Nieuws

I&R: vanaf vandaag paarden koppelen aan UBN

Vanaf vandaag, maandag 12 april, is het mogelijk om als locatiehouder paarden aan uw Unieke Bedrijfsnummer (UBN) te koppelen in MijnRVO. Vanaf 21 april moeten alle paarden in Nederland verplicht geregistreerd worden op de locatie waar zij gehouden worden. De nieuwe registratieplicht staat in de Europese Diergezondheidsverordening. Voor geiten, schapen en varkens geldt dit al langer. De registratie van paarden is belangrijk om snel te kunnen handelen bij een dierziekte, of bij problemen voor de volksgezondheid.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
12 april 2021 | 4 minuten lezen

Er wordt voor deze registratieplicht onderscheid gemaakt tussen de houder van een paard en de houder van een locatie. In een eerder verschenen artikel van de FNRS naar aanleiding van de webinar I&R voor hippische ondernemers werd het verschil tussen beiden uitgebreid uitgelegd. Een houder van een paard is verantwoordelijk voor de identificatie van het paard middels chip, paspoort en registratie bij een Nederlandse paspoortuitgevende instantie. De houder van de locatie is verantwoordelijk voor het registreren van de paarden op zijn locatie op zijn UBN-nummer bij RVO.

Vanuit managementsysteem direct paarden aanmelden bij RVO

Locatiehouders kunnen vanaf 12 april via MijnRVO paarden koppelen aan hun UBN. Voor het koppelen én doorgeven van meldingen heeft u gegevens over de locatie (UBN), de ID-code (UELN-levensnummer of chipnummer) van het dier en de datum nodig. Meldingen in het I&R-systeem zijn alleen nodig als het dier langer dan 30 dagen van locatie verandert (bijvoorbeeld bij aanvoer, afvoer, import, export en overlijden). Doe deze melding altijd binnen 7 kalenderdagen na de wijziging. Een melding kunt u op 2 manieren doorgeven.

1. U kunt, als locatiehouder, de melding zelf via MijnRVO invoeren. Hoe u dit doet leest u op de website van RVO.

2. Naast het handmatig registreren van de paarden op locatie kunt u ook via een bedrijfsmanagementsysteem de meldingen doorgeven. U hoeft de gegevens dan alleen op de juiste manier in het managementsysteem in te voeren. Zowel HorseManager als ManegePlan, twee partners van de FNRS, bieden de mogelijkheid om paarden vanuit hun systeem te registreren bij RVO. Lees hieronder hoe dat werkt.  

Paarden registreren met ManegePlan

In het kader van de identificatie en registratie van paarden kunnen paarden die in ManegePlan ingevoerd zijn direct vanuit ManegePlan worden aangemeld bij de RVO. Voor de registratie volstaat dat in ManegePlan de naam van het paard, het stamboek- of levensnummer en chipnummer zijn ingevuld. Wanneer paarden de locatie verlaten kunnen deze vanuit ManegePlan ook weer afgemeld worden bij de RVO.

Voor kortdurende verplaatsingen, zoals bijvoorbeeld meerdaagse wedstrijden buiten de locatie, kan in ManegePlan aangegeven worden waar de paarden verblijven en voor hoe lang. Zolang de maximale tijdsduur niet is overschreden hoeft dit niet te worden gemeld bij de RVO. ManegePlan houdt deze tijd in de gaten en zal waarschuwen indien er melding moet worden gedaan richting de RVO.

ManegePlan controleert periodiek of de lijst met aangemelde paarden nog correspondeert met de ingevoerde paarden in ManegePlan en meldt eventuele afwijkingen zodat deze afwijkingen gecontroleerd en gecorrigeerd kunnen worden.

 

Paarden registreren met HorseManager

HorseManager is naadloos geïntegreerd met de noodzakelijke RVO-meldingen. Om paarden te kunnen registreren via HorseManager moet eerst een machtigingsformulier ingevuld worden. Dit is noodzakelijk om als managementsysteem te mogen melden namens de klant.

Per paard kan de huidige RVO-status opgevraagd worden, hierin is ook zichtbaar de ‘slacht status’ of het dier geschikt is voor humane consumptie of juist niet.

Is het paard niet bekend door bv buitenlands paspoort dan kan deze eenvoudig geïmporteerd worden. Het paard kan op deze manier ook als geëxporteerd of dood gemeld worden.

Via de optie stalling is er een compleet staloverzicht. Met duidelijke signaalkleuren is in één oogopslag duidelijk wat de status per paard is. Groen is gemeld, oranje is binnen de ingestelde tijdslimiet (standaard 30 dagen) en rood bevat een signaal en behoeft dus aandacht, daar is iets mis gegaan; bijvoorbeeld het chipnummer of unieke levensnummer ontbreekt.

Alle actieve paarden die op de verblijfplaats van de houder staan kunnen met één druk op de knop gemeld worden bij RVO, of het 5 of 1.000 paarden zijn maakt hierbij niet uit.

Voor ondernemers die starten met HorseManager is het zeer eenvoudig zijn om binnen een paar dagen operationeel te zijn. Hiervoor is een digitaal formulier ontwikkeld waarmee de klant van de ondernemer het systeem met informatie over de paarden vult.

Gratis communicatiemiddelen beschikbaar voor FNRS-leden

Bent u houder van een locatie, bijvoorbeeld als eigenaar of bedrijfsleider van een pension-, trainings- of opfokstal? Dan heeft u hoogstwaarschijnlijk paarden van anderen op uw bedrijf gestald staan. Het is dan belangrijk dat uw klanten goed geïnformeerd zijn over de juiste registratie van hun paard. Welke verantwoordelijkheden brengt dit voor de houder van het paard, maar ook de houder van de locatie met zich mee?

FNRS en KNHS stellen communicatiemiddelen beschikbaar voor FNRS-leden en KNHS-sportaanbieders om hun klanten en leden te informeren over de wijzigingen rondom de identificatie en registratie van paarden.

Poster: om uw klanten kort en bondig te informeren over de verantwoordelijkheden.

Voorbeeldbrief: waarin uitgelegd wordt wat van de klant verwacht wordt en wat u als stalhouder regelt voor de juiste registratie.

Deze documenten zijn gratis te downloaden voor FNRS-leden via de pagina Identificatie en Registratie. U kunt deze documenten zelf (laten) afdrukken.  De posters zijn voor FNRS-leden ook te bestellen via dit formulier. Dit kost 14 euro (incl. btw en verzendkosten), u ontvangt dan 2 posters op groot formaat.

Veelgestelde vragen en antwoorden over I&R

Op de website van de SRP staat een duidelijk overzicht over de veranderingen en een lijst met veelgestelde vragen, opgedeeld in meerdere categorieën. Deze FAQ wordt doorlopend aangevuld of gewijzigd.