Column

Anita de Ruiter: Welzijn in de wandelgangen

Tijdens mijn bedrijfsbezoeken en de gesprekken met de ondernemers komt steeds weer het onderwerp welzijn voor de paarden naar boven. Het is mooi om te zien dat men echt bezig is om na te denken over hoe alles (nog) beter kan. Er wordt nagedacht over de toekomst en hard gewerkt aan het aanpassen van bedrijven om te blijven voldoen aan welzijnseisen.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
26 januari 2023 | 2 minuten lezen

Denken in oplossingen

De creativiteit van de ondernemers is groot en ik vind het dan ook mooi om ideeën en oplossingen op mijn beurt weer te delen met de andere bedrijven waar ik kom. Het hoeven niet altijd nieuwe stallen of dure aanpassingen te zijn. Zo zorgt het maken van luiken in de buitengevel of het weghalen van spijlen er al voor dat paarden zicht hebben op andere paarden en meer frisse lucht krijgen. In dit artikel legt dierenarts Gerard van Essen, welzijnsdeskundige van de FNRS, onder andere uit waarom frisse lucht voor een paard zo belangrijk is. Naast het creatieve idee om spijlen weg te halen, wordt er ook gekeken naar het weghalen van tussenwanden, zodat er een groepshuisvesting ontstaat. Sommige ondernemers hebben de stallen zo aangepast dat de paarden zelf in en uit hun stal kunnen lopen als ze daar behoefte aan hebben. Ook wordt er eens kritisch gekeken naar de indeling van het erf en de weilanden om extra plekken voor paddocks te realiseren, zodat de paarden langer naar buiten kunnen of toch maar een verharding of drainage, zodat paarden droog kunnen staan.

Seizoensgebonden welzijn

De veranderingen in het klimaat zet de ondernemers ook aan het denken en ook daar zie ik aanpassingen of creatieve oplossingen voor. De zomers worden steeds warmer. Lessen worden verplaatst naar een aangenamer tijdstip of geannuleerd bij extreme hitte. Ook een serieus plan voor ongediertebestrijding (vliegen, muggen e.d.) staat op de agenda. Er wordt ook nagedacht over meer permanente oplossingen om het in de stallen, de rijbaan of buiten aangenamer te maken in alle seizoenen. Geïsoleerde stallen en rijbanen, ventilatoren, hittedoeken, nevelinstallaties zijn mooie voorbeelden. Maar ook extra bomen en beplanting in de weide als beschutting bij hitte, kou of wind.

Ik zie ook dat ondernemers antivries-drinkinstallaties in de weides en paddocks aanleggen. Hierdoor hebben de dieren het gehele jaar de beschikking over schoon drinkwater. Schuilstallen staan vaak op het wensenlijstje maar blijken soms wat lastiger te realiseren. Wil je hierbij geholpen worden? Neem dan gerust contact met ons op. De FNRS kan je helpen bij de vergunningsaanvraag. 

Men denkt vaak dat wanneer er gesproken wordt over aanpassingen of verbouwingen in het kader van de welzijnseisen dat hier dan gelijk grote bedragen mee gemoeid zijn. Dat hoeft echt niet zo te zijn. Met kleine aanpassingen en bijvoorbeeld de oplossingen die ik hierboven aandraag, worden al wonderen verricht om het welzijn op een bedrijf te verbeteren. Daarnaast kan er sinds 2022 voor de bouw of verbouwing van een accommodatie gebruik worden gemaakt van fiscale regelingen en subsidies. Bijvoorbeeld door te bouwen of verbouwen volgens de eisen van de Maatlat Duurzame Paardenhouderij. In diverse artikelen op onze website komen verschillende onderwerpen omtrent welzijn aan bod, van welzijn op een manege tot in de topsport. Ook spraken we diverse ondernemers over hoe zij op hun bedrijf aan de slag zijn gegaan om het welzijn (nog meer) te verbeteren