Nieuws

Herfstkamp: drie ondernemers vertellen

De herfstvakantie is alweer voorbij. Een week waarin veel maneges een herfstkamp hebben georganiseerd. Een kamp in de herfst vraagt om een andere insteek dan een zomerkamp, omdat de weersomstandigheden in de herfst nogal onvoorspelbaar kunnen zijn. We vroegen drie ondernemers, die afgelopen herfstvakantie een kamp organiseerde, naar inspiratie voor een leuk en leerzaam ruiterkamp. Ze vertellen niet alleen over het rekening houden met het weer, maar ook over heimwee, promotie en het omgaan met telefoongebruik. 

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
9 november 2022 | 5 minuten lezen

"Wij merken dat TikTok op het moment voor veel naamsbekendheid zorgt. Door TikTok zijn veel deelnemers naar onze kampen gekomen.”

Dennis Jacobs (Stal Jacobs): “We hebben dit jaar voor het eerst een herfstkamp georganiseerd. Wij hebben twee mini-ponykampen en één mini-jeugdkamp georganiseerd. Dit zijn ponykampen van drie dagen waarbij de kinderen en jeugd twee nachten blijven slapen. Het mini-ponykamp is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en het mini-jeugdkamp is geschikt voor jeugd van 13 t/m 18 jaar oud.  Wij splitsen de week in twee kampen, omdat dit prijs- en tijdtechnisch aantrekkelijker is voor deelnemers. Het is voor de pony’s en medewerkers minder belastend om de kampen in tweeën te splitsen.  Tijdens de zomerkampen slapen we in tenten, dus we vroegen ons gelijk af: ‘hoe zorgen we voor warme slaapplekken in de herfst?’. Na brainstormen kwamen we op het idee om de stapelbedden in de stallen te zetten. We hebben de stallen met de pony’s opnieuw gerangschikt, waardoor er een blok met stallen vrijkwam. Dit blok hebben we schoongespoten, vloerbedekking erin gelegd, heaters neergezet en lampjes opgehangen om het gezellig te maken. Wij hanteren een gevarieerd programma en stemmen dit af op het weer en het niveau van de ruiters. Aan het begin van het kamp nemen wij de telefoons van de deelnemers in. Deze krijgen zij op verschillende momenten tijdens het kamp terug om naar huis te bellen of een leuke foto te maken van hun lievelingspony. We hebben hiervoor gekozen, omdat wij merken dat wanneer je de kinderen vrij laat met hun telefoon, zij minder met elkaar communiceren. Dankzij ons goed gevulde programma zien we dat de kinderen hun telefoon eigenlijk nauwelijks missen. Wanneer het avond begint te worden is dit vaak de tijd dat kinderen last van heimwee krijgen. Door het avondprogramma goed op te vullen merken wij dat we dit kunnen voorkomen. Zo hebben we de eerste avond schriktraining en voltige georganiseerd en de tweede avond mochten de kinderen in de jacuzzi en gingen we een film kijken De kinderen die veel last van heimwee hebben mochten in overleg met de ouders ook thuis slapen. Dit is niet voor iedere deelnemer mogelijk, omdat zij bijvoorbeeld te ver weg wonen. Wanneer een deelnemer heimwee heeft bespreken wij dit en kijken we hoe we de deelnemer kunnen helpen. Vaak ontstaat heimwee doordat de kinderen moe zijn of omdat er die dag iets is gebeurd. Door met ze te praten begrijpen ze zelf vaak ook beter waar de heimwee vandaan komt en kunnen ze er beter mee omgaan. Wij promoten ons kamp via Facebook en Instagram, maar zijn tegenwoordig ook te vinden op TikTok. Wij merken dat TikTok op het moment voor veel naamsbekendheid zorgt. Door TikTok zijn veel deelnemers naar onze kampen gekomen.”

  

“Zorg dat je genoeg activiteiten bedenkt die bij slecht weer door kunnen gaan.”

Dewi Soer (Holzik Stables): “Wij kregen feedback van verschillende tieners tijdens de ponykampen in de zomer dat ze wat meer uitdaging zochten. We hebben daarom in het voorjaar, voor het eerst, een apart trainingskamp georganiseerd voor de wat oudere doelgroep. Deze doelgroep zijn gevorderde ruiters vanaf 13 jaar oud. Het doel van dit kamp is ook meer gefocust op vaardigheden en kennis. Dit beviel ons heel goed waardoor we dit in de herfstvakantie opnieuw hebben gedaan. We houden rekening met het weer in de herfst door veel activiteiten te bedenken, zodat we altijd een andere activiteit kunnen kiezen. We hebben ook twee binnenrijbanen, waardoor we altijd de mogelijkheid hebben om de planning te wijzigen en iets anders te gaan doen. In de herfst is de legertent, die we normaal in de zomer gebruiken, te koud waardoor we de kantine gebruikten als slaapplek. We hopen dat wanneer de minicamping af is, dat de kinderen daar kunnen slapen tijdens een kamp. Het is naar mijn mening vooral belangrijk om in mogelijkheden te blijven denken en zorg dat je genoeg activiteiten bedenkt die bij slecht weer door kunnen gaan. Denk verder dan alleen dressuurrijden en springen, zodat het voor de ruiters ook vernieuwend is. Het rijden doen ze in de lessen al genoeg. Natuurlijk zal er tijdens het kamp alsnog veel paardgereden worden, maar meer creatief.  In de categorie springen hebben wij bijvoorbeeld een activiteit toegevoegd dat de ruiters een springparcours moesten opbouwen voor het vrijspringen met de juiste afstanden volgens de officiële keuringregels. Daarnaast mogen ze helpen met de paarden binnen zetten, uitmesten van de manegestallen, helpen opstrooien en moeten ze zorgen dat het bedrijf schoon en netjes is. We geven ze het gevoel van verantwoordelijkheid. Als laatste om iets totaal vernieuwends te organiseren hebben we menlessen gegeven.”

“Om de ruiters een indruk te geven wat van belang is, hebben wij voor de kinderen een inpaklijst samengesteld.”

Joost Rodenburg (Klein Oever): “Bij ons kunnen ruiters van 6 tot en met 15 jaar deelnemen aan onze ponykampen. Tijdens de voorjaars- en herfstvakantie bieden wij twee opties. Je kunt de hele vakantieweek komen van zaterdag tot en met zaterdag, maar je kunt ook een midweek van maandag tot en met vrijdag komen. Deze optie hebben wij omdat we merken dat veel kinderen in het weekend nog andere bezigheden hebben. We hebben onwijs veel activiteiten zoals schriktraining, grondwerk, buitenritten en springles. Daarnaast hebben we een animatieteam dat bij elk kamp aanwezig is. Het animatieteam verzorgt activiteiten zoals hoefijzer schilderen, paarden poetsen, spelletjes, knutselen en griezeltochten. Door het mooie weer heeft het kamp in de herfstvakantie niet veel afgeweken van het programma tijdens het ponykamp in de zomer. Het enige verschil was dat we rekening moesten houden met de kou in de nacht. In de huifkarren was het te koud, waardoor iedereen in de boerderij of in de lodgetenten met kachels heeft geslapen. Ervaring heeft ons geleerd dat de kinderen vaak te veel en ook te nette kleren met zich meebrengen. Wij adviseren ouders dan ook géén uitgebreide “garderobe” mee te geven, maar stevige kleren die gerust een beetje vuil mogen worden. Om de ruiters een indruk te geven wat van belang is, hebben wij voor de kinderen een inpaklijst samengesteld. De laatste tip die ik wil meegeven: ga niet te laag zitten in de prijs voor je ponykamp. Het zou zonde zijn als je onder de prijs gaat werken. Je stopt namelijk veel tijd en energie in het organiseren van een kamp.”

FNRS Ruiterkampen Handboek 

Wil jij volgende keer ook een ruiterkamp organiseren? De FNRS heeft voor jouw als ondernemer het FNRS Ruiterkampen Handboek geschreven. Er komt veel kijken bij het opzetten en organiseren van een ruiterkamp, dus het is wel belangrijk optijd aan de slag te gaan. Met dit handboek geven wij jou informatie, richtlijnen en vooral inspirerende ideeën zodat jij een origineel en interessant ruiterkamp kan organiseren. Het is natuurlijk belangrijk dat jouw ruiters de leukste tijd van hun leven hebben, maar bovenal dat jij het organiseren ervan ook leuk vindt.