Nieuws

Week van de Veiligheid: 5 tips tegen cybercriminaliteit

Van 10 tot en met 16 oktober is het de Week van de Veiligheid. Bij veiligheid op hippische bedrijven denken we vaak aan caps, bodyprotectors en een veilige accommodatie. Het thema van de Week van de Veiligheid 2022 is iets heel anders: digitale veiligheid.

Profielfoto van Lysanne Stoffer
Lysanne Stoffer
10 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Computers en software zijn niet meer weg te denken op hippische bedrijven. Alle klantgegevens, de lesplanning, het bijhouden van jouw website, betalingen, gegevens over jouw paarden, de belastingzaken: alles regelen we via de computer. Maar denk je wel eens na over de veiligheid van al die gegevens? Cybercrime is een groeiende dreiging voor je bedrijf. 

Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van alle cyberaanvallen te herleiden zijn tot menselijke fouten. Vooral omdat niet iedereen zich realiseert hoe cybercriminelen te werk gaan en welke gegevens waardevol zijn voor ze. De impact van een cyberaanval kan groot zijn: zo loop je risico op financiële schade en reputatieschade, als de gegevens van je klanten op straat liggen. Frank Jansen, eigenaar van Manege de Eenhoorn in Blokker, werd twee keer slachtoffer van cybercriminaliteit op zijn bedrijf. Hier vertelt hij zijn verhaal. 

Vijf basisprincipes voor digitale veiligheid

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) heeft het Digital Trust Center (DTC) opgericht om ondernemers te helpen hun digitale veiligheid op orde te hebben. Dat doen ze aan de hand van vijf basisprincipes. Hieronder vind je een korte uitleg bij alle principes. Voor de uitgebreide informatie en meer tips ga je naar het de website van het Digital Trust Center.

1. Inventariseer kwetsbaarheden

Zet op een rij welke computers en programma’s je hebt, welke gegevens je opslaat en hoe kwetsbaar je bent als je geen toegang meer hebt tot je gegevens. Onderdeel van de inventarisatie is ook om een noodplan op te stellen en een bellijst te maken. Bij een mogelijke aanval op je systemen, bel je altijd de politie via 0900-8844. 

2. Kies veilige instellingen

Controleer de instellingen van je apparatuur, software en internetverbindingen. Veel van dit soort apparatuur en software staan ingesteld op standaardinstellingen, die misschien niet het meest veilig zijn. Cybercriminelen kunnen ze zo makkelijk vanaf internet benaderen. 

3. Voer updates uit

Controleer of apparaten en software up-to-date zijn. Producenten zijn continu bezig om hun producten zo veilig mogelijk te maken. Door de updates te installeren, zorg je ervoor dat je beschermd bent tegen de meest recente dreigingen. Tip: zet automatische updates aan, dan heb je altijd de meest actuele versie.

4. Beperk toegang

Maak de kans op misbruik zo klein mogelijk door sterke wachtwoorden te maken en goed te bepalen wie toegang heeft tot welke systemen. Pas wachtwoorden regelmatig aan en zorg ervoor dat oud-medewerkers bij vertrek direct geen toegang meer hebben.

5. Voorkom virussen en andere malware.

Zorg voor een goede virusscanner, klik niet op verdachte linkjes, maak nooit zomaar geld over en installeer alleen apps van betrouwbare bron, die noodzakelijk zijn voor je bedrijfsvoering. 

Gratis webinar over cybersecurity

FNRS-partner AON en Eye Security organiseren iedere derde dinsdag van de maand een gratis webinar over cybersecurity. In 25 minuten praten ze je bij over de belangrijkste ontwikkelingen en oplossingen op dit gebied.

Je kunt je hier inschrijven voor dit webinar. De eerstvolgende is op 22 november 2022.