Nieuws

Column: (Top)sport en welzijn

10 december 2021 | 1 minuut lezen

Door mijn werk als accountmanager mag ik vaak een kijkje in de keuken nemen bij onze IST bedrijven. Deze zijn bij de FNRS ruim vertegenwoordigd in diverse disciplines. Het is ontzettend boeiend om deze (top)sport dressuur, spring, men, eventing en western-bedrijven te bezoeken en met deze ondernemers in gesprek te mogen gaan en hun bedrijfsvoering te zien.

Vergrootglas

Een onderwerp wat eigenlijk altijd ter sprake komt is welzijn. Deze IST bedrijven, en met name de topsportstallen, liggen vaak onder een vergrootglas en worden door de media en critici op de voet gevolgd. Zij zijn zich als geen ander daarvan bewust, ook van de voorbeeldfunctie die zij vaak vervullen. Onlangs hebben we met de FNRS-Topsport ondernemers aan tafel gezeten bij Stoeterij Sterrehof en met elkaar gesproken over sport en welzijn in de breedste zin van het woord. Hoe kunnen wij nu met zijn allen ons sterk maken en laten zien dat het welzijn van onze paarden voorop staat?

Het paard als uitgangspunt

Een paar onderdelen uit het nieuwe FNRS Kwaliteitsbeleid kwamen daarbij ook aan bod. Één daarvan is de vrije beweging. Het geven van vrije beweging is ook voor (top)sportpaarden belangrijk en goed voor zowel fysieke als geestelijke ontspanning. Het hoort een vast onderdeel in de bedrijfsvoering te zijn. Daar was iedereen het over eens. Een paard moet ook paard kunnen zijn. Daarbij was voor hen het paard het uitgangspunt. Kijk naar waar een paard zich prettig bij voelt en wat voor het paard verantwoord is. Neem zo nodig voorzorgmaatregelen om eventuele blessures of ongelukken te voorkomen. Veiligheid is ook een vorm van welzijn! Om een voorbeeld te noemen, dekhengsten, en dan ook nog eens fris en fruitig in topsport conditie, kan je immers niet bij elkaar in de wei zetten! Daar komen ongelukken van en dat is in niemand zijn belang. Er zijn echter wel manieren te bedenken om ook deze dieren hun vrije beweging te geven. Soms vergt dat extra inspanningen of extra mankracht. Soms moeten er aanpassingen aan de faciliteiten plaatsvinden. Maar er zijn altijd mogelijkheden te bedenken. De sport ligt onder een vergrootglas, daar moeten wij bewust mee omgaan. Op alle fronten. In de breedste zin van het woord.             

Lid worden?FNRS-bedrijvenWebshop