Nieuws

Stofvrij en gedoseerd voeren van ruwvoer

Naast kreupelheid zijn aandoeningen aan de luchtwegen een van de meest voorkomende problemen bij paarden. Om dit te voorkomen of de belasting bij paarden met een (chronische) luchtwegklacht te verlichten is het raadzaam om ruwvoer zo stofvrij mogelijk te voeren. Ook zaken als huisvesting, en strooiselkeuze spelen hierin een grote rol.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
27 december 2023 | 2 minuten lezen

Hooi en stro zijn een van de grootste stofbronnen in de huisvesting van paarden. Het is echter wel van belang dat je paard voldoende ruwvoer en structuur tot zijn beschikking heeft en daarmee is dit een probleem waar veel paardeneigenaren mee worstelen.

Oplossingen voor een stofvrij omgeving

Voor de bedding kan er gekozen worden voor een stofvrijer alternatief zoals vlas of houtkrullen, dit kan positieve effecten hebben op de luchtwegen van het paard maar brengt ook nadelen met zich mee waaronder de moeilijkere of duurdere afzet van de mest.

In ruwvoer zijn er meerdere mogelijkheden om stofarmer te voeren. Zo kan men er voor kiezen om in plaats van hooi voordroog te gaan voeren. Doordat voordroog eerder in balen wordt geperst dan hooi is het product vochtiger en daarmee minder stoffig. Toch is niet elke paardeneigenaar even gelukkig met voordroog omdat de kwaliteit vaak wisselender is, paarden van te rijk voordroog vaak sneller aankomen, het negatieve effecten kan hebben op het paardengebit en omdat paarden er dun van op de mest kunnen worden. Wanneer men wel kiest om voordroog te voeren is het zoals bij elke partij ruwvoer zeer belangrijk de voordroog eerst te bemonsteren en te laten analyseren op de voederwaarde of een partij te kopen welke reeds geanalyseerd is en waarvan deze waardes dus bekend zijn. FNRS-partner Van Ansem Derks Fourage legt in dit eerder gepubliceerde artikel uit waarom het nuttig is om ruwvoer te analyseren.

Een ander alternatief wanneer men geen voordroog wil voeren is het weken van hooi. Dit kan handmatig of doormiddel van een hooistomer. Het nadeel van het weken of stomen van hooi is dat de smakelijkheid fors minder wordt en dat paarden het minder graag eten. Daarnaast bestaat er een kans dat er een deel van de voedingsstoffen uitspoelt en het dus niet langer bekend is hoeveel je paard van welke voedingsstoffen binnen krijgt. Het risico op het dalen van de voederwaarde is bij stomen wel aanzienlijk minder dan bij het weken van hooi. Helaas is het wel erg bewerkelijk om hooi te weken of stomen omdat het dagelijks terugkeert en daarmee tijd en geld kost.

Ontstoft hooi

Als alternatief voor bovenstaande adviseert Stijn Derks, mede-eigenaar van Van Ansem Derks Fourage, daarom om stofvrij hooi voor speciaal voor paarden aan te schaffen. “Wij bieden een dergelijk alternatief aan. Dit ruwvoer wordt ontstoft en verpakt in balen van 15 kilo. In dit verpakkingsprocessing wordt tot wel 75% van het stof uit het hooi gezeefd en afgezogen. Het resultaat is een in folie verpakte baal weidehooi die makkelijk te vervoeren is. Naast het voordeel van het stofvrij voeren zijn er nog meer voordelen aan deze verpakte en ontstofte baaltjes toe te kennen. Omdat de baaltjes per stuk verpakt zijn kunnen deze ook zeer makkelijk worden meegenomen op (internationale) wedstrijden of andere reizen. Door de verpakking kunnen de balen gemakkelijk worden meegenomen in elke auto, trailer of vrachtwagen zonder dat alles daarna vol los hooi ligt.”

Meer informatie

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf of wil je gewoon eens sparren over het belang van goed ruwvoer? Neem dan contact op met Stijn Derks van Van Ansem Derks om kennis te maken en te kijken wat zij als fouragehandel kunnen betekenen. Stijn is bereikbaar via: stijn@vanansemderks.nl of 06 18 89 72 79.