Nieuws

Wees ook als hippisch ondernemer alert op cybercrime

Technologie biedt fantastische mogelijkheden voor hippische bedrijven. Het is veel eenvoudiger om klantgegevens bij te houden, lessen in te plannen en betalingen te organiseren. Maar helaas kent het ook een keerzijde. Niet alle softwareprogramma’s zijn waterdicht, waardoor cybercriminelen een ingang tot het netwerk kunnen vinden. Die technische kwetsbaarheden kun je verminderen met goede securitymaatregelen.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
9 december 2021 | 2 minuten lezen

Cybercrime is een groeiende dreiging voor uw bedrijfsvoering. Cybercriminelen worden steeds slimmer en de impact van een hack is potentieel groot. Van reputatieschade tot financiële verliezen een misstap kan grote gevolgen hebben.

Uit onderzoek blijkt dat 90 procent van alle cyberaanvallen te herleiden zijn tot menselijke fouten. Vooral omdat niet iedereen zich realiseert hoe cybercriminelen te werk gaan en welke gegevens waardevol zijn voor ze. Zo kan een security incident snel ontstaan. De beste manier om te zorgen voor een veilige werkomgeving is het bewustzijn van de hippische ondernemer en zijn medewerkers.

“Ik kwam in de verleiding omdat de mail zo geloofwaardig was”

Frank Jansen van Manege de Eenhoorn heeft twee keer te maken gehad met cybercriminaliteit op zijn bedrijf. Frank: “De eerste keer was in 2015. Door te klikken op een bijlage in een mail werd er gijzelsoftware op mijn computer geïnstalleerd. Ik heb snel geprobeerd de internetkabel eruit te halen maar al mijn gegevens waren al ontvreemd. Ik kreeg het aanbod van de cybercriminelen om met het betalen van bitcoins mijn hele planning weer terug te krijgen. Dit heb ik toen niet gedaan, maar deze actie heeft me wel veel schade opgeleverd.”

Frank werd slachtoffer van een typische phishingaanval. Een manier van cybercriminelen om een organisatie binnen te dringen. Het biedt ze namelijk vaak de mogelijkheid om de technologische beveiliging van een bedrijf te omzeilen. Bij phishing doet de cybercrimineel zich voor als een officiële instantie of een zakenrelatie. Op die manier wordt geprobeerd om gevoelige informatie buit te maken, zoals bijvoorbeeld inloggegevens voor bepaalde bedrijfssystemen. Wanneer de criminelen in jouw systemen zitten, kunnen ze bovendien ransomware plaatsen; software die jouw bedrijfskritische gegevens versleutelt (gijzelt) en om (los)geld vraagt.

“Helaas was ik niet zo goed in het maken van back-ups”, zegt hij zelf. Na de aanschaf van een nieuwe computer moest alles opnieuw geïnstalleerd worden en was hij al zijn belangrijke bedrijfsinformatie kwijt. Hij dacht van deze ervaring geleerd te hebben, maar in 2018 klikte hij wederom op een onbetrouwbare link. “Ik kwam toch in de verleiding omdat de mail zo geloofwaardig was. Ik had na de eerste keer geïnvesteerd in een goede beveiliging van mijn computer, maar helaas is het de criminelen toch gelukt om een versleuteling op mijn computer te maken.”

Frank heeft een op een vervelende manier geleerd om ook als hippisch ondernemer bewust te zijn van cybercriminaliteit. Hij adviseert andere hippische ondernemers met klem: “Open geen bestanden of links van afzenders die je niet kent! Zorg er daarnaast voor dat je een up-to-date besturingssysteem hebt, een goed antivirus programma en zorg voor back-up’s.”  

Het begint bij kennis en bewustzijn

Uw beste wapens zijn kennis en bewustzijn. Maar wat zijn de gevaren? Waar moet u op letten? Wat kunt u zelf? Hoe pakt u het aan en wie is betrouwbaar genoeg om u te adviseren? FNRS-partner Aon en EYE Security helpen u de juiste stappen te nemen en praten u tijdens een gratis webinar bij over de belangrijkste trends, ontwikkelingen en oplossingen op het gebied van cybersecurity en het financiële vangnet tegen cyberschade.

Aanmelden webinar Cybersecurity

U kunt zich aanmelden voor het webinar via de onderstaande button. Eventuele vragen kunt u vooraf insturen of stellen tijdens het webinar.

  • Kosten: gratis
  • Voor wie: klanten en leden FNRS
  • Duur: ca 25 minuten
  • Doel: cyberweerbaarheid en het voorkomen van cyberschade
  • Wanneer:
    • dinsdag 18 januari - 11:00 tot 11:25 uur
    • dinsdag 15 februari  - 11:00 tot 11:25 uur

Aanmelden webinar Cybersecurity

 

Direct contact 

Heeft u vragen of direct advies nodig over cybersecurity maatregelen of de cyberverzekering via Aon? Stel uw vraag via het contactformulier CyberHulp. De experts van Aon helpen u graag.