Nieuws

Banken nog altijd bereid bedrijven in hippische sector te financieren

De financierbaarheid van de hippische sector is afhankelijk van verschillende factoren. Naast de financiële cijfers van het bedrijf, kijkt de bank naar het investeringsdoel en het toekomstperspectief van het bedrijf. René Veldman van de Rabobank legt uit welke factoren de financierbaarheid van de sector bepalen. “Er moet sprake zijn van een acceptabel verdienmodel wat blijkt uit een goed onderbouwde rentabiliteitsprognose. Daarnaast kijkt de bank naar de betalingscapaciteit en de robuustheid van de kasstroom. Is het zeker dat er iedere maand geld binnenkomt van bijvoorbeeld pensionklanten of is het afwachten tot er een paard verkocht wordt? De vermogenspositie van het bedrijf en de benodigde bestemming en vergunningen van de locatie zijn belangrijk. Ook data wordt steeds belangrijker om een financiering mogelijk te maken.”

Profielfoto van Frederieke Verhaar
25 april 2023 | 4 minuten lezen

Juiste bestemming en vergunning noodzakelijk

René benadrukt dat een bank alleen een financiering mag verstrekken aan bedrijven die voldoen aan de juiste bestemming en de benodigde vergunningen. Het ontbreken van een vergunning in het kader van de Wet Natuurbescherming kan bijvoorbeeld een struikelblok zijn. “Helaas is afgelopen jaren meerdere malen voorgekomen dat bedrijven dachten over de juiste vergunningen te beschikken maar dit bleek niet het geval. Ook komt het voor dat een onderneming start vanaf een locatie met een woonbestemming en dus geen bedrijfsbestemming. Een bank kan dan geen zakelijke financiering verstrekken voor de aankoop van het onroerend goed. Vergunningen zijn complex. Laat je deskundig adviseren door een gespecialiseerd adviesbureau.”

FNRS-partner Van Dun Advies kan adviseren op het gebied van bestemmingen en vergunningen. Klik hier voor meer informatie

Veel onduidelijkheid rondom toekomstige maatregelen milieu

Het houden van paarden is aan verandering onderhevig. Het stikstofbeleid en mogelijke toekomstige maatregelen op het gebied van klimaat en waterkwaliteit zorgen voor onzekerheid bij veel ondernemers. “Om de invloed op de natuur en het milieu te verlagen ontstaat er in Nederland minder ruimte voor het houden van dieren en dus ook van paarden. Op dit moment is het niet duidelijk wat de concrete effecten gaan zijn van het stikstofbeleid voor bepaalde gebieden, laat staan voor een individueel bedrijf. Waarschijnlijk komen daar nog aanvullende maatregelen bij op het gebied van klimaat,  waterkwaliteit en biodiversiteit. Veel hippische bedrijven zijn gevestigd in of vlakbij een Natura2000-gebied. Hoeveel paarden mogen er in de toekomst nog gehouden worden op deze locatie? Komen er verplichte investeringen? Is het bedrijf dan nog wel rendabel? Wat doet het met de waarde van het bedrijf? Helaas zal naar verwachting deze onduidelijkheid nog wel even blijven.”

Kansen voor nieuwe verdienmodellen

Duurzaamheid en innovatie bieden kansen voor de sector. “Veel bedrijven zijn serieus bezig met verduurzamen en geven invulling aan maatschappelijke thema’s. Dit biedt kansen voor nieuwe verdienmodellen, zoals aanvullende inkomsten uit zonnepanelen en beheervergoedingen voor natuurgrond. Bij grotere financieringen stelt de bank aanvullende vragen op het gebied van energie, dierenwelzijn, omgeving en personeelsbeleid.”

René Veldman van de Rabobank

Toekomstvisie en ondernemerschap bepalend

René benadrukt het belang van ondernemerschap in de sector. De ruimte om paarden te houden zal afnemen en het houden van paarden is kostbaar. Ecologie, economie en maatschappelijke acceptatie zijn bepalend voor het toekomstperspectief van de sector, maar de enorme betrokkenheid bij paardenliefhebbers biedt ook kansen. “De sociale kant van de sector moet niet onderschat worden. De enorme passie en betrokkenheid bij paardenliefhebbers biedt kansen, maar vraagt wel om ondernemerschap. Veel ondernemers zijn er door die passie in geslaagd om van hun hobby hun beroep te maken. Maar goed ondernemerschap is meer dan dat: kennis, competenties en gezond verstand spelen een rol. Een duidelijke toekomstvisie is belangrijk bij het stellen van doelen en het richting geven aan het bedrijf. 
Als je de beste keuzes voor je bedrijf wil maken, komen verstand en gevoel niet altijd overeen. Commerciële kansen creëren om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen is voor veel ondernemers een uitdaging. Het is dan ook belangrijk om goed inzicht in je eigen bedrijfscijfers en grip op je kosten te hebben.”

“Ik ben de afgelopen tijd betrokken geweest bij het toekomstonderzoek van de FNRS. De uitgewerkte trends en scenario’s geven hippische ondernemers interessante informatie om hun bedrijf toekomstbestendig verder te ontwikkelen. Ik adviseer hippische ondernemers om op basis hiervan hun toekomstvisie verder vorm te geven alvorens ze een financieringsvraag indienen.”

Administratie goed vastleggen

Banken hebben de verantwoordelijkheid om het financiële stelsel te beschermen tegen financiële criminaliteit, zoals witwassen en terrorismefinanciering. Als poortwachters van het financiële stelsel hebben banken de wettelijke verplichting om bepaalde informatie te controleren en vast te leggen, zoals bijvoorbeeld adresgegevens of de herkomst en ontwikkeling van het vermogen.  Ze houden ook het betalingsverkeer in de gaten en stellen soms vragen hierover. Het is belangrijk dat banken over de juiste en volledige gegevens beschikken om hun rol als poortwachter goed te kunnen vervullen. “Als deze gegevens niet worden aangeleverd, kan dit gevolgen hebben voor de dienstverlening aan het bedrijf. Hippische bedrijven moeten ook scherp zijn op wie hun klanten zijn en betrokkenheid bij onzuivere transacties voorkomen.  Door middel van goede administratieve vastlegging dienen bedrijven dit aantoonbaar te hebben.”

“Banken vragen vaak veel informatie op en daarvoor is niet altijd begrip. Ik begrijp dat dit voor hippische ondernemers vaak als extra administratieve last aanvoelt, maar om als bank een financiële dienst aan te kunnen bieden moeten we voldoen aan wetgeving zoals Wft en Wwft (zie kader). Vooral voor nieuwe klanten die een financiering aanvragen vraagt dit wel wat extra werk om de benodigde gegevens aan te leveren.”

Wet ter voorkoming van witwassen en financieren terrorisme (Wwft)

De Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) is een Nederlandse wet die bedoeld is om financiële instellingen te verplichten maatregelen te nemen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Financiële instellingen, waaronder banken, verzekeraars, maar ook bijvoorbeeld notarissen en advocaten, moeten voldoen aan de Wwft en hebben onder meer de verplichting om cliëntenonderzoek te doen en ongebruikelijke transacties te melden.

Wet op financieel toezicht (Wft)

De Wet op het financieel toezicht (Wft) is een andere Nederlandse wet die het toezicht op financiële instellingen regelt en die erop gericht is om de stabiliteit en integriteit van het financiële stelsel te waarborgen. De Wft bevat regels over bijvoorbeeld de solvabiliteit en liquiditeit van financiële instellingen en stelt eisen aan de deskundigheid en betrouwbaarheid van personen die werkzaam zijn bij deze instellingen.

 

Data gaat een steeds groter rol spelen bij de besluitvorming bij banken over kredietverlening. René legt uit: “Het gaat dan om gegevens over jouw betalingen, jouw gebruik van de website of app van jouw bank, of over jouw aflosgedrag als je een krediet of hypotheek hebt, etc. Ben je eenmaal klant? Dan heeft de bank vaak al veel data van en over jouw bedrijf beschikbaar. Het is het nu al mogelijk om voor een kleine zakelijke financieringsuitbreiding een online financieringsaanvraag te doen waardoor er snel duidelijkheid is. 

Heb je een financieringsbehoefte? Met jouw visie en deze goede voorbereiding staat de Rabobank open voor nieuwe aanvragen. Zij helpen je graag om jouw ambities waar te maken. Informeer bij je accountmanager van de bank of ga voor een online aanvraag naar www.rabobank.nl/bedrijven/zakelijk-financieren/ik-wil-aanvragen. Ga naar www.rabobank.nl/kennis/paardenhouderij voor de publicaties over de sector.

Team paardenhouderij Rabobank