Nieuws

Data en locaties Harry's Horse Zitcompetitie 2022 bekend

De Harry's Horse Zitcompetitie 2022 komt er weer aan! De locaties voor de regiofinales en kwartfinales zijn inmiddels bekend.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
5 mei 2022 | 3 minuten lezen

De Harry's Horse Zitcompetitie gaat weer van start! Omdat een goede zit de basis is van goed leren paardrijden, is de Harry's Horse Zitcompetitie in het leven geroepen. De competitie is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een begrip. De winnaars per categorie mogen zich een jaar lang “Bestzittende Manegeruiter van het jaar” noemen.

Het organiseren van de Zitcompetitie op jouw bedrijf is een manier om als sportaanbieder om naar buiten te treden als actief en kwalitatief goed ruitersportcentrum. De Zitcompetitie is een extra dienst waarmee je de ruiter langer aan het bedrijf bindt. Lees in dit nieuwsbericht de ervaringen van Sanne van Bergenhenegouwen van de Schimmelkroft en Iris Mensink van Ruitersportcentrum Zeewolde over hun deelname aan de Zitcompetitie in 2021. 

Data en locaties 2022

Regiofinales

2 oktober 2022:

9 oktober 2022:

23 oktober 2022:

30 oktober 2022

Kwartfinales

20 november 2022:

Halve finale en finale

11 december 2022:

Deelnemen aan de Zitcompetitie

Iedere sportaanbieder mag per categorie drie deelnemers afvaardigen naar de regiofinale. Het selecteren van deelnemers is op twee manieren mogelijk. De lokale selectie kan plaatsvinden door het uitschrijven van een F-proevendag of met de zitproef. Het uitschrijven van deze eigen selectiewedstrijden genereert extra mogelijkheden om klanten te interesseren voor de Zitcompetitie en te binden aan het ruitersportcentrum. Om de ruiters zo goed mogelijk op de Zitcompetitie voor te bereiden raden wij aan om met de ruiters ruim een maand van tevoren te beginnen met het oefenen van de zitproef in de lessen. Kijk op de site van de KNHS voor meer informatie over de Zitcompetitie of neem contact op via zitcompetitie@knhs.nl.

Aanmelden ruiters

Je kan plaatsen voor de regiofinale reserveren. Geef op tijd op via zitcompetitie@knhs.nl, want VOL = VOL!

Aanmelden ruiters Zitcompetitie 2022

Voor wie is de Harry'Horse Zitcompetitie?

Iedere ruiter vanaf 10 jaar die bij een FNRS-ruitersportcentrum rijdt en in het bezit is van een geldig ruiterpaspoort, met registratie van deelname aan F-proeven, mag meedoen aan de Zitcompetitie. Als je een actieve KNHS-startpas hebt, dan mag je helaas niet meedoen. Ruiters die zich opgeven voor de regiofinales worden gecontroleerd op zowel het FNRS-niveau als op het bezit van een startpas. 

Wil je graag meedoen? Vraag dan of jouw FNRS-ruitersportcentrum je op kan geven, dit kan nu op zitcompetitie@knhs.nl. Er kunnen maximaal 12 ruiters en drie ruiters per categorie van een ruitersportcentrum meedoen. Ruitersportcentra kunnen alvast een plaats reserveren door een e-mail te sturen naar zitcompetitie@knhs.nl

Welke categorieën zijn er?

 • Categorie 1: 10 t/m 12 jaar, in het bezit van het F4 diploma
 • Categorie 2: 13 t/m 17 jaar, niet in het bezit van het F8 diploma
 • Categorie 3: 13 t/m 17 jaar, in het bezit van het F8 diploma
 • Categorie 4: 18 jaar en ouder, alle niveaus

De peildatum voor leeftijd, niveau en actieve startpas (startgerechtigdheid) is 1 oktober 2022.  

Tijdens de Zitcompetitie worden proeven gereden die zijn ontwikkeld voor deze competitie. De FNRS-juryleden letten op de houding en zit van de ruiter en zij geven hiervoor een cijfer van 1 tot en met 10. Deze cijfers worden gegeven aan de hand van de volgende onderdelen:

 • Onafhankelijke zit van de ruiter
 • Balans van de ruiter
 • Houding van de ruiter
 • Beenligging en de juistheid van de beenhulpen
 • Handhouding en de juistheid van de teugelhulpen
 • Het ontspannen meegaan met de bewegingen van het paard
 • Algemene indruk

Wil je de Harry's Horse Zitcompetitie promoten op uw bedrijf?
Bestel dan de gratis poster via zitcompetitie@knhs.

Sponsor

Voor Harry's Horse zijn paardensport en geluk zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De bijzondere band en relatie tussen mens en dier, wederzijds respect en vertrouwen. Het zijn ingrediënten voor vele onvergetelijke momenten. Harry’s Horse® levert al sinds 1974 de mooiste producten om maximaal te kunnen genieten van al het moois dat de paardensport te bieden heeft.