Nieuws

Column van een ondernemer: "De kracht van variatie"

Profielfoto van Erna Bronsvoort
26 november 2021 | 1 minuut lezen

Ik ben zelf als ondernemer én sporter altijd graag op zoek naar nieuwe kennis en ervaringen. Als dat gepaard kan gaan met een tikkeltje avontuur en uitdaging, dan is het voor mij wel helemaal compleet. Laat onze mooie paardensport nou boordevol van die aspecten zitten, waar ik iedere dag heerlijk mee mag ondernemen!

Bij het kiezen van het sportaanbod voor de ruiters op ons bedrijf, ga ik ervan uit dat brede ontwikkeling en nieuwe ervaringen ook het doel is van veel anderen. Dat is een belangrijk uitgangspunt, want zoals Johan Cruijff eens zo mooi zei:
“Het goede doel is niet je eigen doel.”

Paardrijden is een verzamelnaam voor heel veel leuke en interessante manieren van het werken en sporten met een paard. Het zou heel jammer zijn om ruiters in hun basisruiteropleiding daar niet zoveel mogelijk kennis mee te laten maken. Met ons team van instructeurs hebben we voor de groepslessen een hele gevarieerde lijst met lesthema’s opgesteld. Vervolgens kiezen we gezamenlijk iedere week een centraal thema voor alle lessen, die middels onze social media bij aanvang van de week wordt aangekondigd.

Voor elk lesniveau is er een aangepast basisprogramma voorbereid, afgestemd op dat specifieke weekthema. Om een goede allround opleiding te garanderen kennen we natuurlijk veel dressuurthema’s (houding en zit; figuren rijden; proef rijden; overgangen e.d.), maar ook springthema’s (balans; afstanden; lijnen rijden; snelheid en wendbaarheid; vaardigheid; parcours rijden e.d.). Al die serieuze onderwerpen wisselen we af met thema’s vol plezier, avontuur en kennis (spel; carrousel; buiten- en terreinrijden; obstakeltraining; fitheid voor ruiter en paard; kennisthema’s e.d.). 

Kortom, geen week is hetzelfde voor onze ruiters, onze paarden én onze instructeurs. Iedereen ontwikkelt een brede basis, iets wat de kwaliteit van alle partijen ten goede komt. De kracht van de variatie en afwisseling zien we terug in groei in compleetheid van de instructeurs, de fitheid en vrolijkheid van onze paarden en de rijvaardigheid van onze ruiters.

Van daaruit kan een ruiter of instructeur natuurlijk een keuze maken voor een specialisatie. Maar dan wordt het in ieder geval een hele bewuste keuze. Want, om met nog meer wijze woorden van Johan Cruijff af te sluiten:
“Je gaat het pas zien als je het doorhebt!”

Erna Bronsvoort,
Manege Snorrewind