Praktijkverhaal

Holzik Stables: "Leren van ondernemers buiten de sector"

Gert-Jan Lutke Holzik, een ondernemer in hart en nieren, is eigenaar van het gelijknamige manege- en pensionbedrijf Holzik Stables in Enschede. Voor elk probleem heeft Gert Jan een creatieve oplossing. Hij kijkt breder en haalt, naast het kijken bij collega’s, ook inspiratie bij ondernemers buiten de paardenwereld. Gert Jan is gestart met een melkveehouderij, maar is in 2005 begonnen met een pensionstal door beperkte doorgroeimogelijkheden en hoge investeringskosten in de melkveehouderij. Door de crisis in 2012 konden veel pensionklanten de rekening moeilijker betalen en besloot Gert Jan zijn bedrijfsactiviteiten uit te breiden met manegelessen. Starten met manegelessen was één van de creatieve oplossingen die hij heeft ingezet om in te spelen op de ontwikkelingen. Hij raakt niet uitgesproken over de toekomstplannen die hij heeft om zijn bedrijf verder te ontwikkelen en voor te bereiden op veranderingen. Gert-Jan is sinds kort ook lid van de FNRS-ledenraad en draagt graag bij aan de verdere professionalisering van de FNRS, zodat ook de brancheorganisatie sterk de toekomst in kan.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
28 oktober 2022 | 4 minuten lezen

Denken in oplossingen

Holzik Stables biedt reguliere manegelessen en pensionstalling aan. Ze hebben 40 pensionklanten en wekelijks 400 manegeklanten. Door middel van abonnementen zorgt dit voor een vaste inkomstenstroom. Daarnaast werkt Gert Jan aan een alternatieve inkomstenbron om periodes met mindere inkomsten, zoals bijvoorbeeld de zomervakantie, op te vangen. “Ik ben nu bezig met het ontwikkelen van een minicamping, om de kosten die ik in de zomer misloop op deze manier terug te verdienen. Ik ben afgelopen week bij een Farmcamps camping geweest om te kijken hoe dit gaat. Farmcamps camping is een platform waar je een verblijf kan boeken op een boerderij. Farmcamps regelt de tenten, het sanitair, de boekingen en de reclame. Ik kan als bedrijf dan meeliften op het goede imago van Farmcamps. Ik ben van plan om nog een paar campings te bezoeken om inspiratie op te doen en te kijken hoe dit gaat. 

  

“Zij komen mij helpen om mijn bedrijf draaiend te houden”

Naast de positieve toekomstplannen heeft Gert Jan, net als veel andere ondernemers, last van het personeelstekort in de hippische sector. Een succesvol bedrijf valt of staat met goed personeel. Wanneer deze niet voor het oprapen liggen, hoe zorg je er dan voor dat je je medewerkers blijft binden en boeien? “Door corona moest de kantine dicht en heb ik het personeel dat in de kantine werkte werk kunnen geven bij kennissen, helaas is dit personeel niet meer terug gekomen. Daarom ben ik momenteel nog op zoek naar personeel, maar dat is in deze tijd niet makkelijk. Ik vind het daarom extra belangrijk om goed naar het personeel wat ik heb te luisteren. Ik ben altijd aan het kijken wat ze graag willen, waar hun krachten liggen. Een tijd geleden heb ik door het personeelstekort een tijdje meegeholpen met het opstrooien van de stallen. Dit vond ik als grote man al best zwaar. Ik realiseerde mij dat dit voor mijn medewerkers, veelal jonge meiden, ook echt zwaar moest zijn. Ik vind dat je het personeel belangrijk moet maken voor het bedrijf, zij komen mij helpen om mijn bedrijf draaiend te houden, dus ik vind dat daar ook iets tegenover mag staan. Ik heb dus een opstrooimachine gekocht om het werk voor mijn personeel minder zwaar te maken. Iedereen is gelijk, niemand staat bij ons boven een ander.”

Onderscheidend door pololessen

Uniek op Holzik Stables zijn de pololessen. Het is begonnen vanuit het organiseren van een activiteit voor een goed doel, wat jaarlijks terug kon komen. “In Twente heb je dressuur-, spring- en eventingwedstrijden, maar polo bestond nog niet. Het idee was leuk, maar de uitwerking was moeilijker dan ik dacht. Ik dacht je maait het gras kort en laat de paarden er in los, maar zo simpel is het niet. Voornamelijk het zoeken van een geschikt veld was moeilijk, waardoor ik uiteindelijk vijf hectare van mijn eigen grond heb opgeheven. Via mijn netwerk ben ik in contact gekomen met Aki van Andel, Nederlands bekendste polospeler. Hij heeft mij aan de eerste spelers geholpen. We zijn nu een eigen poloclub aan het opzetten. Van half april tot eind september komt er bij ons, nu al vier jaar lang, een Argentijn met zijn polopaarden. Wij bieden pololessen aan voor ruiters die geen eigen paard hebben. We zoeken echt ruiters die meer uitdaging willen. We hebben momenteel wel een team, waarmee we op wedstrijden gaan. In Enschede zit een grote universiteit, hierdoor zien we nog wel kansen om te groeien. Er zitten ook veel buitenlandse studenten die bekend zijn met polospelen. In die landen, zoals Argentinië, Engeland en Spanje is polospelen heel normaal. We hopen die doelgroep te bereiken.

  

Ledenraad ondersteunen met veel kennis 

Naast het toekomstgericht denken over zijn eigen bedrijf is Gert Jan sinds kort ook lid van de FNRS-ledenraad en draagt met zijn visie en toekomst- en oplossingsgericht denken graag bij aan de verdere professionalisering en ontwikkeling van de FNRS. Zodat ook de brancheorganisatie sterk de toekomst in kan. “Ik heb nu twee vergaderingen bijgewoond. De diversiteit van de onderwerpen spreken mij erg aan. In het verleden ben ik bestuurlijk actief geweest bij de LTO en diverse lokale besturen. Ik denk dat ik hierdoor veel kennis van veel uiteenlopende zaken zoals de nieuwe stikstofwetgeving, welzijnseisen, mestwetgeving en landschapsonderhoud heb. Ik heb ook een groot netwerk binnen en buiten de paardenbranche. Ik kijk ook naar hoe ondernemers het doen buiten de paardensector. Ik heb bijvoorbeeld een kennis met een sportschool, daardoor heb ik mij laten inspireren met het concept van de abonnementen op de manege. Maar in die branche zie je nu ook dat de jaarlijkse abonnementen steeds meer verdwijnen. Ik probeer die ontwikkelingen daarin te volgen, want daar zie je dus die verschuiving waar ik het in het begin over had. Ik denk dat ik die kennis ook goed kan toevoegen in de ledenraad. 

Gert Jan streeft, net als de FNRS, naar een gezonde hippische sector. Hij is dan ook van mening dat de FNRS erg belangrijk voor bedrijven is om te kunnen blijven bestaan, groeien of te worden overgenomen. Ook gezien de nieuwe wetgevingen op het gebied van milieu en huisvesting is het belangrijk dat de branche een duidelijk standpunt inneemt, zodat bedrijven weten waar zij in moeten investeren de komende jaren. “Dit was voor mij ook de reden waarom ik aangesloten ben bij de FNRS. Toen ik met de paarden begon, ben ik opzoek gegaan naar een brancheorganisatie die mij kon ondersteunen met contracten, verzekeringen, kennis en handvaten. Reken maar uit als ik al die contracten en verzekeringen bij een advocatenbureau had laten maken dan was ik al drie jaar lidmaatschap kwijt.”