Nieuws

Samen sterk voor opstart buiten- én binnensporten

Het Platform Ondernemende Sportaanbieders, een samenwerkingsverband van 12 organisaties (waaronder FNRS) voor uiteenlopende sporten, voerde op 12 mei collectief het gesprek met Martin van Rijn, Minister voor Medische Zorg en Sport. Een belangrijk focuspunt is en blijft het opstarten van de binnensporten. Nu buiten sporten en ook het zwemmen in binnenbaden weer is toegestaan is het van het grootste belang dat ook de binnensporten volgen.

12 mei 2020 | 1 minuut lezen

Sportbranches hebben het zwaar; financiële tegemoetkoming ter sprake

De minister zegt oog te hebben voor de ondernemende sport, waar circa 60.000 medewerkers graag er weer voor zorgen dat zo’n 6 miljoen Nederlanders weer kunnen gaan sporten. In het gesprek met Van Rijn kwam ook de financiële tegemoetkoming ter sprake. De sportbranches hebben het zwaar, heel zwaar. De huidige pakketten bieden volgens het Platform Ondernemende Sportaanbieders dan ook onvoldoende mogelijkheden voor alle betrokken organisaties om het hoofd boven water te houden. Er is 110 miljoen euro ondersteuning beschikbaar gesteld, maar hiermee worden sportverenigingen en niet de sportondernemers ondersteund. Om het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport inzicht te geven in de impact in de verschillende branches, zal het Platform Ondernemende Sportaanbieders een overzicht van verzamelde cijfers aanbieden. Daarnaast onderzoekt het platform in overleg met het ministerie de mogelijkheid voor een innovatiefonds sport.

Binnensporten staan te popelen met goed protocol

Vanuit de binnensporten zoals de fitness, squash, vechtsporten en klimhallen gaan veel verontwaardigde geluiden op over waarom deze sporten uitgezonderd worden en tot eind augustus gesloten zouden moeten blijven. Eerder nam het Platform Ondernemende Sportaanbieders ook al de handschoen op om in samenwerking met diverse partners een algemeen Protocol Verantwoord Sporten te ontwikkelen. Vanuit deze basis hebben veel branches een sportspecifiek protocol klaarliggen, maar niet iedereen mag dit al inzetten. Lodewijk Klootwijk, naast initiatiefnemer voor het platform ook directeur bij NVG Golf: ‘de successen bij de buitensporten laten zien dat we hier met elkaar erg goed over nagedacht hebben, ook de binnensporten staan te popelen mét een goed onderbouwd protocol. Laten we de bevolking van Nederland de kans geven om, met inachtneming van de maatregelen van het RIVM, terug te komen bij hun favoriete sportlocaties.’

Over Platform Ondernemende Sportaanbieders

Het Platform Ondernemende Sportaanbieders is een samenwerkingsverband van niet-traditionele ondernemende sportaanbieders die jaarlijks meer dan de helft van het aantal Nederlandse sporters in staat stellen hun sport te beleven. Zo sporten jaarlijks ongeveer 6 miljoen Nederlanders bij deze ondernemende sportaanbieders. Een trend waar bovendien groei in zit!

Deelnemende organisaties zijn:

 • Branchevereniging Klim Sport (BKS)
 • Dansbelang
 • Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra (FNRS)
 • HISWA-RECRON
 • Judo Bond Nederland (JBN)
 • Nederlandse Vereniging van Golfaccommodaties (NVG)
 • NL Actief
 • Skateboard Federatie Nederland (SFN)
 • Squash Bond Nederland (SBN)
 • VeBON
 • VechtsportAutoriteit
 • Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen (WiZZ)

Meer informatie over het Platform Ondernemende Sportaanbieders is te vinden op www.ondernemendesportaanbieders.nl

Lid worden?FNRS bedrijven