Nieuws

Hoe staat het met uw harnachement?

Als hippisch ondernemer heeft u het beste met uw paarden en pony’s voor. U geeft ze goed te eten, zorgt voor schone stallen en voor vrije beweging. Wanneer u een manegebedrijf leidt is het zo dat de paarden en pony’s op uw bedrijf, ook uw werknemers zijn. Net als voor uw personeel is het belangrijk dat u voor uw paarden ervoor zorgt dat de arbeidsomstandigheden zo optimaal mogelijk zijn. Want hoe gelukkiger en gezonder uw werknemers zijn, des te beter zijn hun werkprestaties. Uw personeel draagt goede werkkleding, zodat zij veilig en comfortabel hun werk kunnen uitvoeren. Voor paarden geldt dit niet anders. Goed passend tuig zorgt ervoor dat zij zo comfortabel mogelijk en blessurevrij hun werk kunnen uitvoeren.

9 juni 2021 | 3 minuten lezen

Voorkomen van blessures

In de praktijk is het vaak zo dat het harnachement regelmatig wisselt tussen de paarden. Er zijn binnen een bedrijf altijd wel paarden en pony’s die qua bouw op elkaar lijken en ook dus vaak met hetzelfde zadel kunnen lopen. Dit is niet direct een probleem, maar het is wel belangrijk dat u regelmatig een specialist de zadels van uw paarden en pony’s laat na kijken. Het kan namelijk zijn dat het zadel net drukt op een pijnlijke plek van een paard, wat in eerste instantie geen probleem lijkt op te leveren, maar op de lange termijn toch zorgt voor blijvende schade of blessures. Als ondernemer wilt u dit natuurlijk liever voorkomen dan genezen.

Kostbare investering

Wij hoeven u natuurlijk niet te vertellen dat aan goed tuig een aardig prijskaartje hangt. De meeste zadels zijn van leer gemaakt wat zorgt dat de prijs van de producten snel omhoog gaat. De laatste jaren is er ook kunststof tuig op de markt, wat de prijs van goede zadels een stuk aantrekkelijk maakt. Daarnaast zijn er ook zadels op de markt die beschikken over een verwisselbare boom. Dit zorgt ervoor dat een zadel met een simpele ingreep makkelijk aan te passen is naar meerdere paarden. Hierdoor hoeft u dus niet direct een geheel nieuw zadel aan te schaffen om het zadel passend te maken voor een ander paard.

Harnachement, meer dan een goed passend zadel

Bij het lezen van dit artikel en het woord harnachement denkt u misschien in eerste instantie aan een goed passend zadel, maar hier komt meer bij kijken. Een goed passend hoofdstel en bit zijn minstens net zo belangrijk voor de paarden en pony’s op uw bedrijf. Steeds meer studies tonen aan dat de drukpunten van een hoofdstel verschillende gezondheidseffecten op het paard kunnen hebben. Zo zijn de meeste hoofdstellen die nu op de markt worden gebracht, al anatomisch gevormd. Dit zorgt voor een betere drukverdeling op het hoofd van het paard waardoor het hoofdstel aangenamer aanvoelt voor het paard. 

Naast het zadel en het hoofdstel, is een goed passend bit ook van groot belang. Er zijn gelukkig heel veel paarden en pony’s die het grootste gedeelte van de bitten past en accepteert. Het is als ondernemer van belang dat u wel zeker bent van het feit dat het bit ook past bij het paard of pony die deze in heeft. Een bitloos hoofdstel kan ook een keuze zijn, hier zijn inmiddels ook veel alternatieven voor. U beoordeelt en beslist welke methodiek het beste bij uw paarden en bedrijfsfilosofie past.

Informeer uw ruiters over belang van onderhoud

Naast het regelmatig laten nakijken van uw harnachement is onderhoud ervan net zo belangrijk. Het harnachement op manegebedrijven wordt intensief gebruikt en slijt daardoor snel. Het goed schoonmaken en, waar nodig, invetten van uw tuig draagt bij aan een langere levensduur van de materialen. Hier kan het informeren van uw ruiters over het belang van het onderhoud aan bij dragen. Leer uw ruiters dat het harnachement een kostbare investering is en zorg ervoor dat ze het belang inzien van het onderhoud hiervan. Dit kan bijvoorbeeld door ruiters theorie- en praktijkles te geven over hoe zij kunnen bijdrage in het onderhoud van het harnachement. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw ruiters meehelpen in het dagelijkse onderhoud van uw zadels en hoofdstellen. Het is raadzaam om voor het grote onderhoud, zoals het regelmatig invetten van de materialen, een vast moment per week in te plannen. Zo zorgt u ervoor dat het materiaal schoon en verzorgd blijft en langer mee gaat. 

Bescherm uw investering goed, let op diefstal

Wanneer u in het bezit van goede kwaliteit harnachement wilt u hier zo lang mogelijk van genieten. Helaas liggen dieven altijd op de loer, ook bij uw bedrijf. Omdat men vaak ongezien uw erf op en af kan lopen, hebben dieven de kans om te bekijken welke spullen waar te halen vallen. Er is in ons land dan helaas ook regelmatig sprake van zadeldiefstal, ook in grote getalen op professionele stallen. Het is belangrijk dat u uw materialen goed beschermd en beveiligd. Er zijn verschillende manieren te bedenken die de kans op diefstal voorkomen. Zo zijn er verschillende beveiligingsproducten op de markt waarmee u uw harnachement kunt beveiligen tegen diefstal. Daarnaast kunt u ook zelf diverse voorzorgsmaatregelen nemen die de kans op diefstal verkleinen.

Goed harnachement, goed voor uw imago

Onlangs publiceerde wij een artikel over het grote te kort aan manegepaarden en –pony’s. Het slechte imago van manegebedrijven werd hierbij genoemd als een van de mogelijke oorzaken van het probleem. De paarden zouden niet goed verzorgd worden, te veel moeten lopen en ook zou er slecht passend en oud tuig worden gebruikt op manegepaarden. Natuurlijk is dit bij heel veel bedrijven gelukkig niet meer het geval, maar het is wel een beeld dat nog steeds leeft onder de bevolking. Daarnaast hebben ruiters tegenwoordig veel meer kennis van zaken. Ze lezen meer, voornamelijk op het internet en social media, en breiden op deze manier hun kennis uit over verschillende onderwerpen uit de hippische sector. Dit geldt ook voor de kennis wat betreft een goed passend hoofdstel, bit en zadel. Het is belangrijk dat u als ondernemer bewust bent van het feit dat men tegenwoordig meer kennis vergaart en daardoor op de hoogte is van de feiten.

Als hippische ondernemer bent u medeverantwoordelijk voor het imago van manegebedrijven in ons land. Als FNRS-lid heeft u uw harnachement goed voor elkaar. Voor het vernieuwde kwaliteitsbeleid ontvangt u extra punten als er extra aandacht besteed wordt aan de kwaliteit en onderhoud van het harnachement op uw bedrijf.  Goed passend en onderhouden tuig draagt bij aan een positief imago van uw bedrijf en daarmee aan de gehele hippische sector.

Lid worden?FNRS-bedrijven