Nieuws

Column Marc Jansen: “Zitcompetitie zorgt voor saamhorigheid”

De Zitcompetities worden met veel succes al ruim 15 jaar georganiseerd. Van de 15 jaar heeft Manege Thielen elk jaar actief meegedaan. Enerzijds door met hun eigen manegeruiters deel te nemen aan de competitie en anderzijds door de regio-of kwartfinale te mogen organiseren. Marc Jansen, algemeen manager bij Manege Thielen, vertelt over de voorbereidingen en de toegevoegde waarden voor de organisatie en deelnemende organisaties.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
1 maart 2022 | 2 minuten lezen

De voorbereiding: van selectie naar finale  

“In de manegelessen besteden onze instructeurs veel aandacht aan houding en zit, een goede balans en het geven van de juiste been- en teugelhulpen. Dit zijn dé criteria ’s voor de Zitcompetitie. 

Om alle ruiters de gelegenheid te geven mee te doen, organiseren wij voorafgaand aan de regiofinales, twee selectiewedstrijden op de manege. Vervolgens gaan de drie beste ruiters per categorie mee naar de regiofinale. Bijna alle jaren hebben wij dan ook, met het maximaal aantal ruiters, deel kunnen nemen aan de Zitcompetitie.

Ruiters die qua houding en zit ‘uitblinken’ worden zéker gestimuleerd mee te doen. Voor de ruiters is het meedoen aan de Zitcompetitie dan ook een extra stimulans om hierop nog eens extra beoordeeld te worden, zodat ze naast de dressuurwedstrijden zich hierin nog verder kunnen verbeteren.

De geselecteerde ruiters, voor de verschillende finales, bieden wij een aantal extra “zitlessen” aan om hen voor te bereiden op een regio-, kwart- of finale. De extra voorbereiding heeft ervoor gezorgd dat wij al meerdere jaren de titel “Best-zittend Ruitersportcentrum” in de wacht hebben weten te slepen en zijn trots dat wij al meerdere keren een finalist op de hoogste plaats van het erepodium hebben gehad.”

Horse Event

“Dat de halve finale en finale tot vorig jaar op het Horse Event werden gehouden, was voor veel ruiters óók een extra reden om mee te doen aan de Zitcompetitie. Helaas merken wij met de regio- en kwartfinales dat de animo voor de Zitcompetitie lijkt terug te lopen. Of dat komt door de verplaatsing van de halve- en finale, weten wij niet.”

Naamsbekendheid en visitekaartje 

“Om meer naamsbekendheid te krijgen, versturen wij altijd een persbericht naar de lokale – en regionale krant over onze ‘overwinningen’ als ‘Best-zittend Ruitersportcentrum’ en finalisten in de finales. Daarnaast posten wij natuurlijk ook onze trots op social media. Daarmee brengen wij onze naam nog eens extra onder de aandacht voor mogelijk nieuwe ruiters.

Natuurlijk vergt het organiseren van een regio- of kwartfinale de nodige voorbereiding zoals, het plannen, wassen en toiletteren van de paarden en pony’s en het aankleden van de rijbaan. Door de jaren heen is het organiseren een “geoliede machine” geworden en kunnen wij ieder jaar weer rekenen op een grote groep vrijwilligers die ons wil helpen en er samen een mooie dag van wil maken. De dag zelf biedt een gevoel van saamhorigheid, zowel bij de ruiters, maar natuurlijk ook onder de collega-ondernemers. Uiteindelijk geef je met het organiseren van  een regio- of kwartfinale ook een ‘visitekaartje’ af aan de collega’s en hun ruiters. En als deelnemend ruitersportcentrum, krijg je de kans, ‘in de keuken’ van een collega te kijken.”