Nieuws

Column Patrick Marsman: Is jouw bedrijf opgewassen tegen de stijgende kosten?

Als men in de Dikke van Dale het woord ‘ondernemer’ opzoekt staat er: ‘iemand die een bedrijf voor eigen rekening uitoefent’. Met andere woorden is een ondernemer iemand die op eigen risico probeert diensten en/of producten te leveren tegen een correcte vergoeding. FNRS-ondernemers leveren allemaal iets bijzonders met veel passie. Van paardrijles tot een full-service pensionbox, van ponykamp tot de opfok van jonge dieren. Het vragen van de correcte vergoeding voor deze diensten en producten is lastig.

Profielfoto van Patrick Marsman
8 april 2022 | 2 minuten lezen

Een goede prijs bepalen en het betaalbaar houden voor je bestaande en nieuwe klanten is iets wat een uitdaging kan zijn. Je wilt de klanten behouden en iedereen de mogelijkheid geven tot het uitoefenen van hun lievelingssport. Aan de andere kant moeten de paarden eten en moet thuis ook de schoorsteen blijven roken. De balans tussen deze twee aspecten wordt steeds moeilijker door de oplopende kosten. Door onder andere de oorlog in Oekraïne zijn veel producten duurder geworden. Denk aan de gasprijzen die doorwerken in de energierekening, maar ook bijvoor- beeld producten welke verbouwd worden in kassen, waar veel gas voor wordt verbruikt. De brandstofprijzen, waardoor het duurder is om de auto of tractor vol te tanken, maar wat doorwerking zal hebben in alle transportprijzen, zoals mest-afvoer en stro-aanvoer. Verpakkingsmaterialen worden duurder door de prijsstijging van ruwe olie, dit zullen we merken in onder andere de balen met kuilgras. Granen en plantaardige oliën worden duurder, wat doorwerkt in het krachtvoer. Dit zijn een paar voorbeelden van zaken waarvan de prijs de komende tijd hoogstwaarschijnlijk verder zal stijgen. Nu is het belangrijker dan ooit om goed te blijven rekenen. Nu is het moment om te kijken of je producten en diensten een structurele prijsaanpassing nodig hebben of dat je prijzen goed zijn. Je kunt werken met bijvoorbeeld een tijdelijke opslag door extreme prijsstijgingen.

Met een opslag kan je rekenen met de extra maandelijkse lasten en deze  delen  door het  aantal dieren op stal. Dit kan je vervolgens doorrekenen aan de pensionklanten en met een snel rekensommetje ook op je lestarieven voor manegedieren. Het voordeel van een opslag is dat mensen dit sneller zullen begrijpen en accepteren. Iedereen weet immers dat veel prijzen stijgen, omdat haast alles duurder wordt. Een ander voordeel is dat je een opslag maandelijks makkelijk kan verlagen, verhogen of weghalen. Het is immers iets wat je hebt ingebouwd om prijsschommelingen op te vangen, dus het bedrag kan fluctueren. Uiteraard is er een risico dat klanten opzeggen omdat het te duur wordt, maar uiteindelijk moet je bedrijf wel blijven voortbestaan. En het voortbestaan van een ondernemer is gebaseerd op het vragen van een correcte vergoeding voor de aangeboden producten en diensten.

In deze FNRS Zaken leggen we uit welke financiële aspecten van belang zijn en hoe belangrijk het is om een duidelijk financieel inzicht van je bedrijf te hebben. De kosten nemen steeds meer toe, dit moet je ook doorvoeren in je prijs. Na het lezen van deze FNRS Zaken zou je deze vraag kunnen beantwoorden: “Moet ik mijn prijs verhogen door de oplopende  kosten?” Hulp nodig bij het maken van een (kostprijs)berekening of een brief waarin de prijsverhoging wordt gecommuniceerd? Bel gerust je accountmanager of de Ondernemersdesk van de FNRS.

 

Patrick Marsman, Accountmanager West-Nederland