Nieuws

Zonder muzieklicentie geen muziek in de stallen…

Als hippisch ondernemer ben je verplicht een muzieklicentie te hebben om muziek af te spelen in je bedrijf. Hoe regel je dit nou precies bij je hippische onderneming?

Muziek draaien in de stallen of kantine van een hippisch bedrijf, doe je niet zomaar. Je wilt een bepaalde sfeer creëren die zorgt voor een goede beleving in jouw hippische onderneming. In de kantine kan deze goede beleving zorgen voor extra aankopen. Klanten blijven bij een goede sfeer natuurlijk langer zitten. De beluisterde artiest zorgt dan indirect voor extra omzet. Hierom moet je een muzieklicentie hebben om legaal muziek af te spelen in jouw bedrijf, dit geldt ook voor de radio. Deze licentie krijg je als je een vergoeding betaald aan Buma/Stemra en Sena.

21 februari 2022 | 1 minuut lezen

Wat doen Buma/Stemra en Sena?

Dit is de organisatie van alle liedjesschrijvers en uitgevers in Nederland. Zij willen natuurlijk wel wat verdienen als hun muziek wordt gedraaid. Anders zouden ze het nummer niet openbaar maken. Bij Buma gaat het om het openbaar maken van muziek en bij Stemra om de vastlegging op de apparatuur. Door te betalen aan deze organisatie, betaal je dus indirect de muziekmakers.

Bij Sena gaat het echt om de muzikanten en producenten die de muziek hebben gemaakt. Je kan hieruit concluderen dat het bij Sena gaat om de makers en bij Buma/Stemra om de bedenkers.

Korting voor FNRS-leden

Deze muzieklicenties zijn gemakkelijk aan te vragen bij de FNRS. Je komt dan ook in aanmerking voor een collectiviteitskorting, die kan oplopen tot ongeveer 20% van het basistarief. Dit kan via de website van de FNRS. Hoeveel je moet betalen ligt aan de situatie. Het hangt bijvoorbeeld af van de vloeroppervlakte.

Compensatie door lockdown

De afgelopen maanden zijn er vragen gesteld door bedrijven over de kosten van een muzieklicentie. Door de lockdown(s) konden zij hun bedrijf niet op de gebruikelijke manier openstellen en moest de horeca zelfs een hele tijd dicht.

Gelukkig snappen Buma/Stemra en Sena deze onzekerheden en houden zij hier rekening mee:

  • Er zullen geen facturen worden gestuurd naar de sectoren die in deze lockdown zitten.
  • Nu het bezoeken van de horeca en sportbeoefening op hippische bedrijven weer mogelijk is, zal er worden afgestemd wanneer de licenties in orde worden gemaakt en het moment dat de facturen verzonden zullen worden in 2022.
  • De compensatie geldt voor de gehele periode en zal worden verrekend met de 2022 factuur. Als er sectoren zijn die op grond van de verplicht gesloten periode (19 december t/m 31 december 2021) nog niet gecompenseerd zijn, zal er een aanvullende compensatie komen. Dit zal worden meegenomen in de afhandeling van de compensatie over de verplicht gesloten periode in 2022.

Voor extra informatie kan je altijd naar de website van Sena en de website van Buma Stemra gaan.

Lid worden?FNRS-bedrijvenWebshop