Veilig werken in de paardenhouderij: verplichtingen en oplossingen
Als ondernemer in de paardenhouderij heb jij een belangrijke verantwoordelijkheid: zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dit geldt niet alleen voor jouw medewerkers in loondienst, maar ook voor andere personen die onder jouw gezag werken, zoals stagiaires of vrijwilligers. De wet stelt duidelijke eisen op dit gebied. In dit artikel lichten we kort de belangrijkste wettelijke verplichtingen toe en wijzen we je op een handig hulpmiddel: de arbocatalogus Paardenhouderij.

De wetgeving: arbowet, arbobesluit, arboregeling en nadere regeling kinderarbeid
De basis voor veilig en gezond werken is vastgelegd in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Hierin staat dat jij als werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek. Dit betekent onder andere dat je een risico-inventarisatie en -evaluatie (RIE) moet uitvoeren en maatregelen moet nemen om risico’s te verkleinen. Lees op de volgende pagina waarom Mathijs van Asten blij is dat hij de RI&E op zijn bedrijf had ingevuld.
Voor jonge medewerkers gelden extra regels. De Nadere Regeling Kinderarbeid bepaalt welke werkzaamheden jongeren van 13 tot en met 17 jaar mogen doen en onder welke voorwaarden. Werk jij met jonge stagiaires of medewerkers? Dan is het slim om deze regels goed te kennen.
De arbocatalogus paardenhouderij: jouw praktische gids
Veel van deze wettelijke regels zijn algemeen van aard. Het kan daarom best een uitdaging zijn om aan alle regels een invulling te geven. Gelukkig is er de arbocatalogus Paardenhouderij. Dit praktische hulpmiddel, gemaakt door FNRS, LTO, FNV en CNV, helpt jou om op een slimme manier veilig en gezond te werken.
De arbocatalogus wordt ook wel het ‘oplossingenboek’ genoemd. Waarom? Omdat je er concrete en bruikbare oplossingen in vindt voor veiligheids- en gezondheidsproblemen op jouw bedrijf. Het geeft niet alleen aan wat de normen zijn, maar ook hoe jij hieraan kunt voldoen.
En het mooie is: de catalogus is goedgekeurd door de Nederlandse Arbeidsinspectie en wordt daarom door de inspectie gebruikt als instrument om te toetsen of een bedrijf aan de wettelijke regels voldoet. Afwijken van de arbocatalogus is toegestaan, maar dan moet wel minimaal hetzelfde veiligheidsniveau, of nog beter, worden behaald. Je kunt ‘m hier gratis bekijken.
Praktische voorbeelden uit de arbocatalogus
Wat kun je zoal in de arbocatalogus vinden? Hier een paar voorbeelden:
- Veilig omgaan met diergeneesmiddelen: Hoe zorg je ervoor dat je geen risico’s loopt bij het opslaan en toedienen van medicatie? De catalogus geeft duidelijke richtlijnen en tips.
- Veilige opslag van stikstofvaten: Gebruik je stikstof voor sperma-opslag? Dan is het belangrijk om te weten hoe je de vaten veilig opslaat en gebruikt om verstikkingsgevaar en bevriezingsletsel te voorkomen.
- Veilig werken met de stap- en trainingsmolen: De catalogus legt uit hoe je ongelukken voorkomt door bijvoorbeeld de juiste afscherming, goed onderhoud en duidelijke werkafspraken.
Waarom de arbocatalogus gebruiken?
Voldoen aan de Arbowet is niet alleen een verplichting, het maakt jouw bedrijf ook veiliger en prettiger om in te werken. Minder ongelukken, minder gezondheidsklachten en medewerkers die met plezier werken. Bovendien voorkom je hiermee vervelende boetes of sancties van de Arbeidsinspectie. De arbocatalogus helpt je op een praktische en efficiënte manier aan de regelgeving te voldoen. Zo weet jij zeker dat je alles goed geregeld hebt en creëer je een veilige en prettige werkplek voor jezelf en je medewerkers.
Bekijk hier de catalogus en ga aan de slag.
Mathijs van Asten: “Blij dat we de RI&E ingevuld hadden”
Als hippisch ondernemer én topsporter zijn mijn dagen vaak lang en druk en ben ik ook nog eens veel in het buitenland. Het werk en de zorg voor de paarden gaat altijd door en gelukkig kan ik daarbij vertrouwen op een fijn team van personeel en stagiaires op ons bedrijf Van Asten-Nyberg Equestrian. Administratieve zaken, zoals het invullen van een Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) komen eerlijk gezegd niet altijd op de eerste plaats.
Bij de periodieke keuring van ons bedrijf door de FNRS werden we erop gewezen dat het hebben van een actuele en bedrijfsspecifieke RI&E een wettelijke verplichting is omdat wij werken met personeel en stagiaires. Ik zag eerder niet echt de noodzaak hiervan in en stelde het invullen continue uit. Onze accountmanager van de FNRS bleef erop hameren dat het noodzakelijk is een RI&E in te vullen om zo arbeidsrisico’s op ons bedrijf in kaart te brengen en vast te leggen. Uiteindelijk hebben we dit ingevuld, om ook aan de lidmaatschapseisen te kunnen blijven voldoen.
Arbeidsinspectie op bezoek na ongeval: risico’s helder omschreven in RI&E
Echter, een paar dagen later trof het noodlot ons! Een medewerkster lag bewusteloos in de rijbaan. Ze was van haar paard gevallen en niet meer aanspreekbaar. Op dat moment gebeurd er zoveel. De medewerkster werd meegenomen naar het ziekenhuis en heeft daar enige tijd in coma gelegen. In no time stond de arbeidsinspectie voor de deur. Ze onderzochten de toedracht van het ongeval en vroegen al gauw naar onze RI&E. We waren ontzettend blij dat we deze op dat moment konden overhandigen. We konden op die manier aantonen dat we de mogelijke risico’s op ons bedrijf helder omschreven hadden en alle nodige voorzorgsmaatregelen hadden getroffen om deze te voorkomen. Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje en voorkom je er niet helemaal mee, maar we wisten hierdoor wel precies hoe we moesten handelen. We zijn blij dat we naast dit vreselijke ongeluk niet ook nog een sanctie van de arbeidsinspectie hebben ontvangen.
Blij dat we de RI&E ingevuld hadden
Gelukkig is het helemaal goed gekomen met onze medewerker en werkt ze nog steeds op ons bedrijf. Ik vind het erg belangrijk dat het voor onze mensen goed geregeld en veilig is, dat is het minste wat ik voor ze kan doen. Ik realiseer me sindsdien dat een actuele RI&E hier daadwerkelijk aan bij kan dragen. Ik spreek andere hippische ondernemers hier wel eens over en zij beseffen zich onvoldoende hoe belangrijk een RI&E is. Je hoopt het nooit mee te maken, maar op het moment dat er iets mis gaat ben je blij dat je dit van te voren ingevuld en paraat hebt.
Mathijs van Asten
Van Asten – Nyberg Equestrian