Nieuws

Subsidie voor opleiden personeel

Bied je als ondernemer van een hippisch bedrijf een praktijkleerplaats aan? Dan is de subsidie voor praktijkleren mogelijk interessant. De subsidie is bedoeld als tegemoetkoming in de kosten voor de begeleiding van een leerling of student. Ook in 2022 kan er weer subsidie aan gevraagd worden.

Profielfoto van Frederieke Verhaar
18 mei 2022 | 2 minuten lezen

Subsidie voor praktijkleren

De overheid wil ondernemers stimuleren te investeren in het opleiden van toekomstig beroepspersoneel. De subsidie praktijkleren compenseert ondernemers gedeeltelijk voor de tijd die zij extra nodig hebben om de leerling-werknemers goed te begeleiden. De hoogte van de vergoeding hangt af van het aantal weken dat een leerling op het bedrijf werkte.

Omdat het bij de Subsidieregeling praktijkleren gaat om schoolgaande leerlingen, wordt de subsidie verkregen per schooljaar. Leerlingen die een (bbl-)traject volgen, waarbij ze vier dagen in de week stage lopen en een dag in de week naar school gaan, komen hiervoor doorgaans in aanmerking. Ook bedrijven die leerlingen begeleiden die een duale hbo- of technische wo-opleiding volgen, komen in sommige gevallen in aanmerking voor de tegemoetkoming van € 2.700.

Extra subsidie voor landbouw, horeca en recreatie

Er is extra subsidie beschikbaar voor mbo bbl-leerplekken voor de sectoren landbouw, horeca en recreatie (2019 – 2020 t/m 2021-2022). Deze sectoren kunnen bovenop de gebruikelijke subsidie praktijkleren een extra subsidiebedrag aanvragen. Om in aanmerking te komen voor deze toeslag moet het leerbedrijf bij de KVK geregistreerd staan met een SBI-code van de hoofdactiviteit die hoort bij één van deze sectoren. Voor hippische bedrijven is dit SBI-code 0143 ‘Fokken en houden van paarden en ezels’. Is de horeca apart ingeschreven bij de KVK? Dan geldt hiervoor een andere SBI-code en mogelijkheid om een toeslag aan te vragen.

Aanvraag subsidie praktijkleren in 2022

Van 2 juni tot en met 16 september 2022 kan een aanvraag worden indienen voor de begeleiding van leerlingen in schooljaar 2021-2022. 

Wil je meer weten over de subsidie praktijkleren? Onze partner Subsidiefocus heeft een whitepaper 'Praktijkleren: de juiste begeleiding, daar komt u verder mee' gemaakt waarin je alle informatie overzichtelijk op een rij vindt. 

Naast de subsidie voor Praktijkleren zijn er nog meer interessante subsidies voor de financiering van een opleiding of begeleiding van medewerkers. Deze subsidies kan je terugvinden op de overzichtspagina 'Subsidies en personeel’ van Subsidiefocus.

Komt jouw bedrijf in aanmerking voor subsidie?

Wil je als hippisch ondernemer weten of je in aanmerking komt voor subsidie voor praktijkleren? Neem contact op met Mariska Teurlings, consultant subsidies bij Subsidiefocus, via telefoonnummer 073-6465475 of mail Mariska. Zij adviseert u graag over de mogelijkheden en de voorwaarden van een succesvolle subsidieaanvraag.

Subsidiefocus is een dochteronderneming van onze partner ABAB Accountants en Adviseurs.