactmogelijkheid staan in relatie tot elkaar. Naast deze punten zijn er nog een groot aantal andere punten op het gebied van paardenwelzijn waar tijdens de kwaliteitskeuring naar gekeken wordt. 

Uitbreiden van kennis

Ondanks het feit dat de FNRS en de FNRS-inspecteurs jarenlange ervaring hebben op het gebied van kwaliteit, veiligheid en welzijn, wilden we graag onze kennis uitbreiden met iemand die ons nog beter kan adviseren op het gebied van paardenwelzijn. Daarom heeft de FNRS besloten om deze kennis in huis te halen met dierenarts Gerard van Essen. Met Gerard van Essen, voormalig paardenarts in de regio Kennemerland, denken we een specialist te hebben gevonden met veel kennis op welzijn- en veterinairgebied, maar ook iemand met begrip voor de uitdagingen van ondernemers. Naast het veterinaire advies voor ondernemers zal Gerard ook met ons meedenken over de toekomst van de hippische sector op het gebied van paardenwelzijn. Denk hierbij aan de boxmaten, vrije beweging en de manier van trainen. Kortom wat zijn de maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen in onze sector en hoe kunnen we daar tijdig op inspelen? Het is goed om ondernemers in begrijpelijk taal mee te nemen in de ontwikkelingen en draagvlak te creëren voor een veranderend speelveld.

Verantwoord, veterinair beleid

We vroegen Gerard van Essen over zijn visie op deze samenwerking en de huidige ontwikkeling in de sector: “Ik denk dat de tijd rijp is dat zo’n grote en belangrijke speler in de hippische sector als de FNRS, expertise op het gebied van paardenwelzijn in huis haalt. Ik wil graag met mijn veterinaire kennis en ervaring in de paardensector, de kennis van de FNRS en haar leden op het gebied van welzijn uitbreiden. Ik vind het belangrijk dat er een verantwoord, veterinair beleid komt voor hippische ondernemers. Dit beleid moet wel op wetenschappelijke kennis en feiten zijn gebaseerd en vooral goed uit te leggen zijn aan de FNRS-leden.” Op het gebied van paardenwelzijn is Van Essen duidelijk over het mogelijke toekomstbeleid: “Willen we in de toekomst nog paarden kunnen houden, dan moeten er nu stappen gemaakt worden. Die verantwoording en taak ligt bij iedereen die betrokken is bij de sector. Er is in de samenleving, al enige tijd een verandering gaande met betrekking tot onze houding naar dieren en we moeten open staan voor nieuwe meningen en kritiek. Er is nog genoeg te verbeteren op het gebied van paardenwelzijn en daar zijn we allemaal verantwoordelijk voor. Het vergt dan ook een gezamenlijke inspanning. Er moeten stappen gemaakt worden en daarbij moeten we onszelf aanleren dat we meer gaan denken vanuit de behoeften en het welzijn van het paard dan vanuit verdienmodellen. Je ziet deze verandering momenteel niet alleen in de hippische sector, maar bij elke sector waarbij ondernemen en dieren gecombineerd worden. Er wordt ook in de landbouw volop gewerkt aan de transitie naar een dierwaardige veehouderij. De trein hiervoor is in gang gezet en deze is niet meer te stoppen. Ik kijk er naar uit om de FNRS en haar leden te ondersteunen en begeleiden bij deze veranderingen.”

FNRS-leden met vragen voor Van Essen kunnen terecht bij de Ondernemersdesk, stuur hiervoor een e-mail naar ondernemersdesk@fnrs.nl of bel naar 088- 02 24 300. 

Lid worden?FNRS-bedrijvenWebshop