Nieuws

Corona: informeer medewerkers, klanten en bezoekers

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  adviseert inwoners van de provincie Noord-Brabant bij verkoudheid, hoesten of koorts hun sociale contacten te beperken. Dit betekent: blijf zoveel mogelijk thuis. Dit is voor medewerkers op een hippisch bedrijf uiteraard erg lastig. De zorg voor de paarden gaat immers dag en nacht door. Welke maatregelen kunt u als werkgever nemen om verdere verspreiding van het virus te voorkomen? En denkt u eraan om uw klanten in te lichten over maatregelen die u op uw bedrijf treft?

Profielfoto van Frederieke Verhaar
12 maart 2020 | 3 minuten lezen

Informeer uw klanten en bezoekers

Op een manege of vereniging lopen veel mensen rond. Het advies van de Rijksoverheid is om de komende dagen drukbezochte plekken te vermijden of extra maatregelen te treffen.

**Update 12 maart 2020**

De overheid heeft besloten om tot 31 maart 2020 alle evenementen boven 100 personen af te gelasten. In lijn met het advies van NOC*NSF en KNHS adviseren wij om alle evenementen tot 31 maart 2020 af te gelasten. Lessen, privé of in groepsverband, kunnen doorgaan. Bekijk als ondernemer wat de mogelijkheden zijn om lessen en andere reguliere activiteiten zoveel mogelijk te spreiden. Vraag uw klanten en bezoekers om zo min mogelijk extra bezoekers mee te nemen. Kijk of er mogelijkheden zijn om minder mensen gezamenlijk in uw kantine te ontvangen. Neem extra hygiënemaatregelen in acht. Informeer uw klanten en bezoekers hier tijdig over.

  • Finale FNRS-KNHS Springcompetitie op 22 maart op het Nationaal Hippisch Centrum in Ermelo gaat niet door. De finale vindt ook geen doorgang op een andere datum. 
  • Regiobijeenkomsten FNRS in maart en april 2020 worden afgelast. WIj houden de ontwikkelingen in de gaten en plannen nieuwe data wanneer dit mogelijk is. 
  • Workshop Bedrijfsovername op 30 maart 2020 wordt afgelast.

 

**Update 11 maart 2020**

In Noord-Brabant adviseert NOC*NSF om alle sportevenementen af te gelasten. De KNHS neemt dit advies over en verzoekt wedstrijdorganisaties in Noord-Brabant met klem om het advies van NOC*NSF op te volgen en geplande evenementen voor komend weekend af te gelasten. KNHS brengt geen wedstrijdafdracht in rekening.
FNRS adviseert ondernemers in Noord-Brabant om proevendagen en onderlinge wedstrijden in lijn met advies NOC*NSF en RIVM af te gelasten. Wij adviseren ondernemers in andere regio's om te overwegen of doorgang van aankomende evenementen in hun regio verstandig is. 

Hoe gaat u om met lessen of evenementen? Informeer uw klanten en bezoekers welke maatregelen u eventueel treft op uw bedrijf. Laat ze bijvoorbeeld via Facebook of een nieuwsbrief weten welke hygiënemaatregelen zij moeten treffen voor, tijdens en na een bezoek aan uw bedrijf.

Geef hierbij ook duidelijk aan hoe u bijvoorbeeld omgaat met afmeldingen van lessen of een afgelast evenement. Hoe gaat u ermee om als uw eigen instructie verkoudheidsklachten krijgt? Mogen de ruiters in beide gevallen hun les inhalen? Wordt het evenement later opnieuw georganiseerd? Zorg ervoor dat u dit van te voren duidelijk communiceert zodat daar geen verwarring over kan ontstaan.

Download het informatieblad met hygiënemaatregelen rondom het coronavirus. Deze kunt u op uw bedrijf bijvoorbeeld bij de ingang, in de kantine en de toiletten ophangen.

Informeer uw medewerkers

Wij adviseren hippische ondernemers om medewerkers te informeren over de huidige stand van zaken, eventuele ontwikkelingen en de hygiënemaatregelen die u op uw bedrijf neemt. Adviseer uw medewerkers om vaker de handen te wassen, bijvoorbeeld telkens na het afronden van werkzaamheden of wanneer ze van binnen naar buiten gaan en andersom. Ga vooral het gesprek aan met uw medewerkers en kijk waar u eventuele extra hygiënemaatregelen kan toepassen om het virus te voorkomen of tegen te gaan.

Is het niet mogelijk voor uw medewerker om thuis te werken en heeft hij/zij verkoudheidsklachten of koorts, dan kunt u vragen (fysiek) contact met collega's of klanten te beperken. Maak een aangepast werkschema met gespreide werktijden. En adviseer medewerkers telefonisch contact op te nemen met de huisarts als de verkoudheidsklachten toenemen.

De Rijksoverheid geeft antwoord op veelgestelde vragen speciaal voor werkgevers over het coronavirus. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-voor-werkgevers

Persoonlijke hygiënemaatregelen

In een eerder artikel schreven wij over hygiënemaatregelen die u kunt treffen op uw bedrijf. Deze zijn gebaseerd op adviezen van de RIVM. Op dit moment is er geen aanleiding om andere maatregelen te nemen. De belangrijkste adviezen:

- Was uw handen regelmatig
- Hoest en nies in binnenkant elleboog
- Gebruik papieren zakdoekjes
- Schudt geen handen
- Reinig plekken die bezoekers aanraken met grotere regelmaat

Links over het coronavirus

Rijksoverheid: veelgestelde vragen over coronavirus voor werkgevers:

https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-coronavirus-voor-werkgevers

Adviezen RIVM:

https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

Adviezen NOC*NSF:

https://nocnsf.nl/wat-doet-nocnsf/sport-en-maatschappij/coronavirus-sportactiviteiten-in-nederland

Adviezen KNHS: 

https://www.knhs.nl/nieuws/2020/coronavirus-en-paardensport-starstarupdatestarstar/ 

Bijlagen