Nieuws

Winteruitdagingen op hippische accommodaties

De winter brengt niet alleen gezellige avonden bij de open haard maar ook een reeks uitdagingen voor hippische ondernemers. Of je nu een pensionstal, manege, trainings- of opfokstal hebt, de winter kan een test zijn voor de operationele aspecten. In dit artikel bespreken we enkele van de belangrijkste uitdagingen waarmee hippische ondernemers in de winter te maken kunnen krijgen.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
8 december 2023 | 3 minuten lezen

Winterbestendige huisvesting 

Een van de eerste en belangrijkste uitdagingen voor hippische ondernemers in de winter is het zorgen voor een winterbestendige huisvesting. Wanneer het gaat om huisvesting zoals groepshuisvestiging, loopstallen of individuele boxen is het belangrijk dat de stallen bestand zijn tegen koude temperaturen, vochtigheid en mogelijke neerslag. Controleer regelmatig op lekkages, zorg voor voldoende isolatie en zorg ervoor dat de stallen voldoende geventileerd zijn om de luchtkwaliteit op peil te houden. 

Als paarden voortdurend buiten verblijven of in een paddock paradise worden gehouden, mogen dieren in Nederland, van het NVWA, bij slechte weersomstandigheden alleen buiten lopen als er sprake is van beschutting tegen deze slechte weersomstandigheden. De beschutting kan bestaan uit een afdak, schaduwdoek, schuilstal, maar ook voldoende bomen zijn geschikt om paarden te beschermen tegen veel wind. 

Naast het aanbieden van winterbestendige huisvesting, speelt het bieden van voldoende vrije beweging een belangrijke rol in de winter. In een eerder artikel hebben we het belang van vrije beweging in dit seizoen besproken.

Overwegingen uit het protocol extreme temperaturen bij koud weer

De Sectorraad Paarden heeft, samen met de lid-organisaties binnen Sport, Fokkerij en Ondernemers, het protocol extreme weersomstandigheden voor paarden, pony’s en ezels opgesteld. In het protocol extreme weersomstandigheden staat helder omschreven welke (gedrags)kenmerken paarden bij extreme weersomstandigheden vertonen, zodat paardenhouders en paardeneigenaren tijdig kunnen ingrijpen. Overwegingen bij de besluitvorming ten aanzien van paarden bij koud weer:

  1. Hoewel paarden over het algemeen niet snel last hebben van kou, kunnen geschoren paarden bijvoorbeeld wel kou ervaren, vooral als ze rillen. In dergelijke gevallen kan het gebruik van een deken helpen. 
  2. Paarden kunnen zonder problemen met hun onderbenen in de sneeuw staan zonder 'bevroren' voeten te krijgen. Dit komt doordat de bloedvoorziening in de onderbenen van paarden heel anders gereguleerd wordt dan bij mensen.
  3. Het is belangrijk om voldoende goede kwaliteit (niet bevroren) drinkwater beschikbaar te hebben, minstens om de 4-6 uur.  het voorkomen van bevroren water, zou je kunnen voorkomen door een bal in een emmer met water te leggen. Door de wind zal de bal blijven bewegen, waardoor het water minder snel bevries. Zorg daarnaast voor voldoende ruwvoer. Lees meer over het aanpassen van de voeding- en waterbehoefte in de winter.

Transport in de winter

Het voornaamste risico tijdens transport schuilt niet in de onderkoeling van de paarden. Door hun lagere comfortzone en natuurlijke weerstand tegen kou zijn ze hier over het algemeen goed tegen bestand. Daarentegen vormt de eventuele gladheid op de weg het grootste gevaar. De veiligheid op de weg bij gladheid is van essentieel belang bij het transport van paarden. Het is daarom raadzaam om bij winterse omstandigheden extra voorzorgsmaatregelen te treffen, zoals het gebruik van winterbanden en regelmatige controle van de wegomstandigheden. Bij uitzonderlijk lage temperaturen (tussen -10° en -20°C) is transport volgens de voorschriften van de NVWA enkel toegestaan in voertuigen met klimaatcontrole. Naast het bewaken van de paarden tijdens transport, is het van belang om speciale aandacht te besteden aan de veiligheid van evenementen. Als er sprake is van (een waarschuwing voor) gladheid, is het verstandig om evenementen niet door te laten gaan. Naast het toezicht houden op de paarden tijdens transport, is het belangrijk om bijzondere aandacht te besteden aan de veiligheid van evenementen. In geval van (een waarschuwing voor) gladheid is het voor organisatoren van wedstrijden van groot belang om te overwegen of het verantwoord is de wedstrijd te laten doorgaan. Ze moeten evalueren of ze de juiste maatregelen kunnen treffen voor de veilige van paard en mens. Gelukkig komen dergelijke lage temperaturen in Nederland vrijwel nooit voor.

Bodembeheer in de rijbanen

De wintermaanden brengen vaak regen, sneeuw en modder met zich mee. Dit kan zorgen voor een uitdaging van het bodembeheer van de rijbanen, longeercirkels en paddocks. Slechte bodemomstandigheden kunnen het welzijn van de paarden beïnvloeden en blessures veroorzaken. 
•    Drainage: voor een winterbestendige buitenrijbaan is goed werkende drainage essentieel. Een goede drainage houdt het water op peil, vooral belangrijk in regenachtige seizoenen. Trainen op een te natte bodem kan de drainage verstoren en het risico op blessures voor paarden verhogen. Een slecht werkende drainage kan leiden tot onbruikbare rijbanen bij bevriezing.
•    Antivries: zorg bij vorst voor een laag waterpeil in de banen om bevriezing te voorkomen. Voeg polyvlokken toe voor extra bodemondersteuning en stabiliteit, wat ook de kans op bevriezing vermindert. Een bodem met polyvlokken bevriest gemiddeld vijf graden later dan een normale zandbodem. 
•    Slepen: sleep de buitenbaan preventief als de bodem droog is. Het slepen maakt de toplaag los en luchtig, wat de kans op bevriezing verkleint. Een egale, gesleepte buitenbaan maakt het mogelijk om paarden los te laten zonder risico op blessures.

Veiligheid op het terrein 

Vooral wanneer gladheid een extra uitdaging vormt, is het belangrijk dat stallen, zadelkamers, parkeerplaatsen en poetsplaatsen veilig te bereiken zijn. Strooi zout of zand op looppaden om de kans op uitglijden te verminderen. Zorg ervoor dat het zout zoveel mogelijk buiten het bereik van paarden wordt gestrooid, aangezien het mild agressief is en de hoeven gevoeliger kan maken. Vergeet ook niet om verlichting te optimaliseren, vooral tijdens de donkere wintermaanden, zodat obstakels goed zichtbaar zijn.