Nieuws

Terugblik Hippische Ondernemer Dag

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
20 september 2019 | 5 minuten lezen

Hoe staat de paardensector ervoor en hoe kunnen ondernemers zich voorbereiden op toekomstige ontwikkelingen? Dit vraagstuk stond centraal tijdens de Hippische Ondernemer Dag met het thema ‘Back to the future’ die op vrijdag 13 september 2019 plaatsvond. Met ruim 500 ondernemers, inspirerende presentaties en een gezellige borrel was het wederom een geslaagd congres. We blikken met u terug op deze dag.

De dag werd geopend door dagvoorzitter Humberto Tan. Via Social Media had hij zijn volgers gevraagd of zij positief of negatief tegenover de paardensport staan en de uitkomst bleek fifty-fifty. Hij speelde hiermee in op de actualiteiten van de afgelopen weken. Na de opening kreeg FNRS-directeur Haike Blaauw het woord. Hij vertelde over de ontwikkelingen binnen de FNRS en onthulde het nieuwe logo en de nieuwe huisstijl die vanaf oktober a.s. officieel in gebruik genomen wordt.

Janneke Eigeman, Hoofd Communicatie van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNJV) betrad vervolgens het podium en vertelde over de grote veranderingen die de vereniging heft doorgemaakt. Naar aanleiding van een onderzoek onder de Nederlandse bevolking heeft de KNJV de complete externe communicatie over een andere boeg gegooid. Bij jagers leefde het idee dat de Nederlandse bevolking negatief tegenover jagen stond en zij gingen hierdoor confrontaties met het publiek uit de weg. Dit resulteerde in schimmige beelden van jagers en reacties vanuit angst en zelfverdediging. Uit het onderzoek bleek echter dat de mening van de gemiddelde Nederlander helemaal niet zo slecht was en dat onbekendheid met de jacht zorgde voor negatieve sentimenten. De KNJV heeft een omslag gemaakt en vertelt nu de persoonlijke verhalen van jagers,  legt uit wat de jacht inhoudt en publiceert mooie foto’s van jagers in het veld. Dit heeft er niet alleen voor gezorgd dat de publieke opinie nog positiever is geworden, het heeft ook gezorgd voor wetswijzigingen ten gunste van de jacht.

Het woord was vervolgens aan oud-hockeycoach Mark Lammers die een inspirerend verhaal hield over teamwork en leiding geven. ‘Winnen is belangrijker dan deelnemen’, maar ‘soms winnen we en soms leren we’.  Als ondernemer is het belangrijk om je bewust te zijn van jezelf en je team; kwaliteiten en valkuilen. Je hebt 100% invloed op je eigen verbeterpunten. Focus in het team niet alleen op verbeterpunten, maar zet juist ook de talenten van mensen in. Focus pas op de mindere punten, als de sterke punten duidelijk zijn. Drie gouden tips van Mark: meten is weten, blijf verbeteren en kijk ook naar voorbeelden buiten de sector. Vaak is er angst voor innovaties; zorg dat je duidelijk kunt maken welke voordelen dit oplevert voor het team.

De ochtend eindigde met de verkiezing van de Hippische Toeleverancier van het Jaar. Equilin won de HIP Award vanwege de ontwikkeling van veterinaire voeding ter preventie van ziekten en ter ondersteuning van herstel.

Tijdens de lunch was er voldoende ruimte voor het netwerken met vakgenoten en voor een hapje en een drankje of een rondje over de beurs.

In de middag vonden de inspiratiesessies plaats. De deelnemers konden kiezen uit vier sessies:

ABAB Accountants – Zonder cijfers geen toekomst

In de plenaire zaal spraken Johan Verkuylen en Patrick van Aert van ABAB over de toekomst van de financierbaarheid van de sector. Het wordt steeds moeilijker om een lening of verzekering af te sluiten voor hippische ondernemingen. Hoe wordt de waarde van een bedrijf bepaald? Hierbij speelt niet alleen inzicht in de cijfers een belangrijke rol, maar ook het imago van de sector.

Equine Support International - Afzetmarkt van de toekomst.

In Nederland werd in 2018 377 miljoen euro verdiend aan de export van paarden naar het buitenland. Carlijn Pontenagel vertelde welke markt de toekomst heeft en hoe op een succesvolle manier handel kan worden gedreven met andere landen. Ook was er aandacht voor welzijn: hoe is dit geregeld in het land waar uw paarden aan verkocht worden?

Welzijnsdiscussie  

De welzijnsdiscussie werd geleid door Humberto Tan en als sprekers namen Piko Fieggen (Dierenbescherming), Fenna Westerduin (dierenarts en KNHS), Alex van Silfhout (bondscoach senioren dressuur) en Stella Zumpolle (eigenaar de Larense Manege) deel aan de discussie. Gesproken werd over het beter zichtbaar maken van paardenwelzijn aan de buitenwereld. Het keurmerk voor de branche mag sterker, paardenwelzijn mag naar een hoger plan getrokken worden en mee stijgen met het welzijn van mensen. We moeten blijven communiceren en een voorbeeld zijn voor paardenhouders die welzijnszaken nog niet op orde hebben.

Onderzoek Publieke Opinie

Monique van Hal presenteerde de resultaten van het onderzoek naar de publieke opinie over het houden en berijden van paarden, waar ook de FNRS aan heeft meegewerkt. De gemiddelde Nederlander blijkt behoorlijk positief over de hippische sector. Net als bij de KNJV geldt: onbekend maakt onbemind. Er blijkt een grote groep Nederlanders te zijn met een neutrale mening. Met elkaar kunnen we het imago van de sector verder verbeteren en deze groep mensen op een positieve manier beïnvloeden. De ondernemers werden dan ook opgeroepen om proactief naar de buitenwereld te communiceren over hun onderneming, paardrijden en paardenwelzijn.

De middag werd afgesloten in de plenaire zaal waar Humberto Tan per inspiratiesessie een deelnemer op het podium uitnodigde voor een korte samenvatting. Daarna betrad cabaretier Patrick Spekman het podium voor een humoristische wrap-up van de dag. De middag eindigde met de verkiezing van de Hippische Ondernemer van het Jaar.  Pensionstal Zeggezicht uit Terheijden mocht dit jaar de HIP Award in ontvangst nemen. Met veel passie en liefde voor het vak is het ondernemerspaar Ronald en Daniella Lievens ingesprongen op een veranderende kijk op paardenhuisvesting. Zeggezicht beschikt over een uniek aanbod in weidesystemen. Stal Zeggezicht ontving een cheque van € 2.500,- van zowel Knegt Tractors als van ABAB. De Publieksprijs werd gewonnen door FNRS-Manege de Stap, dit bedrijf is voornamelijk gericht op probleemjongeren die middels coaching in omgang met paarden met succes hun plekje in de maatschappij herwinnen. Manege De Stap ontving van Agradi een shoptegoed van € 2.500,- Rofianda besloot spontaan om de winnaars een extra prijs te geven en schonk Manege de Stap nog eens € 5.000,- voor de verbouwing van een leslokaal.

De dag werd afgesloten met een gezellige, informele borrel. We kijken terug op een geslaagde Hippische Ondernemer Dag 2019!

Kijkje in de Keuken

Op de donderdag voor Horse Event organiseerden de FNRS het tweejaarlijkse Kijkje in de Keuken. We begonnen de dag met een bezoek aan Stalhouderij Zadelhoff in Breukelen. Tijdens een rondleiding liet stalmeester Frank Weij het terrein zien met de stallen, rijbanen en weides. Koffie werd geschonken met een prachtig uitzicht op de wei en het poloveld. Vervolgens konden de deelnemers de historische rijtuigen bekijken die verhuurd worden voor trouwerijen, begrafenissen en andere gelegenheden.

De bus vertrok vervolgens naar Restaurant ’t Kalfje in Amstelveen waar we, heerlijk aan het water, genoten van de lunch.

Op loopafstand van het restaurant bevindt zich Ponymanege Equito, waar we in de mooie overdekte rijhal welkom werden geheten door eigenaren Maaike en Axel. De manege richt zich op kinderen en naast rijden, leren de kinderen ook over de verzorging van de pony’s. Equito is uniek gelegen vlakbij de Amstel, het Amstelpark en aan de rand van recreatiegebied de Middelpolder. De manege trekt veel kinderen uit de stad. Na het enthousiaste verhaal van Maaike over de historie van de manege en de toekomstplannen, was er de mogelijkheid voor een rondleiding en het stellen van vragen.

Na dit bezoek was het tijd voor iets heel anders: we vertrokken met de bus richting de Space Expo in Noordwijk. In dit ruimtevaartmuseum kregen we tijdens een uitgebreide rondleiding uitleg over sterren, planeten en ruimtevaart.

Aan het einde van de dag bracht de bus ons naar strandclub Zilt aan Zee in IJmuiden. Hier stond de borrel al op ons te wachten. Met uitzicht op de zee en een drankje in de hand was er voldoende tijd om na te praten met collega’s.  De barbecue die volgde, vormde een goede afsluiting van deze interessante en vooral gezellige dag!