Praktijkverhaal

HC de Hoeksche Waard: 160 ruitertjes beginnen met Bixie&Friends

Hippisch Centrum de Hoeksche Waard (HCHW) nabij Rotterdam is met maar liefst 160 enthousiaste kinderen de Bixie&Friends Ruiteropleiding gestart. Een manege waarbij de zorg en het welzijn van hun manegepaarden hoog in het vaandel staat. Iets wat ze ook graag aan de jongste telgen meegeven en daardoor met de Bixie&Friends Ruiteropleiding zijn gestart. Het hippisch centrum heeft afgelopen jaar een extra binnenrijbaan gerealiseerd, waardoor er gehoor gegeven kon worden aan de lange wachtlijst met toekomstige paardenfanaten. Er werden maar liefst 160 kinderen verblijd met het nieuws te kunnen starten met de Bixie&Friends Ruiteropleiding!   

Profielfoto van Han Aalmans
4 oktober 2023 | 3 minuten lezen

Een gezamenlijk plan van aanpak 

De overgang naar een nieuwe lesinvulling en een andere methode heeft voorbereiding en planning nodig. Ester Treels, bedrijfsleider van Hippisch Centrum de Hoeksche Waard, is de organisatorische kracht achter de implementatie van de vrolijke Bixie&Friends Ruiteropleiding binnen de manege. Ester vertelt: “We wisten al van het bestaan van de opleiding, alleen de implementatie moest organisatorisch nog geregeld worden. We wilden de opleiding meteen goed integreren binnen ons huidige aanbod. Dat had wel een gedegen planning en aanpak nodig.” Als voorbereiding bezocht het FNRS-secretariaat van HCHW de Bixie&Friends dag in Ermelo en volgde het instructeursteam van HCHW de bijscholing Bixie&Friends door Antoinette Diks. Met veel input en enthousiasme keerden ze huiswaarts. Met de opgedane ideeën werd er gewerkt aan een gedegen plan om Bixie&Friends in praktijk te brengen met als doel dit programma langdurig toe te kunnen passen. Er werd een projectteam opgestart waar leden van de manege bij betrokken werden die organisatorisch sterk onderlegd zijn. De opleiding van Bixie&Friends werd met het team onder de loep genomen en er werd gekeken hoe dit het beste toegepast kon worden binnen de visie van het bedrijf. Neem je de opleiding over zoals het oorspronkelijk gemaakt is? Of geef je er toch een eigen draai aan? De Hoeksche Waard koos voor het laatste.  

Aansluiting op lesplan met op maat gemaakte aanpassingen 

De ruiteropleiding geeft handvatten om het reilen en zeilen binnen het bedrijf aan te scherpen, en waar nodig aan te passen. Zodoende nam Ester de hulp van Antoinette Diks aan die het programma kent als geen ander. Antoinette Diks, die naast pensionklant bij HCHW beter bekend staat als paardenvrouw in hart en nieren, heeft in het verleden al meerdere bijdragen geleverd aan de ontwikkeling van ruiteropleidingen. De aanvulling van Antoinette in het team van Ester was dan ook een gouden greep. Samen hebben ze een heel plan opgesteld om Bixie&Friends Ruiteropleiding uit te rollen binnen de manege, zowel voor jonge beginnende ruiters als voor ervaren ruiters t/m 12 jaar.  

Doormiddel van een opgesteld plan is de Bixie&Friends Ruiteropleiding compleet geïntrigeerd in het lessysteem van de manege. Met een aantal aanpassingen hebben Ester en Antoinette samen met de andere collega’s het programma naar hun hand gezet en passend gemaakt voor HCHW. Zo hebben ze bijvoorbeeld de volgorde van het stappenplan binnen Bixie&Friends aangepast om het beter aan te laten sluiten binnen het lesplan van de manege. Er worden vaste Bixie&Friends momenten gepland zowel in de lessen als op stal. Daarnaast kunnen de ruiters van de Hoeksche Waard elke eerste week van de maand stempels verdienen op de onderdelen die ze aan het leren zijn. De sticker worden uitgedeeld door instructeurs als kinderen onderdelen uitvoeren op stal, maar ook tijdens de lessen. Op de regelmatig georganiseerde Bixie&Friends dagen worden de stappen die kinderen gemaakt hebben getoetst en krijgen ze de stempels in hun Bixie&Friends Ruiterpaspoort en kunnen ze leuke Bixie&Friends diploma’s verdienen.

 

Inzicht in opleiding 

De Hoeksche Waard besloot om over te stappen naar de Bixie&Friends Ruiteropleiding omdat het op een leuke manier zichtbaar maakt welke stappen een ruiter neemt. Ester vertelt: “We hebben de opleiding omarmd omdat de basisstappen van omgang en leren paardrijden stapsgewijs goed uitgelegd worden. Voor ouders wordt het ook inzichtelijker welke onderdelen er allemaal geleerd moeten worden om goed om te gaan met een pony. Daarnaast is het een vrolijke en kleurrijke toevoeging aan je lesprogramma en kinderen doen echt hun best om de volgende stap te kunnen nemen.”  

De Bixie&Friends Ruiteropleiding is speciaal ontwikkeld om de jongste ruitertjes op een vrolijke en speelse manier het ruitergevoel te laten ontwikkelen. Met het doorlopen van de gehele opleiding worden de ruiters getraind om vervolgens zichzelf verder te ontwikkelen binnen de FNRS/KNHS Ruiteropleiding Brons en FNRS/KNHS Ruiteropleiding Zilver.  

Wil jij weten hoe je Bixie&Friends toepast op jouw bedrijf, kijk dan hier.