Nieuws

Corona-update: coronatoegangsbewijs ook voor sporthoreca

Gisteravond maakten demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge bekend dat we vanaf 25 september in Nederland verder kunnen zonder de verplichte 1,5 meter maatregel. De vaccinatiegraad is echter nog niet hoog genoeg om dit zonder voorwaarden te doen. Voor de hippische sector heeft dit voor de horeca, professionele wedstrijden en evenementen nog consequenties. In november kijkt het kabinet of deze maatregelen kunnen vervallen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
15 september 2021 | 2 minuten lezen

Paardrijden zonder restricties

Het opheffen van de 1,5 meter betekent dat de maximum groepsgrootte tijdens het sporten vervalt. Onderling afstand houden, ook tijdens het sporten, is nog wel een dringend advies.

Een aantal maatregelen blijft wél van toepassing. Zo blijven bepaalde hygiënemaatregelen (handen wassen) gelden, moeten mensen thuisblijven als ze ziek zijn en ventilatie in afgesloten ruimtes blijft een aandachtspunt. De gezondheidscheck en registratieplicht vervallen.

Horeca, professionele wedstrijden en evenementen alleen met coronapas

Waar sporten vanaf 25 september drempelloos kan, moet bij een bezoek aan de horeca of een evenement wel een coronatoegangsbewijs getoond worden. Dit geldt ook voor publiek bij professionele wedstrijden. Voor publiek bij amateurwedstrijden, lessen of trainingen is geen coronatoegangsbewijs nodig. Het is op dit moment niet duidelijk wat Rijksoverheid verstaat onder professionele wedstrijden. Hier proberen wij nog duidelijkheid over te krijgen.

De verplichting van het coronatoegangsbewijs voor bezoekers is voor veel sportaccommodaties met een eigen horecagelegenheid lastig van elkaar te scheiden. De coronapas is verplicht voor elk type horeca, van restaurant tot sportkantine. Voor afhaal- en doorstroomlocaties gelden geen restricties en is geen coronapas nodig. De pas is een bewijs van vaccinatie, recent herstel van COVID-19 of een negatieve coronatest. De coronapas wordt verplicht voor iedereen vanaf dertien jaar.

Alle evenementen kunnen weer plaatsvinden met een coronatoegangsbewijs. Voor evenementen buiten geldt geen maximaal aantal bezoekers en geen verplichte sluitingstijd. Voor evenementen binnen met een vaste zitplaats is er ook geen maximaal aantal bezoekers of sluitingstijd. Voor beide type evenementen geldt wel: horeca is na 0.00 uur gesloten, met uitzondering van afhaalmogelijkheden. Evenementen binnen zonder vaste zitplaats kunnen maximaal 75% van de reguliere bezoekerscapaciteit toestaan en er geldt hier een verplichte sluitingstijd tussen 00.00 en 06.00 uur. 

FNRS en KNHS zijn via het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS) en NOC*NSF in gesprek met het ministerie van VWS over de grote verschillen die nu ontstaan tussen de maatregelen voor sport, horeca en evenementen. De handhaafbaarheid van het coronatoegangsbewijs bij sportaccommodaties met een eigen horeca staat ter discussie. Zodra hier meer over bekend is komen wij met een update.

Onder voorbehoud van wijzigingen
Bovenstaande informatie is gebaseerd op de informatie die op dit moment bij ons bekend is. Wij blijven informatie over de overheidsmaatregelen actualiseren indien nodig. 

Vertegenwoordigers Sectorraad Paarden
De Sectorraad Paarden vertegenwoordigt en behartigt de collectieve belangen van de hippische organisaties die actief zijn in de Sport, Fokkerij en de Ondernemers. Het bestuur van SRP bestaat uit voorzitter Guusje ter Horst en vertegenwoordigers van de dragende organisaties uit Sport, Fokkerij en de Ondernemers: KNHS, LTO Nederland, FNRS, KWPN, Koepel Fokkerij, FNHB en SNDR.

Bekijk de specifieke uitwerking van de coronamaatregelen ook de bij dragende organisaties:

Sport
KNHS

Ondernemers:
FNRS
LTO Nederland
FNHB

Fokkerij:
KWPN
KOEPEL FOKKERIJ

Draf- en rensport: 
SNDR