Praktijkverhaal

Martine Goeman: "Een fit paard vraagt een fitte ruiter"

“Elke ruiter kan op eigen niveau lichamelijk nog zoveel ontwikkelen. Ik wil ze daar graag bij helpen.” Zo begint het gesprek met Martine Goeman, eigenaresse van Stal van der Helm, een pensionstal en fokkerij onder de rook van Zoetermeer. Zij mag zich binnenkort Ruitervitaal Coach noemen en vertelt gemotiveerd over haar ambitie om ruiters bewust te maken en te ondersteunen bij hun eigen (ruiter)vitaliteit en gezondheid.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
10 maart 2022 | 4 minuten lezen

“Sinds het jaar 2000 heb ik samen met mijn man Ronald het bedrijf van mijn vader overgenomen. Ik ben dus sinds jaar en dag al werkzaam met paarden. Wij hebben 48 paarden op onze locatie waarbij we, samen met een medewerkster, het werk volledig zelf uitvoeren. Het is zwaar fysiek werk en dat bracht ook wat lichamelijke klachten met zich mee. Het is dagelijks een flinke belasting op je lichaam die bijvoorbeeld bij het uitmesten of vegen niet symmetrisch is. Dit heeft direct invloed op je lichaamshouding en balans. Twee hele belangrijke factoren bij het paardrijden. Dit motiveerde mij  om mijn eigen fitheid en vitaliteit te verbeteren.”

Fitte paarden, fitte ruiters

Martine bezocht fanatiek de sportschool en volgde bootcamplessen. De liefde voor sporten groeide, maar ze miste nog steeds de aansluiting met haar vakgebied en de paardensport. Ze begon eigen klanten volgens haar inzicht te begeleiden en te trainen op sportief gebied. Tot ze door een van deze klanten gewezen werd op de opleiding van FNRS-partner One Switch. “De opleiding tot Ruitervitaal Coach was precies wat ik nodig had! Het geeft een goede theoretische basis en kennis van het menselijk lichaam. Dit is erg belangrijk om andere mensen goed te kunnen begeleiden. Als hippisch ondernemer en ruiter spreekt het me aan dat de opleiding specifiek gericht is op eigenschappen en elementen die belangrijk zijn in ons vak en tijdens het paardrijden. Er is nog zoveel winst te behalen als ruiter als je ontwikkelt in coördinatie, symmetrie en balans.”

Deze drie onderwerpen vormen de basis van de fysieke oefeningen waar Martine ruiters als Ruitervitaal Coach mee kan begeleiden. Maar ze wordt breder opgeleid om ook voeding, een gezonde levensstijl en psychische aspecten mee te nemen in haar lessen. “Het totaalplaatje voor ruiters is heel belangrijk. We willen gezonde en fitte paarden en daar hoort ook bij dat je als ruiter fit op je paard hoort te gaan zitten. Wij zijn immers het stuur van ons paard, door onze hulpen en lichaamshouding en –beweging sturen wij ze aan. Door fit te paard te gaan, heb je meer controle over je eigen lichaam en komen de gewenste hulpen veel beter door. De uitdaging op dit gebied is voor iedereen anders en dat maakt het werk als Ruitervitaal Coach ook zo boeiend. Ik wil iedereen op  eigen niveau en met  eigen uitdagingen verder helpen.”

Een betere versie van zichzelf

Het ondernemerschap zit Martine duidelijk in het bloed. Ondanks dat ze nog volop in opleiding is bij One Switch begeleidt ze al aardig wat ruiters met het verbeteren van hun gezondheid en vitaliteit. “Het is prima te combineren met de werkzaamheden op onze pensionstal. ’s Ochtends verzorg ik de paarden en de stallen en in de middag en avond bezoek ik verschillende stallen in de omgeving voor trainingen. Ik vind het ontzettend leuk om iedereen gericht verder te helpen en bewust gezonder en fitter te maken. Iedereen is anders en heeft andere ambities, dat is interessant. Ik wil dat iedereen zich bewust wordt dat ze soms met minimale aanpassingen een betere versie van zichzelf kunnen worden.”

Dat klinkt als een ambitieuze doelstelling, en ambitie heeft Martine zeker. “Ik zou op termijn wel een eigen trainingslocatie of gym willen openen zodat ik ruiters in een prettige omgeving kan ontvangen en met de juiste materialen kan begeleiden. De sportschool is voor veel mensen een te hoge drempel. Ik hoop dat ik die drempel wat kan verlagen en mensen het zelfvertrouwen kan geven met zichzelf aan de slag te gaan. Ik merkte onlangs met het beleren van een driejarige wat een positief effect de trainingen op mijzelf hebben. Ik ben me bewuster van mijn lichaam en straal veel meer zelfvertrouwen uit. Dat heeft direct een positieve wisselwerking op het paard. Ik merk zelf verrassende resultaten en zie dat ook terug bij de mensen die ik al begeleid. Dat geeft onwijs veel energie!”

Bewustwording over eigen invloed op het paard

De grootste uitdaging op dit gebied is volgens Martine de bewustwording van ruiters over de invloed die zij hebben op hun paard. “Op alle niveaus moet dit naar mijn idee nog groeien en uiteindelijk een vast onderdeel van paardrijden worden. Hiermee komt het welzijn van onze paarden ten goede, daar ben ik van overtuigd. Het zou ieders doel moeten zijn om zelf fit te paard te gaan.” Om deze doelstelling te bewerkstelligen zijn een aantal paardenhouderij opleidingen begonnen met een terugkerend lessenaanbod ruitervitaliteit. Martine is gastdocent bij een MBO-opleiding in haar regio. “Het is interessant om deze jonge ruiters bewust te maken van hun eigen lichaam en inwerking op hun paard. Hopelijk nemen zij dat straks ook mee in hun verdere opleiding en carrière.”

Martine ziet het als een kans voor manegebedrijven om dit te integreren in het lessenaanbod. “Vroeg beginnen zorgt voor een betere ontwikkeling en daarmee ook een ontlasting van de paarden en pony’s. Het is een super leuke en interessante aanvulling voor ruiters van alle leeftijden en niveaus! Ik wil andere bedrijven adviseren een keer een proefles of clinic voor hun klanten te organiseren om zo te ervaren wat de voordelen zijn. De volgende stap is daarna om doelen te stellen en een plan te maken, zodat je gemotiveerd wordt om dit voor een langere tijd aan te pakken en te integreren in je routine rondom paardrijden.”

   

Aanbod ruitervitaliteit op jouw bedrijf?

Ben je hippisch ondernemer en wil je op jouw bedrijf graag aan de slag met ruitervitaliteit? Dan zijn er verschillende mogelijkheden bij FNRS-partner One Switch. Zo kunnen zij een groepstraining, clinic of personal training op het bedrijf verzorgen. Maar het is ook mogelijk om zelf, of een personeelslid, de opleiding tot Ruitervitaal Coach te (laten) volgen.

Op 16 april 2022 start er weer een nieuwe opleiding tot Ruitervitaal Coach. Deze opleidingsgroep wordt gegeven op de trainingslocatie van One Switch in Ingen. Wanneer je je voor deze groep opgeeft, krijg je de online module Paard Vitaal “Personal Training voor je Paard” t.w.v. €795,- er gratis bij! Kijk voor meer informatie op de website van One Switch. FNRS-leden krijgen een korting van 15% op de opleiding.

Webinar Ruitervitaliteit op 31 maart 

FNRS en One Switch organiseren op donderdagochtend 31 maart om 10.00 uur een gratis (normaal €19,95) online clinic over ruitervitaliteit. Wil je meer weten over ruitervitaliteit en de mogelijkheden op jouw bedrijf? Meld je dan aan en maak kennis met Janneke en Garry, de drijvende krachten achter One Switch. Zij vertellen je alles over het belang van fitte ruiters en de voordelen voor zowel ruiter als paard. De clinic bestaat uit een deel theorie en een training die je op afstand mee kunt doen, gericht op ruiters. De clinic is ook achteraf terug te kijken, dus mocht je op dat moment niet kunnen, geef je dan alsnog op als je deze kans niet wilt missen.

FNRS-leden kunnen deze online clinic gratis bijwonen door aan te melden via onderstaande link.

 

       Aanmelden webinar Ruitervitaliteit