Nieuws

Mag een werkgever een medewerker verplichten te testen of te vaccineren?

Nu een deel van de Nederlanders is gevaccineerd, maar 2 miljoen nog niet, speelt de vraag bij verschillende ondernemers of zij een coronavaccinatie eigenlijk mogen verplichten bij hun medewerkers. De wet laat duidelijk zien dat dit niet mogelijk is. Vaccineren is vrijwillig. Dan rest de vraag of u wel mag vragen naar een testbewijs. Zowel testen als vaccineren mag u, op het moment van schrijven, wettelijk nog niet verplichten.

9 september 2021 | 1 minuut lezen

Robert van Almkerk, branchecoördinator van de FNRS: “We krijgen steeds meer berichten van hippische ondernemers dat zij met dit vraagstuk klem komen te zitten in de praktijk. Veel medewerkers op hippische bedrijven hebben geregeld klantcontact bij het lesgeven, helpen bij het opzadelen of in de kantine. Werkgevers zijn wettelijk verplicht een veilige werkomgeving te bieden, maar ze willen ook graag een veilige omgeving voor hun klanten behouden. Op dit moment mogen ze wettelijk niet vragen of hun medewerkers gevaccineerd of getest zijn. Het zou fijn zijn voor ondernemers, indien dat nodig is, hiernaar te mogen vragen en de nodige maatregelen te treffen. Ondernemers hebben behoefte aan duidelijkheid.”

Campagne ‘Twijfel je over vaccineren? Laat je informeren’

VNO-NCW en MKB Nederland zijn recent een campagne gestart om ondernemers en hun medewerkers te wijzen op het belang van vaccineren en een hoge vaccinatiegraad. De kern van de boodschap:

In bedrijven waar de problematiek sterk leeft -en waar zowel werkgevers als werknemers daar behoefte aan hebben- moeten ze volgens de ondernemingsorganisaties snel wettelijk de mogelijkheid krijgen om te kunnen vragen of mensen gevaccineerd of getest of recent hersteld zijn van een corona-infectie. Ook moeten die bedrijven de mogelijkheid krijgen op basis daarvan maatregelen te kunnen nemen als mensen níet gevaccineerd of getest zijn (geen klantcontact of alleen met beschermende maatregelen, thuiswerken in plaats van op kantoor, etc.).