Nieuws

Ruwvoeranalyse om gezonder te voeren

De zomer loopt op het eind en nu het meeste ruwvoer voor 2023 is gewonnen breekt de tijd van het analyseren van het ruwvoer aan. Ruwvoer is namelijk vaak het grootste deel van het rantsoen van een paard. De voederwaarde van ruwvoer kan sterk verschillen. Het is dus nuttig om te weten wat een paard daarmee aan voedingsstoffen binnenkrijgt. FNRS-partner Van Ansem Derks Fourage vertelt over het nut van ruwvoermonsters en de analyse.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
15 september 2023 | 3 minuten lezen

Ruwvoeranalyse goed lezen om op te sturen

“Kennis van de voederwaardes verbetert de samenstelling van het totale rantsoen van een paard en daarmee de gezondheid”, vertelt Stijn Derks, mede-eigenaar van Van Ansem Derks Fourage. “Een ruwvoeranalyse laat in de eerste plaats natuurlijk de hoofdwaardes van energie, eiwit en suiker zien maar ook zaken als de structuur en droge stof zijn van grote waarde voor de kwaliteit van het ruwvoer. De ruwvoeranalyse die wij laten maken bestaat uit drie delen: 1. energie en eiwit, 2. suiker en 3. structuur en droge stof. Onze ervaring leert dat veel paardenhouders enkel naar het suiker-percentage kijken in de analyse. Dit is een begin maar lang niet voldoende om daadwerkelijk met deze cijfers te kunnen sturen. Waardes op zichzelf zeggen namelijk lang niet altijd alles, een partij met een wat hogere suikerwaarde kan in combinatie met de juiste ruwe celstof namelijk prima voerbaar zijn, maar andersom is evengoed mogelijk. Het is daarom belangrijk voor een hippische ondernemer om een analyse goed te kunnen lezen en hier vervolgens op te sturen met zowel ruw- als krachtvoer.”

Uitleg onderdelen ruwvoeranalyse

1. Energie en eiwit

Eiwitten zijn de bouwstoffen voor het lichaam van het paard. De behoefte aan eiwit verschilt per paard maar met name per type arbeid dat een paard moet verrichten. Aan onderhoud heeft een paard rond de 500 a 500 gram eiwit nodig per dag. Voor paarden welke intensief getraind en gereden worden kan dit wel oplopen tot meer dan 1100 gram per dag. Drachtige en lacterende merries hebben ook weer een eigen eiwitbehoefte. Het is dus goed te inventariseren wat de behoefte op stal is daarbij een geschikte partij ruwvoer te zoeken. Het grootste deel van de eiwitbehoefte is voor een paard goed uit ruwvoer te halen, waar nodig kan er op paard niveau nog worden bijgestuurd met diverse supplementen.

2. Suiker

Suiker is naast zetmeel een snel beschikbare energiebron voor paarden. Vaak wordt suiker als iets slechts aangeduid door paardenhouders terwijl het in de juiste vorm en maat zeker voor paarden die intensief gereden worden ook een belangrijke bron van energie is.

Een paard moet (net als met alles in het leven) alleen niet TE veel suiker binnen krijgen.

Het is goed eens te kijken welke arbeid er door de paarden op stal werkelijk geleverd moet worden en welke energiebehoefte hierbij past. Vervolgens kan er dan samen met de analyse gekeken worden in welk deel van deze behoefte het ruwvoer voorziet.

3. Structuur en droge stof

De structuur van het ruwvoer bepaald voor een groot deel de kauwbeweging van het paard. Door het kauwen ontwikkeld het paard speeksel wat vervolgens helpt bij de optimale vertering en benutting van het ruwvoer. Hoe grover het ruwvoer hoe meer kauwbewegingen het paard maakt en hoe beter de vertering en opname van de voedingsstoffen in het hooi. De droge stof geeft aan hoeveel % vocht er nog in het ruwvoer aanwezig is en helpt bij het berekenen van de dagelijkse ruwvoerbehoefte in kilo`s per paard.

 

Analyse voor diergezondheid en kostenbesparing

Van alle partijen ruwvoer, die door Van Ansem Derks Fourage geoogst of aangekocht worden, wordt een ruwvoermonster genomen en opgestuurd naar een onafhankelijk onderzoeksbureau voor een analyse. Dit geeft een hippische ondernemer waardevolle informatie om het voermanagement van de paarden te bepalen. “Dit bevordert de gezondheid van de paarden, maar kan ook kosten besparen door het enkel aanbieden van een passend rantsoen. Naast hoog kwalitatief ruwvoer past namelijk een hele andere soort krachtvoer dan bij ruwvoer van een mindere kwaliteit en vice versa. Door hier samen met zowel een ruwvoer- als krachtvoerleverancier over te sparren kan er op bedrijfsniveau veel beter gestuurd worden op zowel diergezondheid als kosten.”

Ruwvoer in balans met krachtvoer

“Wanneer ruwvoer uit eigen productie of rechtstreeks vanaf een leverancier gevoerd wordt, raden wij altijd aan deze partij te bemonsteren en te laten analyseren. Dit maakt het mogelijk om eigen gewonnen ruwvoer wellicht aan te vullen met een bijpassende partij en zorgt het ervoor dat de krachtvoergift ook in balans is met het ruwvoer. De kosten van een analyse zijn aanzienlijk maar door het inzicht in de cijfers en de managementvoordelen die het oplevert zijn deze kosten het zeker waard. Alle partijen ruwvoer die door ons geleverd worden zijn inclusief analyse.”

Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn voor jouw bedrijf of wil je gewoon eens sparren over het belang van goed ruwvoer? Neem dan contact op met Stijn Derks van Van Ansem Derks om kennis te maken en te kijken wat zij als fouragehandel kunnen betekenen. Stijn is bereikbaar via: stijn@vanansemderks.nl of 06 18 89 72 79.