Q&A Diploma-eisen instructeursopleiding opgenomen in RI&E Paardenhouderij

Algemeen 

Wat verandert er voor hippische bedrijven nu er diploma-eisen zijn opgenomen in de RI&E Paardenhouderij?  

Voor alle bedrijven met een Veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport verandert er niets. Zij werken al jaren met dezelfde eisen. Alle instructeurs dienen een erkend diploma te hebben. De opleidingen staan allemaal op website van de Stichting Veilige Paardensport.  

Wat verandert er voor instructeurs nu er diploma-eisen zijn opgenomen in de RI&E Paardenhouderij? 

Voor instructeurs met een erkende opleiding die op de lijst van de Stichting Veilige Paardensport (SVP) staat (bijvoorbeeld een ORUN-diploma) verandert er niets: zij voldoen aan de gestelde eisen. Voor mensen zonder (erkend-)diploma verandert er ook niets. Zij mogen geen lesgeven op een accommodatie met het Veiligheidscertificaat van de SVP. Dit was altijd al het geval.  

 

Vragen over RI&E  

Waar kan ik de RI&E Paardenhouderij vinden?  

Op de website van Stigas: https://www.stigas.nl/sectoren/paardenhouderij  

Is het hebben van een RI&E verplicht? 

Ja, het hebben van een RI&E is wettelijk verplicht voor alle bedrijven met personeel (vaste mensen, tijdelijke krachten, vrijwilligers of stagiaires).  

Kan ik ook een andere RI&E dan die voor de paardenhouderij gebruiken? 

Dat kan, maar deze brengt niet de risico's in kaart die in de paardenhoudenrij van toepassing zijn. Het is dus belangrijk om een RI&E te hebben passend bij je bedrijfsvoering. De paardenhouderij heeft een erkende RI&E, hierdoor is er geen arbeidsdeskundige nodig om de RI&E per bedrijf te toetsen indien het aantal werknemers onder de 25 is. Dit bespaart kosten.  

Moeten verenigingen ook verplicht een RI&E hebben?  

Een sportvereniging die voor minimaal 40 uur per week gebruik maakt van betaalde diensten moet verplicht een RI&E hebben. Alleen verenigingen zonder werknemers (dus alleen vrijwilligers) zijn uitgezonderd van de verplichting om een RI&E uit te voeren.  
Het is dus niet verplicht voor alle verenigingen, maar wel heel verstandig.

 

Vragen over erkende opleidingen  

Waarom zijn er opleidingseisen opgenomen in de RI&E Paardenhouderij? 

Instructeur in de paardensport is geen wettelijk erkend beroep. Dat houdt in dat iedereen zich, gediplomeerd of niet, (paardrij-)instructeur mag noemen. Om kwaliteit en veiligheid op (hippische) bedrijven te waarborgen zijn er sinds kort wel eisen rondom diplomering van instructeurs aangescherpt in de RI&E Paardenhouderij (Risico-Inventarisatie en -Evaluatie). 

Welke opleidingen zijn erkend voor de RI&E Paardenhouderij? 

Alle opleidingen die voldoen aan de diploma-eisen van de Stichting Veilige Paardensport zijn opgenomen in de RI&E Paardenhouderij. Dit zijn KNHS-instructeursopleidingen, maar ook op opleidingen van andere instanties. Alle erkende opleidingen zijn terug te vinden in een overzicht op de website van de Stichting Veilige Paardensport

Wie bepaalt de eisen van de erkende opleidingen? 

Een opleiding moet KNHS-erkend* zijn. Deze KNHS-erkenning geeft aan dat de opleiding voldoet aan de gestelde kwaliteitseisen en het Kwalificatiedossier van NOC*NSF. Deze eisen zijn vastgesteld door NOC*NSF, het ministerie van WWS, in samenspraak met de branche en gelden voor alle KNHS-erkende hippische opleidingen en voor het MBO- en HBO-onderwijs. Alle erkende opleidingen zijn terug te vinden in een overzicht op de website van de Stichting Veilige Paardensport.  

*KNHS-erkend betekent niet dat het een KNHS-opleiding is. Ook andere opleidingen dan KNHS-opleidingen kunnen een erkende opleiding zijn. 

Wordt een opleiding automatisch erkend? 

Nee een opleiding wordt niet automatisch erkend. Voor alle instructeursopleidingen is het mogelijk om een erkenning aan te vragen. Dit kan het opleidingsinstituut altijd indienen bij de Stichting Veilige Paardensport.  

Wat betekent de KNHS-erkenning?  

Een KNHS erkende opleiding, hoeft geen KNHS-opleiding te zijn. Dit betekent dat er een toetsing heeft plaatsgevonden aan de hand van de kwalificatiestructuur van NOC*NSF. Een KNHS-opleiding en KNHS-erkenning zijn dus niet hetzelfde. Alle erkende opleidingen zijn terug te vinden in een overzicht op de website van de Stichting Veilige Paardensport

De opleiding die ik of mijn instructeurs hebben gevolgd staat niet in de lijst met erkende opleidingen. Wat kan ik doen?  

Een opleidingsinstituut kan erkenning aanvragen bij de Stichting Veilige Paardensport. De procedure voor de erkenning is te vinden op de website van Stichting Veilige Paardensport.   

Heeft de toevoeging van de diploma-eisen in de RI&E consequenties voor mijn verzekering als instructeur of ondernemer?  

Nee, het is altijd al noodzakelijk geweest voor instructeurs om een erkend instructeursdiploma te hebben. De eisen voor de instructeursdiploma's worden bepaald door de verzekeraar zelf.  

 

Vragen over KNHS-opleidingen 

Zijn er alleen KNHS-opleidingen erkend bij SVP? 

Nee, er zijn ook andere opleidingen erkend bij de Stichting Veilige Paardensport. Alle erkende opleidingen zijn terug te vinden in een overzicht op de website van de Stichting Veilige Paardensport

Examineert de KNHS alle opleidingen? 

Nee, KNHS neemt geen examens af. Dit wordt gedaan door exameninstituut ORUN. Meer informatie over ORUN op www.orun.nl