Nieuws

Aandacht voor veiligheid op uw bedrijf

Profielfoto van Demi Uijtewaal
Demi Uijtewaal
20 september 2019 | 1 minuut lezen

Deze week is er extra aandacht voor veiligheid op het werk. Het doel van de ‘Veilig op 1-week’ is om het aantal ongelukken in de sector Agrarisch en Groen terug te dringen. Tot nu toe zijn dit jaar 5 dodelijke ongelukken gebeurd en in 2018 waren dat er 14. Het thema van de week is: durf te bespreken waar je je zorgen over maakt.

“Dat begint met bewustwording. En alert zijn op hoe vaak je ‘even snel’ iets net niet helemaal veilig doet. Hoe is het nu? Wat zijn we aan het doen? En worden we daar blij van?”, aldus Wim van den Boomen, namens LTO deelnemer aan het platform en werkgeversvoorzitter van Stigas.

Brenda de Jong, deelnemer aan het platform namens de FNV, vindt dat incidenten op de werkvloer bespreekbaar moeten zijn: “Wat gaat er mis of bijna mis? Wat kunnen we hiervan leren? Pas als het geen taboe meer is om hierover te spreken, open en zonder meteen de schuldvraag te stellen, kun je gezamenlijk bedenken wat er anders en beter kan.”

De verschillende deelnemers aan het Platform Zero Accidents organiseren elk afzonderlijk activiteiten die ondernemers en hun medewerkers hierbij helpen. In dit filmpje vertellen zij hier meer over. Van gratis keuringen tot een meldpunt gevaarlijke situaties. Van een app om veilig te werken tot korting op de risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE).  Alle initiatieven staan ook op de actiepagina van de Veilig op 1-week.

De Veilig op 1-week is een initiatief van het Platform Zero Accidents onder coördinatie van Stigas, het kennisinstituut voor veilig, gezond en vitaal werken in agrarisch en groen. Nul dodelijke ongelukken op het werk in de agrarische en groene sector, dat is de ambitie van het platform. Deelnemers aan het platform zijn inmiddels: LTO Nederland, CUMELA Nederland, Branchevereniging VHG, FNV, CNV Vakmensen, VBNE, AVIH, Fedecom, Zuivel NL, Nevedi, Nijhof-Wassink en Stigas. Het initiatief wordt ondersteund door het RIVM en de Inspectie SZW.