Nieuws

Column van een ondernemer: “De coronacrisis heeft een groot deel van onze passie afgenomen.”

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
25 maart 2022 | 1 minuut lezen

“Voor ons bedrijf is de coronaperiode een enorm lastige periode geweest. Al jaren bestond de omzet voor een groot gedeelte uit manegelessen. Het geven van lessen was altijd onze grootste passie en tevens core-business. Wanneer tijdens de eerste lockdown bekend werd dat het geven van (groeps)lessen niet meer was toegestaan, voelde dit als een enorme klap. 

Door de aankondiging van deze maatregel zaten wij als ondernemers volledig met onze handen in het haar. Het grootste gedeelte van ons paardenbestand, zo’n 22 paarden en pony’s, was van onszelf. Door het wegvallen van de manegelessen brachten deze paarden kortgezegd geen geld meer op. We hebben nagedacht hoe we op een andere manier dit financiële gat konden opvangen in deze periode. In het begin hebben we dat gedaan door een aantal klanten, tegen betaling maar zonder begeleiding, te laten rijden op de manegepaarden- en pony’s. Helaas duurde de lockdown te lang om dit kostendekkend te krijgen en moesten we andere keuzes maken.

We hadden vlak voor de coronacrisis eigenlijk besloten dat we het wat rustiger aan wilde gaan doen. Inmiddels zijn wij ook een dagje ouder en zagen er dan ook tegenop om heel veel extra werk te moeten gaan verrichten om de coronacrisis financieel te kunnen overleven. Omdat de inkomsten bleven kelderen moesten we een andere keuzes maken. Dit heeft ons uiteindelijk doen besluiten om alle manegeactiviteiten te stoppen en alleen nog maar pensionstalling aan te gaan bieden. Dit is geen makkelijke beslissing geweest. We hebben al onze eigen paarden en pony’s moeten verkopen en hebben afscheid genomen van klanten die al jaren bij ons reden. Ook hebben we een deel van het personeel moeten laten gaan, omdat we geen werk meer voor ze hadden.

We kijken met een bedroefd gevoel terug op de coronaperiode. De maatregelen hebben onze passie en het geven van manegelessen afgenomen. Er was voor ons geen andere keuze dan onze bedrijfsvoering om te gooien en te gaan focussen op de pensionstalling. Dit is de enige manier geweest om het bedrijf overeind te houden. Uiteindelijk is de financiële situatie door de overgang zo goed als gelijk gebleven en is het in dat opzicht een goede keuze geweest om over te schakelen van bedrijfsactiviteiten. ”